Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gewoon een IPA

Gestart door Thamerdal, 29-04-2014 21:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thamerdal

Hallo, ik heb 'op gevoel' en met niet teveel ervaring geprobeerd een IPA recept te maken, zie onderstaand.
Met name de eenstaps-maisch ben ik nogal onzeker over. Graag jullie mening.
Bedankt  :)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptIPA II
Brouwdatum29-04-2014
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume30,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Rager)59 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen21,75 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC77,8 %
1,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC11,1 %
1,000 kgMünchenermoutDingemans15 EBC11,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
166,0 °C1 min.90 min.2,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gCitrabellen14,1%90 min.39,9 IBU
25,0 gAmarillobellen8,9%45 min.18,8 IBU
35,0 gCentennialbellen10,3%koudhop0,0 IBU
35,0 gCitrabellen14,1%koudhop0,0 IBU
20,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,5 sachetWyeast LABS Burton IPA (1203)ondergist


William

Mout en hop lijkt me prima.
Ook het maischschema kan best al zou ik nog wel even doorstoken naar 72°C  en dat nog even 15 minuten aanhouden.

De gist heb ik meer vraagtekens bij. Is dit echt een ondergist?

Als het ondergist is dan zul je meer gist nodig hebben. Ook als het een bovengist is dan is de hoeveelheid voor 30 liter bier aan de lage kant.

Thamerdal

Hier meer info over de gist: http://www.wyeastlab.com/PC1stq2014.cfm

Ik heb deze gist op advies van Brouwmarkt meegenomen. Is eigenlijk voor 20 liter, maar ik ga hem nog wat meer volume geven met wat extract. Vandaar dat ik 1,5 sachet heb opgegeven.
Maar het is inderdaad een bovengist hoor :-) Even aanpassen in BrouwHulp...

Edit: zo beter?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptIPA II
Brouwdatum29-04-2014
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume30,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Rager)59 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen21,75 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC77,8 %
1,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC11,1 %
1,000 kgMünchenermoutDingemans15 EBC11,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
166,0 °C5 min.75 min.2,2 l/kg
272,0 °C5 min.15 min.2,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gCitrabellen14,1%90 min.39,9 IBU
25,0 gAmarillobellen8,9%45 min.18,8 IBU
35,0 gCentennialbellen10,3%koudhop0,0 IBU
35,0 gCitrabellen14,1%koudhop0,0 IBU
20,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
starterBurton IPA (1203)ondergist


William

Dat lijkt een mooie gist.

Volgens Mr Malty heb je met 1 Wyeast pack ongeveer een starter van 3 liter of 2 Wyeast pack op 1,2 liter nodig voor 30 liter wort à sg 1066. Als dat de bedoeling is van die 1,5 sachet dan zal het wel goedkomen.

Bennemans

Ik heb ook zitten nadenken over eenzelfde combi in de hoppen, maar ben je niet bang dat je wangen naar binnen klappen met die Citra en Amarillo?

RobinB

Citaat van: William op 29-04-2014  22:20 uDat lijkt een mooie gist.
Inderdaad!
Maar het is geen ondergist. :)

Tjeerd

Het valt me op dat je alleen vroege hopgiften en koudhop hebt, is dat een bewuste keuze?
Zelf voegen wij altijd wel wat late hopgiften toe, zoals oa bij vlamuit.


Ebje

Ik vraag mij wel af waar de 72 graden stap voor nodig is. Je hebt een storting waar al veel body aan zit. Moet een IPA niet wat droger zijn?  :weetniet:

RobinB

Er zijn verschillende lijnen binnen IPA's, oa. moutig/karamellige en de drogere.
Ikzelf ben meer liefhebber van de moutig/karamellige IPA's.
Die hebben een mooie "backbone" tov al het hopgeweld. :)

Thamerdal

Citaat van: Ebje op 29-04-2014  23:03 uIk vraag mij wel af waar de 72 graden stap voor nodig is. Je hebt een storting waar al veel body aan zit. Moet een IPA niet wat droger zijn?  :weetniet:

Dus een eenstaps-maisch voor een droger resultaat?

Thamerdal

Citaat van: Bennemans op 29-04-2014  22:35 uik heb ook zitten nadenken over eenzelfde combi in de hoppen, maar ben je niet bang dat je wangen naar binnen klappen met die citra en amarillo?

Ja, haha daar heb ik ook aan zitten denken, maar zoals ik al zei: niet teveel ervaring  ;)
Iemand een betere suggestie dan?

Bennemans

Citaat van: Thamerdal op 29-04-2014  23:24 uIemand een betere suggestie dan?

Misschien slechts 1 hopsoort voor de koudhop. En dan is het een kwestie van smaak welke je dan kiest.

Ebje

CiteerDus een eenstaps-maisch voor een droger resultaat?

Ik denk het wel. Op 66 ºC houd je mooi het midden tussen droog en zoet.

René K

Zelf maak ik wel eens gebruik van dit schema voor het gewenste hopprofiel:



Wie weet kun je er wat mee?

Thamerdal

Citaat van: René K op 30-04-2014  08:20 uZelf maak ik wel eens gebruik van dit schema voor het gewenste hopprofiel:



Wie weet kun je er wat mee?

Dank allen!

Vergelijkbare Topics (7)

22330

Reacties: 5
Gelezen: 1738

5313

Reacties: 6
Gelezen: 4189

41527

Reacties: 17
Gelezen: 3047

28070

Gestart door orangeloo


Reacties: 3
Gelezen: 2692

01-03-2015 11:20 u
door orangeloo
11122

Reacties: 5
Gelezen: 3550

33458

Reacties: 9
Gelezen: 2385


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.