Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / Re: Inductieplaat geschikt
« Laatste bericht door Dugraph Gepost op Vandaag om 05:45 »
Ik kook op mijn inductiekookplaat in de keuken. De ketel steekt een paar cm uit de kookzone. Ik gebruik 2 pitten (kookzones noemt de handleiding het) tegelijk. Dat faciliteert het apparaat en werd ook mee geadverteerd. Ik vraag me af of het wezenlijk iets anders is dan simpelweg de 2 zones onafhankelijk aanzetten... maar dit gaat prima. Rollende kook van 25ltr op 'standje 7' van 9.
2
Ga je er ook werk van maken? Ze lijken de naam commercieel te gebruiken...
Als je de naam wel geregistreerd hebt maar niet gebruikt, zul je er niets mee winnen (behalve dat het je naam blijft). Als ik mij niet vergis vervalt je recht om je te herroepen op een geregistreerd handelsmerk als de andere partij de naam al langere tijd (3 jaar of zo) gebruikt. Niet helemaal zeker hierover hoor, maar meen mij zoiets te herinneren.
3
Grondstoffen / Re: Uitrekenen % vergistbare suiker kandijsiroop
« Laatste bericht door EBC Gepost op Vandaag om 00:10 »
Dit is wat er van zeg... https://en.wikipedia.org/wiki/Brix
Voor wat het waard is.

Ik blijf niet begrijpen waarom het zo moeilijk is ...

Brix is gelijk aan Plato.

14 Brix = 14 Plato
6 Brix = 6 Plato

er is geen verschil
ze zijn gelijk

Telkens weer denkt men dat ze anders zijn
Waarom toch?

Brix = Plato

Voor altijd.
4
Brouwproces / Re: Dop van waterslot afgesloten. Hoe kan dat
« Laatste bericht door Jasper_ Gepost op Gisteren om 23:31 »
Je kunt het dopje vervangen door een royaal stuk aluminiumfolie. De kans dat er dan iets in je waterslot komt wordt daarmee kleiner.

Een alternatief of een waterslot is een terugslagklepje. Dat voorkomt dat bij afkoeling zuurstof bij je bier komt. Maar bij een overschuimer kun je beter een blow off gebruiken. Zo'n terugslagklepje kan verstopt raken en je kunt hem ook niet schoonmaken. Erg duur zijn ze trouwens niet.

Dank!
5
Bewezen recepten / Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:29 »
Wat is de craftbeer wereld in NL toch mooi...

http://www.duindauw.nl/ons-bier/


Vet gejat die naam!  :( :o :nut:

Ik kan er werk van maken. De naam is door mij geregistreerd.
6
Apparatuur / Re: Onder druk vergisten
« Laatste bericht door erwinl Gepost op Gisteren om 23:29 »
Ah ok, zo dus: http://scottjanish.com/fermenting-dry-hopping-pressure/ - blijkbaar niet echt een succes.

Dus regelbare spunding valve plaatsen op de keg en laten doen. Ik zie niet echt het voordeel tegenover zonder druk vergisten en dan spunden.

In principe pas ik dit nu toe alleen dan na de vergisting met koolzuurdruk, als een vergisting erg hard loopt is het moeilijk te controleren wanneer je net boven je verwachte eind SG zit.
Ga je te vroeg naar je keg heb je weer te veel gist residu.
Het voordeel van vergisten en onder druk brengen in de CCT lijkt me dat je alles in één vat houdt, na de eventuele cold crash aflaat kun je direct bottelen onder druk.

De onderzoeken op internet spreken elkaar tegen, de ene zegt dat het voor een afgeronder smaakprofiel zorgt terwijl de ander zegt dat de gist gestressed raakt.
Maar het lijkt me toch dat elke grote brouwer de ontstane koolzuur tijdens de vergisting gebruikt voor het carboniseren....
7
Algemeen / Re: Wat is rijpen precies?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:26 »
Daarbij moet wel gezegd worden dat het verdomd moeilijk is om te vergelijken voor thuisbier.

Het is nou eenmaal lastig om consistent te zijn. Dus je kunt niet je bier van verschillende rijpingstijden naast elkaar proeven.

Dat gaat wel als je commerciële bieren koopt. Iets wat ik regelmatig doe om inspiratie op te doen.
8
Bewezen recepten / Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 23:24 »
Wat is de craftbeer wereld in NL toch mooi...

http://www.duindauw.nl/ons-bier/


Vet gejat die naam!  :( :o :nut:
9
Algemeen / Re: Wat is rijpen precies?
« Laatste bericht door Haagse Wouter Gepost op Gisteren om 23:23 »
Daarbij moet wel gezegd worden dat het verdomd moeilijk is om te vergelijken voor thuisbier.

Het is nou eenmaal lastig om consistent te zijn. Dus je kunt niet je bier van verschillende rijpingstijden naast elkaar proeven.
10
Stel je voor / Re: Even voostellen: Sander
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:22 »
Welkom Sander.

De reproduceerbaarheid van je bier zit hem veel meer in het goed controleren van de vergisting dan in een HERMS.
Investeer vooral in temperatuurgecontroleerde vergisting, dat kost niet zo veel als een HERMS.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10