Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept zwaar donker karamel-achtig bier

Gestart door MrSvR, 06-11-2018 18:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MrSvR

Hallo iedereen,

Ik ben een beginnend brouwer. Ik heb één brouwsel gemaakt en dat was vrij goed gelukt.
Nu zou ik graag voor de kerstdagen een zwaar donker bier maken. Ik vind hier alleen niet direct een geschikt recept voor. De smaken en dergelijke van een ijsbock vind ik wel wat. Deze heeft karamelsmaken, cacao en is licht bitter. Kan iemand me hier mee helpen? Als iemand een link weet op dit forum is dat super tof.

Alvast bedankt!

P.S. Als het kan, mag het een niet te moeilijk recept zijn. Als beginner is het nog wat zoeken. 😉

Rob.Erto

Onderstaand recept kreeg ik een tijd geleden in een nieuwsbrief van Brouwmarkt. Ik heb het zelf niet gebrouwen, maar misschien is het iets voor jou.


Recept voor Christmas Ale
.

Schotel je gasten iets bijzonders voor op de kersttafel. Presenteer je eigen Christmas Ale! Een typisch kerstbier is zwaar, donker en kruidig - om rustig van te genieten in de koude wintermaanden. Met dit recept maak je een kruidig kerstbier met hints van chocolade, karamel en citrus.

Kerstbier: de basis

Naam recept : Christmas Ale
Biertype : kerstbier
Aantal liters : 18 liter
Gewenst begin SG : 1.095
Brouwzaalrendement : 70.0%



Kerstbier brouwen

EBU: 26
EBC: 70

3.5 kg Swaen Pilsner
775 g Swaen Munich Dark
775 g Swaen Munich Light
775 g White Swaen Classic
350 g Weyermann Abbey
350 g Gerstvlokken

Toevoegen op het einde van de 72°C stap
Voor minder bitterheid, maar wel kleur en smooth karamel- en chocoladesmaken.

350g Weyermann Caramunich type II
200g Weyermann Special W
100 g Black Swaen Chocolate B

maischschema:
15 minuten 62°C
60 minuten 66°C
20 minuten 72°C
10 minuten 78°C

70 minuten koken

Toevoegen tijdens koken:
400 g donkere kandijsuiker-brokken
400 g witte kandijsuiker-brokken

Hop:
Hopbloemen Perle 5,3% alfa - 70 minuten meekoken - 40 g
Hopbloemen Saaz – 10 minuten meekoken – 15 g
Hopbloemen Saaz – 5 minuten meekoken – 5 g

Ook toevoegen op het einde van het koken:
3g koriander (eerst kneuzen)
3g curacao-schil gesneden
2g cardamom

Gist:
Wyeast 1214 of Wyeast1762 / Imperial Yeast B63 / Mangrove Jack M31 / Buldog Belgian Trapix


Vergelijkbare Topics (7)

669

Gestart door MO


Reacties: 22
Gelezen: 12977

41538

Reacties: 8
Gelezen: 1342

27537

Reacties: 13
Gelezen: 5866

6287

Gestart door Sjaak


Reacties: 9
Gelezen: 6099

31553

Gestart door klan85


Reacties: 8
Gelezen: 3141

11238

Reacties: 10
Gelezen: 4403


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.