Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemeen / Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Laatste bericht door DavidR Gepost op Vandaag om 22:42 »
Lees het wedstrijdreglement:
Een Winterbier is een bier gebrouwen met een hogere stamwort en alcoholgehalte. Het bier moet uit gerstemout (geen rookmout) bestaan. Het toevoegen van kandijsuiker is ook toegestaan. Het toevoegen van de volgende specerijen zijn toegestaan:

https://www.brand.nl/brand-bierbrouwwedstrijd/reglement
Ik neem aan dat je met dit antwoord 'nee, je mag geen kandijsiroop gebruiken' bedoeld.

Ik heb nooit met kandijsuiker of -siroop gebrouwen, en weet ook niet zeker wat de verschillen zijn, vandaar de vraag.
2
Apparatuur / Re: Inkbird loterij kerst 2018
« Laatste bericht door HermanH Gepost op Vandaag om 22:40 »
Ik heb er net 2 gekocht, dus laat het even over aan anderen om te winnen, suc6 mannen...!
3
Brouwproces / Re: Wat wordt bedoeld met First Wort Hop?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:38 »
Dat vind ik geen argument. Commerciele brouwerijen opereren vaak technisch gezien weer anders dus zou je sommige dingen thuis wÚl moeten/kunnen doen.
Dus je moet wel echt even kijken naar waar de verschillen zitten voordat je een besluit neemt over wat je wel of niet doet.

Ik brouwde al toen die oude adviezen werden gegeven.
Naar aanleiding van die adviezen heb schuim bij het koken en ook hopharsen afgeschept.
Daar ben ik al heel lang geleden mee gestopt. Het afscheppen heeft geen meerwaarde heb ik gemerkt. De eiwitten vlokken uit en de trub verwijder je. Hopharsen geven relatief weinig bitterheid aan je uiteindelijke bier. Ze zakken uit en komen in je depot terecht.
4
Grondstoffen / Re: Snelle vergisting, trage hergisting
« Laatste bericht door haicoterbeek Gepost op Vandaag om 22:25 »
Gist die juist de hoofdvergisting achter zich heeft gelaten is niet de beste kandidaat om te gebruiken voor de navergisting. In deze staat is de gist vermoeid, in een omgeving met een lage pH en gestrest door zijn eigen alcohol in suspensie. De gist zal nog verder gestrest raken door de oplopende druk in de fles.

Dit is de reden dat proffesionele brouwerijen vaak een bottle gist gebruiken voor de navergisting.

Over het algemeen verloopt het navergistings proces bij de hobbybrouwer probleemloos. Eerder te goed (bommetjes) als slecht.

In jouw geval is de gist tijdens de navergisting op de fles duidelijk niet vitaal genoeg meer voor een goede navergisting.

Er zijn vele factoren die daar aan ten grondslag kunnen liggen.

De oorzaak kan liggen bij het maken van een starter. Was het aantal gezonde gistcellen voldoende? Was het wort voldoende belucht en bevat deze voldoende voedingstoffen?
Bij een korrelgist komt dit vaak iets minder kritisch.
Ook  na de hoofdvergisting moet je goed voor je gist zorgen. Grote temperatuurschommelingen zoveel mogelijk vermijden. Bieren met een hoog alcohol percentage lopen een hoger risico voor een minder presterende navergisting.
Misschien een overbodige vraag, maar heb je voldoende bottel suiker afgewogen en welke suiker heb je gebruikt?
5
Algemeen / Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:10 »
Dit vraag ik mij ook af, weet iemand dit? Of weet iemand waar je deze vraag kan stellen? Ik kan geen contact informatie vinden voor de wedstrijd.

Niet alle kandijsiroop is 'pure suiker'...

Lees het wedstrijdreglement:
Een Winterbier is een bier gebrouwen met een hogere stamwort en alcoholgehalte. Het bier moet uit gerstemout (geen rookmout) bestaan. Het toevoegen van kandijsuiker is ook toegestaan. Het toevoegen van de volgende specerijen zijn toegestaan:

https://www.brand.nl/brand-bierbrouwwedstrijd/reglement
6
Algemeen / Re: Basis voor fruitige bieren?
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Vandaag om 22:07 »
Een weizen! Mooie iets zurige, volle ondergrond voor je fruit.
7
Apparatuur / Re: Inkbird loterij kerst 2018
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Vandaag om 22:03 »


Leuk, ik doe weer graag mee!

Mijn tripel hop citra (vandaar THC op de dop :) ). Links mijn ge´soleerde weckketel, rechts een enorme bak bloempap om morgen te verwerken in een lambiek. Meer kerstversiering heb ik niet in huis  ;D

Moet ik nog aangeven welk product ik graag wil winnen?
8
Apparatuur / Re: Inkbird loterij kerst 2018
« Laatste bericht door birdieb Gepost op Vandaag om 22:01 »


Fijne kerst allemaal.
9
Brouwproces / Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:01 »
Nou nee, het is de definitie van dryhopping. Al vele jaren lang. We zijn dat vergeten en noemen het dan maar koudhop, omdat het niet kookt, maar dan zijn we de oorsprong vergeten. Men weet al lang dat het de vergistingsgraad verhoogt. En dus het bier droger maakt. Hop toevoegen om het bier droger te maken. Dryhopping. Simpel.

Heb je een bron?

Volgens mij was er al lang sprake van de term dry hop voordat bekend was dat het een droger bier gaf...

In de onderstaande link wordt het een en ander vertelt over de geschiedenis van dry hopping.
https://beerandbrewing.com/dictionary/96jvGQTSdT/
10
Brouwproces / Re: Westmalle tripel vergistingsgraad
« Laatste bericht door Koen S Gepost op Vandaag om 21:57 »
Ik zou de temperatuur verhogen. Morgen 20 graden en overmorgen 21.. 

Dat heb ik nl gedaan met mijn WM kloon  (maandje geleden met opgekweekte gist uit een dubbel)  en dat ging toen super.
Goeie tip, ook het gistvat af en toe voorzichtig zwenken en wat gistvoeding toevoegen. Met deze hoge suikergift zou je ergens rond de 1010 moeten eindigen.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10