Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


West-Coast(-ish) IPA recept feedback

Gestart door Kapau, 09-02-2022 14:56 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kapau

Hallo, binnenkort wil ik een West-Coast-achtige IPA gaan brouwen.
Het idee was dit te doen op basis van Equinox / Ekuanot hop met wat Mosaic erbij, maar aangezien Equi/Ekua momenteel nergens verkrijgbaar is heb ik 2 ons Huell melon ingekocht, wat nog redelijk voordelig was ook. Volgens de hob substitution charts ligt dit er goed naast. Ik ben van plan het volgende recept tot fruiting te brengen:

CiteerWest-Coast(-ish) IPA
Hopcat / Brew Monk 30L
71.9% efficiency

Batch Volume: 23 L
Boil Time: 60 min


Mash Water: 21.19 L

Sparge Water: 13.03 L @ 78 °C
Total Water: 34.22 L
Boil Volume: 30 L

Pre-Boil Gravity: 1.045


Vitals
Original Gravity: 1.062
Final Gravity: 1.006
IBU (Tinseth): 62
BU/GU: 0.99
Colour: 15.8 EBC


Mash
Temperature — 65 °C — 60 min
Flame Out — 78 °C — 10 min


Malts (5.65 kg)
5 kg (81.3%) — Dingemans Pale Ale — Grain — 6.5 EBC
400 g (6.5%) — Steinbach Karamelmalz Pils (Carapils) — Grain — 3.9 EBC
250 g (4.1%) — Holland Malt Cara 120 — Grain — 120 EBC
Other (500 g)
500 g (8.1%) — Sugar, Table (Sucrose) — Sugar — 2 EBC — Boil — 10 min

Hops (340 g)
25 g (40 IBU) — Galena 14.2% — Boil — 60 min
35 g (8 IBU) — Huell Melon 7.2% — Boil — 5 min
15 g (6 IBU) — Mosaic 12.25% — Boil — 5 min
50 g (4 IBU) — Huell Melon 7.2% — Aroma — 20 min hopstand
30 g (4 IBU) — Mosaic 12.25% — Aroma — 20 min hopstand
115 g — Huell Melon 7.2% — Dry Hop — 5 days
70 g — Mosaic 12.25% — Dry Hop — 5 days

Hopstand at 77 °C


Miscs
1.61 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash
0.31 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash
0.31 g — Gypsum (CaSO4) — Mash
6 ml — Lactic Acid 80% — Mash
0.99 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Sparge
0.19 g — Epsom Salt (MgSO4) — Sparge
0.19 g — Gypsum (CaSO4) — Sparge

Yeast
1 pkg — Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast 85%
Fermentation
Primary — 20 °C — 10 days


Carbonation: 2.4 CO2-vol
Water Profile
Ca2+  56
Mg2+  14
Na+  123
Cl-  187
SO42-  93
HCO3-  141

Mijn vraag is, is de hop-hoeveelheid en verdeling zo een beetje goed?

Ik heb 0 ervaring met IPAs en dry hopping. Ik ben van plan na 2-3 dagen een hop tube met de dry hops erin in het gistingsvat te deponeren en 5-6 dagen later te bottelen. Is dit een goed moment om de hop toe te voegen en wachttijd om te gaan bottelen?

Verdere tips, aan of opmerkingen ook welkom.

Takkie83

Lijkt me over het algemeen dikke prima. Maar als je mijn overweging wilt:

Een uur op 65 graden kan te kort zijn voor volledige conversie. Ik zou dan 90 minuten maischen. Een eenstapsmaisch op 65 graden doe je voor een laag eind SG, zeker in combinatie met de suikerstort, maar is dat wel je bedoeling? Je bitterheid kan dan gaan overheersen.

Hoeveelheid hop lijkt me mooi voor een east coast IPA, voor een west coast zou ik persoonlijk de koudhop halveren, misschien zelfs de vlamuit skippen en wat meer toevoegen tijdens het koken, bijvoorbeeld op 45, 30 en 20 minuten voor meer gelaagdheid.

Maar het is jouw bier en als je veel hopsmaak en geur wilt is dit de way to go. Succes!  :biersmile:

Edit: je bier pas bottelen als het volledig is uitgegist. 8-9 dagen na start vergisting is aan de krappe kant. Ik zou hem minimaal twee weken laten gisten, maar meten is weten

JanDeGraaff

Citaat van: Takkie83 op 09-02-2022  19:22 uEen uur op 65 graden kan te kort zijn voor volledige conversie. Ik zou dan 90 minuten maischen.
[...]
 Ik zou hem minimaal twee weken laten gisten, maar meten is weten
Een 60 minuten maisch op ca. 65ºC is vrij standaard, maar ook hier geldt: meten is weten.
Als je wilt kun je eventueel met de jodium-proef testen of alle zetmeel volledig geconverteerd is. Ik test zelf na een uurtje of de OG in de buurt van de verwachtte waarde ligt. Zo niet (of niet genoeg), dan maisch ik nog even door.

Om terug te komen op het recept, ik zou denk ik geen suiker gebruiken om aan de 7,3% ABV te komen, maar liever meer mout. Ik hou er wel van als mijn IPA wat steviger is. De suiker maakt het toch wat dunner/alcoholischer, maar waarschijnlijk ook wel wat 'doordringbaarder'. Het is dus net wat je wil.

Takkie83

Ik vermoed ook dat dit niet de bedoeling is van de topicstarter. Mijn suggestie zou ook zijn om de suiker te vervangen door (pale) mout en tevens te maischen op 67 graden of een tweestaps (65 en 73 graden, beide een half uur). Met een vergistingsgraad van 85% wordt 'ie drinkbaar genoeg.

