Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Gebottelde flesjes staan te arm. Wat nu?
« Laatste bericht door marc0871 Gepost op Vandaag om 01:30 »
De gist heeft een feestje gehad.
Snel weer terugkoelen om ze weer in het gareel te krijgen.
Niks aan de hand.
2
Brouwproces / Gebottelde flesjes staan te arm. Wat nu?
« Laatste bericht door Hans VH Gepost op Vandaag om 00:44 »
Vanmorgen gebotteld met Safbrew F2. Mijn gistkast staat ingesteld op 23graden.  Toen ik vanavond thuis kwam, zag de temperatuurvoeler blijkbaar uit de kast gevallen: gevolg gistkast stond op 34 graden Celsius. Wat nu? Is de gist gedood? Of lukt het nog wel?
3
Brouwproces / Re: Bierflessen reinigen voor bottelen
« Laatste bericht door rickvl Gepost op Vandaag om 00:26 »
Zojuist ongeveer 48 flessen gereinigd in Puro Oxi. Helaas nu veel witte aanslag..
Dat stond wel als waarschuwing: "Attentie: bij een langere contacttijd kan een onschadelijke witte kalkaanslag achterblijven die eenvoudig is te verwijderen door te spoelen met een oplossing van azijn- of citroenzuur"
Ik snap alleen niet dat ik hier lees dat veel mensen weken in Oxi en blijkbaar geen aanslag hebben?
En waar kan ik azijn- of citroenzuur vinden? :) Ik heb wel een fles natuurazijn staan...
Volgende keer ga ik ze alleen spoelen met Oxi (flessenspoeler) en niet meer weken.
4
Tips / Re: Aanbieding Hoogvliet Veenendaal
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 00:20 »
URL=http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/#.jpg][/URL]

Foto doet het dus niet.

Komt doordat de foto te groot is. Als de foto verkleint zodat deze kleiner is dan 2 Mb lukt het wel.
5
Bewezen recepten / Re: OBBK A3 - Brettanomyces Blond
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 00:17 »
Ralph,

Dank voor het plaatsen van het recept.


Je had je handen vol tijdens de prijsuitreiking.  :)
6
Aankondigen gebeurtenissen / Re: Bierruilen op beerexchange.nl
« Laatste bericht door Wally Gepost op Gisteren om 23:54 »
Noem het proeven bij een ander in de thuisbrouwerij, en probleem opgelost.
Lijkt me best een leuk idee, en dan voornamelijk met brouwers uit de omgeving.

Dank voor deze aanvulling, zo denk ik er ook over. Maakt het ook laagdrempelig.
7
Grondstoffen / Re: Hopoogst 2018
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Gisteren om 23:51 »
Door te drogen en te persen verlies je geen hop enkel het water is weg en het volume is genoeg verminderd om in te vriezen. Waar ben je dan zo treurig om??

Ik ben zeker niet treurig, brouwerwaldonk, het was een mooie oogst dit jaar. Maar altijd gek om zoveel liters natte hop te zien veranderen in een paar kleine pakjes  :biersmile:

Overigens zeer content met mijn supergeurige Cascade dit jaar, de onwetende buurman vroeg me of ik wiet had zitten roken nadat ik de boel geplukt had  :)
8
Apparatuur / Re: Easybrew 30 - Temperatuurregeling accuraat, betrouwbaarheid etc.?
« Laatste bericht door JoepH Gepost op Gisteren om 23:49 »
Hé Robert,

Ik heb ook een recept met aardig wat vlokken en zie ook die plakkerige gom laag. Ik zorg er wel voor dat die niet via de overlooppijp onder in de ketel komt. Bij mij lag het meeste plakspul op de bovenplaat. Tijdens de eerste keer roeren heb ik die even schoongespoeld. Probeer de maischstappen eens wat lager in wattage. Opwarmen en doorverwarmen doet de EB op vol vermogen. Zet er maar eens een Watt meter tussen. Tijdens het op temperatuur houden schakelt de EB met de 700 en de 1800 wat verwarmings elementen. Als je 1500 Watt instelt kan het zijn dat de ketel de 1800 Watt ring gebruikt i.p.v. de 700 Watt ring. Stel je te laag in dan blijft de ketel te lang hangen op net één graad voor het over gaan naar de volgende maischstap.
9
Apparatuur / Re: Grainfather Wortometer
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:47 »
Duidelijk verhaal weer wat geleerd. Het staat wel op gespannen voet met bijvoorbeeld deze opmerking die ik ergens op het forum tegenkwam en die ik veel vaker zie dat terugkoelen zo snel mogelijk moet gebeuren.

Vanuit het oogmerk van kwaliteitsbeheersing is de snelheid van koelen zeker niet van ondergeschikt belang! Het is zaak zo snel mogelijk te koelen. Hierdoor krijg je een frisser bier met minder Maillardproducten en ook een iets lichtere kleur. Zeker bij een lichtgekleurd bier is dat gewenst.

Het credo bij koelen is: hoe sneller, hoe beter.


Het snel terugkoelen van het wort heeft veel voordelen.

Serge heeft er al een aantal genoemd. Er is nog een belangrijke reden als je een fris lichtgekleurd bier wilt brouwen. Als het wort lange tijd op hoge temperaturen wordt gehouden ontstaan er meer Maillardproducten. Dit zijn verbindingen tussen aminozuren en suikers. Deze verbindingen geven allerlei smaakjes. Bij een donker of amberkleurig bier gewenst maar niet bij een lichtgekleurd bier.

Daarnaast zorgt snel koelen er voor dat je snel de gist kunt enten. Hierdoor is de kans op infecties een stuk kleiner.
10
Algemeen / Re: Leg me dat eens uit... de oxi-sans etc 'no rinse sanitizing'
« Laatste bericht door haicoterbeek Gepost op Gisteren om 23:24 »
Star-san is ook een goed middel. Eenmaal aangemaakt (verdund) is het langere tijd te bewaren. Ik ben er zeer tevreden mee.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10