Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Troebel bier gebotteld vanuit CCT
« Laatste bericht door brouwerwaldonk Gepost op Vandaag om 08:19 »
Vandaag heb ik 30 liter Belgisch blond bier gebotteld. Deze was na 10 dagen uitgegist. SG 1.001

Heb het gist depot meerdere malen afgetapt, er zat dan ook geen dikke slurry meer onderin het gistvat.

Op de 14e dag, vandaag, het jongbier in het bottelvat laten lopen.

Wat doe ik fout? Had ik langer moeten wachten, of ik moeten koelen nadat het bier was uitgegist? En moet ik dan mijn blow off slang afblinden zodat er geen lucht word aangezogen? Mijn gistvat (Blichmann) kan wel wat onderdruk hebben. Of moet ik de blow off slang uit de vloeistof halen en lucht aan laten zuigen tijdens het koelen?

Ik hoop op wat advies, dan kan ik dit meenemen naar de volgende sessie.
Als je liever helder bier botteld wees dan niet zo bang (voor infectie of oxidatie) om het bier over te hevelen naar een ander recipiënt om het te lageren.
Zo blijft het gistdepot in uw cct. Vóór het bottelen nogmaals overhevelen naar een bottelemmer en je zal glashelder wort kunnen bottelen.

Dit bier is na het gisten overgeheveld naar een mandfles en is 2 weken gelagerd dan nogmaals overgeheveld naar het bottelvat.Na een tijdje rijpen in de kelder schenk ik dan mooi helder bier in mijn glas waar ik doorheen kan kijken.


 
2
Algemeen / Re: Weg met het Reinheitsgebot!
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 08:07 »
En als newbee: zo simpel mogelijk beginnen. Is het Reinheitsgebot dan een goede leidraad?
SMaSH brouwsels in een BIAB is makkelijk brouwen. Kan bijna niet fout gaan. Simpeler kan haast niet...  :brouwen: :brouwen:

 :degroeten:
3
Apparatuur / Re: Inkbird loterij kerst 2018
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 08:03 »
Yeeeee superblij mee!
Bedankt.
Ik kan me goed voorstellen dat je er blij mee bent. Nu op zoek naar een geschikte koelkast en het feest kan beginnen!  :brouwen: :brouwen:

 :degroeten:
4
Brouwproces / Re: 20 liter vergisten in 54 liter conische CCT
« Laatste bericht door Sander van Dijk Gepost op Vandaag om 07:32 »
Hallo,

Ik ben in het bezit van een 50 L Braumeister en een 54 liter RVS CCT van SS Brewing Technologies. Tot nu toe heb ik altijd brouwsels gebrouwen waarbij er uiteindelijk 40 liter in het vergistingsvat raakt. Ik overweeg nu om soms ook kleinere brouwsels te maken (~ 20 liter met de verkorte moutpijp van Braumeister), maar ik vroeg me af of de grote headspace in de CCT niet voor problemen zou kunnen zorgen (vooral dan tijdens de lagering). Er zal altijd wel een CO2-laagje boven het wort blijven hangen, maar ik vroeg me af of dit voldoende is? Is er iemand die hier (liefst) praktische ervaring mee heeft?
Ik heb nog een 32 liter kunststof gistingsvat staan.  Die is véél beter geschikt om een volume van 20 liter te vergisten. Ik denk dat we beter kunnen ruilen.
5
Brouwproces / Re: Troebel bier gebotteld vanuit CCT
« Laatste bericht door Mark GA Gepost op Vandaag om 07:16 »
C zou ik niet doen; lucht toelaten? Hoe kom je erbij dat te overwegen?
6
Tips / Re: weinig koolzuur in bier
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 06:36 »
Ik heb voor de komende tijd een kerstbier gebrouwen. Alles zag er goed uit maar toen ik afgelopen week een flesje opentrok hoorde ik een nauwelijks hoorbare sis en nagenoeg geen schuim op het bier. Ik heb toen op dit forum gekeken en las dat als je de flesjes opnieuw goed schudt en wegzet in een warme kamer het gist weer actief wordt. Een hele goede tip want 3 dagen na het schudden was er een goed hoorbare sis bij het openen en had ik een mooie schuimkraag met ook voldoende koolzuur in het bier. Ben nu wel benieuwd hoever het bier nog doorgist en of er nog meer koolzuur in komt.
Het wordt er alleen maar beter op hoor!   :brouwen: :brouwen:
7
hallo michael.

heb interessen in de branders.
zou ze eventueel maandag middag kunnen halen.
zit ik toevallig in Amsterdam voor me werk namelijk

laat maar weten.

mag ik vragen waarom je al je brouw spullen te koop zet.
8
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Langzame hoofdvergisting
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 01:47 »
Dank je wel voor de tip, ik ga een warmtekast maken👍🏻
Van een koelkast... Raar eigenlijk hè?
9
Grondstoffen / Re: Problemen met Wyeast
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 01:37 »
O, je had de temperatuur wel juist begrijp ik nu en vermits je het niet vertrouwt en de gist zeker niet gaat gebruiken bewaar je hem nu in de koelkast bij 4,5 à 5 graden. Om wat te doen? Is dit in afwachting van de crematie of zo?  :)

Hahahahaaaaa, nee joh!
Ik had het gist in april een keer gekocht, dus was al lang over de datum. Stond in de koelkast. Is een keer bevroren geweest. Heb er klap op gegeven en terug in de koelkast gezet. Gisteren, na 25 dagen is ie ongeveer 2 keer zo dik geworden. Bevriezen is natuurlijk ook niet goed. Is maar heel even geweest. Hij stond helemaal achterin de koelkast. Maar goed, hij ligt in de kliko.
10
Grondstoffen / Re: Domme vraag over korrelgist hydrateren
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 01:31 »
Ik stopte met roken en kwam 30 kilo aan.
Niet onderschatten, die gevolgen. Je stofwisseling verandert, de eerste drie weken ben je helemaal van slag en uit je ritme, je tandvlees begint te bloeden bij het poetsen (omdat je bloedvaten weer verwijden), je komt enorm aan, je kan huidproblemen verwachten, ik ben chronisch schor geworden en opeens stinken alle rokers (en dat is niet mis, als ik zeg “stinken” dan bedoel ik echt meuren).
Naast het feit dat je een humeur hebt om op te schieten.

Misschien dat een moderator even dit topic kan afsplitsen en een Aan-De-Toog ervan kan maken met als titel Goede Voornemens?
Done!
Pagina's: [1] 2 3 ... 10