Kapau

Bedankt voor alle feedback Takkie en Jan!

Ik had ergens gelezen dat de West Coast IPAs vaak 'gort droog' zijn, vandaar de suiker stort. Het alcohol percentage hoeft van mij niet per se zo hoog te zijn. Ik zal de suikerstort eruit laten, heb nog wat pilsmout liggen wat er doorheen kan, komt alsnog prima uit denk ik.

Ik ga ook nog even spelen met de hop verdeling, ik heb maar 3 hop sokken, vandaar dat ik wilde proberen het met 3 hopgiften af te doen. Zou het werken als ik bij het overgieten van m'n Brew Monk 30 ketel naar het gistingsvat een Brew Bag gebruik om de trub er uit te filteren? Ben bang dat anders teveel trub in het vat terecht komt of als ik de bazooka filter gebruik deze weer verstopt raakt door de hop.

Over de flameout/whirlpool hops eruit laten, ik zie eigenlijk bij alle West-Coast bieren van Brewdog dat ze wel op 0 minuten een flinke hopgift doen en ook dryhop (dead pony, native son). Ik mik wel op een flinke hoppy en bittere ipa en ben erg benieuwd naar de Huell Melon hop, vandaar dat ik dit er eigenlijk in wil laten. Voor de bitterheid dump ik de 60 min Galena, kom nu al zonder uit op 69 IBU volgens Brewfather. Dry hop ook verlaagd van 8 g/L naar 6 g/L.

Ik ga even kijken of ik bij de lokale drogist iets van jodiumtinctuur kan halen, heb verder alle ingrediënten al ingekocht en niet zoveel zin in weer verzendkosten daarvoor. Voor de veiligheid laat ik de 65c maisch voor nu dan kwartiertje langer doorgaan. Hiermee kom ik uit op het volgende:


CiteerWest-Coast(ish) IPA
American IPA
6.4% / 14.4 °P
All Grain

Hopcat / Brew Monk 30L
71.9% efficiency
Batch Volume: 23 L
Boil Time: 60 min

Mash Water: 22.23 L
Sparge Water: 12.38 L @ 78 °C
Total Water: 34.61 L
Boil Volume: 30 L
Pre-Boil Gravity: 1.049

Vitals
Original Gravity: 1.058
Final Gravity: 1.009
IBU (Tinseth): 69
BU/GU: 1.19
Colour: 15.8 EBC

Mash
Temperature — 65 °C — 45 min
Mash Out — 73 °C — 30 min

Malts (6.05 kg)
5 kg (82.6%) — Dingemans Pale Ale — Grain — 6.5 EBC
500 g (8.3%) — Viking Malt Pilsner — Grain — 4 EBC
300 g (5%) — Steinbach Karamelmalz Pils (Carapils) — Grain — 3.9 EBC
250 g (4.1%) — Holland Malt Cara 120 — Grain — 120 EBC

Hops (320 g)
10 g (8 IBU) — Huell Melon 7.5% — Boil — 45 min
10 g (11 IBU) — Mosaic 11.1% — Boil — 45 min
20 g (13 IBU) — Huell Melon 7.5% — Boil — 30 min
20 g (19 IBU) — Mosaic 11.1% — Boil — 30 min
25 g (6 IBU) — Huell Melon 7.5% — Boil — 5 min
15 g (5 IBU) — Mosaic 11.1% — Boil — 5 min
50 g (4 IBU) — Huell Melon 7.5% — Aroma — 20 min hopstand
30 g (4 IBU) — Mosaic 11.1% — Aroma — 20 min hopstand
70 g — Huell Melon 7.5% — Dry Hop — 5 days
70 g — Mosaic 11.1% — Dry Hop — 5 days
Hopstand at 77 °C

Miscs
1.61 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash
0.31 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash
0.31 g — Gypsum (CaSO4) — Mash
6 ml — Lactic Acid 80% — Mash
0.99 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Sparge
0.19 g — Epsom Salt (MgSO4) — Sparge
0.19 g — Gypsum (CaSO4) — Sparge

Yeast
1 pkg — Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast 85%

Fermentation
Primary — 20 °C — 14 days
Carbonation: 2.4 CO2-vol

Water Profile
Ca2+ 55
Mg2+ 14
Na+ 123
Cl- 185
SO42- 92
HCO3- 141

Takkie83

Je gist zet suikers om in alcohol. Gewone kristalsuiker is een feest voor je gist en wordt volledig omgezet. Daarbij ligt het eind SG door een deel suiker in je stort vaak juist lager dan als je mout had gebruikt in plaats van suiker. Het paradoxale gevolg is dus dat je bier droger wordt van (meer) suiker toevoegen. Pilsmout is prima.

Als je zo min mogelijk trub wilt bij het overhevelen zou ik geen losse hop in je brouwketel doen, maar alles in een spider/hopsok. De sok die je tijdens het koken gebruikt kun je later natuurlijk wel (uitgekookt) weer gebruiken voor de koudhop.

Jodiumtest is leuk maar niet essentieel. Als je 75 minuten maischt heb je de meeste suikers wel uit je mout gehaald, zeker als je een tweestaps schema gebruikt.

Ben benieuwd hoe je het resultaat vindt!

Vergelijkbare Topics (7)

31566

Reacties: 4
Gelezen: 1436

25519

Reacties: 5
Gelezen: 2927

9765

Reacties: 22
Gelezen: 5932

44793

Reacties: 31
Gelezen: 2965

34337

Gestart door bolks


Reacties: 7
Gelezen: 1588

28554

Reacties: 23
Gelezen: 9820


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.