Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Brouwen verspreiden over meerdere dagen
« Laatste bericht door jaapz Gepost op Vandaag om 09:20 »
Haha :) En hoe lang doe je dan over filteren/spoelen? Incl overscheppen vanuit mijn maisch/kookketel naar de filteremmer (daarna de maischketel snel schoonmaken zodat ik de afloop er in kan laten lopen voor koken) tot en met gespoeld te hebben en alles daadwerkelijk in de maisch/kookpan weer terug te laten lopen (dus eigenlijk begin kook) zit ik altijd ruim op 1 uur eerder 1.5 uur. Ik kook meestal 75 min. Schroot jij handmatig? Ik wel. Daar valt dus ook nog wel wat te winnen.

Goed, sorry voor off topic, maar het verbaasde me gewoon. Gister had ik een voor mijn gevoel snelle dag... Begon om 10 uur met schroten en om half 6 zat alles in het gistvat. Hoefde alleen nog de platenkoeler/slangen schoon te maken.

Ik denk dat je heel veel tijd van je brouwdag kan schaven door over te stappen op een maischzak (brew in a bag). Dan heb je het overscheppen in een filteremmer, filteren, maischketel schoonmaken allemaal niet meer. Koken en maischen in 1 pan. Zak er uit als de maisch voorbij is, even spoelen mocht je dat willen. Misschien even de laatste druppels uit de mout persen.
2
Mededelingen/discussie over het forum / Re: Reclamebanners op het forum
« Laatste bericht door Haagse Wouter Gepost op Vandaag om 09:17 »
Reclame valt niet uit te bannen. Het is overal.

Al te meer reden voor een individu om de plekken waar hij/zij wel invloed op heeft vrij te houden.
3
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Laatste bericht door emiel1 Gepost op Vandaag om 08:44 »
Neemt niet weg dat 1,024 nog flink hoog is voor jouw recept. Ik zou dit niet zo bottelen.

SVG van 74% met een gist die 75-80 aangeeft, valt wel mee toch? Lijkt me dat ie er bijna is
4
Prikbord / Re: Te koop 2 soda kegs 19 liter
« Laatste bericht door nembrionic Gepost op Vandaag om 08:12 »
Arnhem


Verstuur je ze ook? Want dan wil ik ze wel
5
Prikbord / Re: Te koop 2 soda kegs 19 liter
« Laatste bericht door Knobby Gepost op Vandaag om 08:06 »
Je hebt een pm
6
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Brouwen voor sponsoren
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 08:01 »
Beste brouwers,

Hopelijk kunnen jullie me adviseren voor het volgende.

Ik ben vorige week als hobbybrouwer gevraagd door mijn zwager, om een biertje(s) te brouwen om hiermee sponsoren te bedanken die hem helpen om de financiering van een evenement rond te krijgen.
Op het biertje komen geen initialen van mij te staan, maar alleen het logo van hun evenement.

Is dit verstandig om te doen, of krijg ik hier problemen mee?
Ik denk dat dit meer zijn zijn belang is dan in jouw belang, dus zou je de risico's ook op zo'n manier moeten zien te krijgen dat hij het risico loopt en niet jij. Je mag je bier legaal weggeven aan je zwager maar als hij het dan voor dat doel inzet is dat zijn verantwoordelijkheid en ben jij niet strafbaar, mits je inderdaad uitdrukelijk op het etiket zet dat het bier niet door derden gebruikt mag worden. zo dek je jezelf in, maar of dat juridisch/belastingtechnisch jou vrijwaart ben ik niet zeker van, maar ik denk van wel, immers je hebt het uitdrukkelijk aangegeven en kunt niet aansprakelijk gesteld worden voor daden van derden, maar dan moet je het je zwager ook op die manier brengen.   
7
Apparatuur / Re: isolatie om easybrew ketel
« Laatste bericht door thezewery Gepost op Vandaag om 07:57 »
Toch wel  https://www.decathlon.be/nl/p/schuimmatje-voor-trekking-m100-grijs/_/R-p-13259
O, ok, die...ik kwam met google uit op opblaasbare matjes, vandaar de vraag...
8
Apparatuur / Re: isolatie om easybrew ketel
« Laatste bericht door thezewery Gepost op Vandaag om 07:55 »
Ik heb er wel een slaapmatje omheen:
Nice!
9
Algemeen / Re: Huurbrouwerij
« Laatste bericht door Ronald_ Gepost op Vandaag om 07:55 »
Hoi! Ik ben ooit begonnen als huurbrouwer.. zo'n 5 jaar geleden. Ik heb 'mijn' bier in 10 brouwerijen gebrouwen.  Nu heb ik een eigen brouwerij, met een 35hl installatie en meer personeel dan ik me kan wensen ;).

@Abrink88 - Toen wij 5 jaar geleden begonnen zat de wereld nog anders in elkaar, je kon precies doen wat jij nu zegt. Er waren er geen Jopen's, Uiltjes, Two chefs en Kompanen overal te vinden. En dan zwijg ik nog over succesvolle huurinitiatieven zoals Lowlander, Brothers in Law, Gebrouwen door vrouwen en bv Bird brewing. Ook wasde Molen nog niet in iedere Bavariatent te vinden, en bij een Inbev zaak kon je je IPA wel kwijt want Goose hadden ze nog niet als alternatief.

De wereld is nu anders, oftewel - je mt een plan hebben, een geniaal idee over jouw bier en de markt waar je je in gaat begeven. Wellicht moet je eens wat boeken lezen, met brouwers praten maar vooral met potentiele afnemers praten. Dus - wat zit je nou vragen te stellen aan mede hobbyisten? Ga de kroeg in! Bezoek een beurs! Probeer eens een  5 of 10hl brouwsel. Sleep die dozen eens 5 keer je auto in en uit. Of de bovenstaande brouwerijen bestuderen. Het enige wat ik weet is dat de huurbrouwers hierboven behoorlijke budgetten hebben, er vol voor gaan en net als een echte brouwerij begonnen zijn met serieuze investering te zoeken voor hun plannen.

Ik ben het dan ook met EBC eens op het front van - begin een eigen kleine brouwerij als je als hobby brouwen hebt. Zijn opmerkingen over bierstijlen ben ik niet met hem eens - brouw dan in je eigen brouwerij wat jij vet vind, niet wat de consument om de hoek wil. 

@EBC - Noem al die Nederlandse brouwerijen die van de export leven eens? 20hl Imperial stout raak ik kwijt binnen Utrecht - hd ik maar meer... slechts 4% van ons bier ging naar het buitenland vorig jaar en dat waren nimmer stouts ;)..
10
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: vergisting blijft hangen?? van 1097 naar 1050
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 07:49 »
Met deze redelijke zware storting heb je aan 40 min op 63 graden echt te kort gedaan.
Je hebt nu een partij restsuikers.

Ik neem aan dat hier wel onderzoek naar is gedaan, bv wat is de SVG als functie van de duur van de 63 graden stap. Ben van plan om dat zelf maar eens uit te zoeken, maar zou mooi zijn als ik niet opnieuw het wiel hoef uit te vinden.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10