Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Zomerbier - Witte IPA

Gestart door Mthijs, 17-07-2017 21:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mthijs

Hallo,

Ik wil een zomers fris biertje brouwen, een kruising tussen een frisse IPA en een Weizen. Daarom de Weihenstephaner gist (heb ik nog), tarwe in de storting (restje) en IPA-achtige hopgiften. Had nog een restje tarwemout en heb het volgende recept gemaakt. Ik twijfel of dit wat wordt of dat het allemaal 'net niet' is, in de zin van net geen IPA, net geen weizen. Misschien zijn het vreemde hopgiften? De Centennial wilde ik ook opmaken, daarnaast wilde ik eens experimenteren met Citra en de Hallertauer zit erin voor de traditionele hopgift m.b.t. Weizen.

Wat denken jullie hiervan? Heb graag feedback. Alvast bedankt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk13
Naam receptSunbeam White IPA
Brouwdatum17-07-2017
BierstijlEngelse India Pale Ale
Volume23,0 l
Begin SG1,054 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)48 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,20 lWater uit Water
9,49 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC67,2 %
1,45 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC24,4 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC8,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Inmaischen44,0 °C1 min.15 min.3,9 l/kg
Eiwitrust53,0 °C10 min.10 min.3,9 l/kg
Beta-amylase62,0 °C10 min.30 min.3,9 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C10 min.20 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,0 gCentennialbellen10,3%75 min.17,3 IBU
15,0 gCitrabellen14,5%30 min.16,7 IBU
15,0 gCitrabellen14,5%20 min.13,2 IBU
20,0 gHallertau Mittelfrühbellen2,8%5 min.1,1 IBU
50,0 gCitrabellen14,5%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Weihenstephan Weizen (3068)bovengist


Traploper

Misschien een ferulazuurrust op 40 graden om het meer weizenkarakter te geven?

Jacques

Citaat van: Traploper op 17-07-2017  22:31 uMisschien een ferulazuurrust op 40 graden om het meer weizenkarakter te geven?

Hmmm, er wordt bij 44 ºC een pauze gehouden van 15 minuten. Volgens mij zit het met de ferulazuurrust wel goed.  :)

Zie ook http://allaboutbeer.com/quirks-of-brewing-ferulic-acid-rest/

JOhtheo


Gerb

Wat mij  betreft wordt dit veel te bitter om de combinatie Weizen en IPA samen te laten komen. Met 30 IBU en veel late hoppen in combinatie met de weizengist wordt het een veel gebalanceerder bier en komt de kruidnagel/banaan beter tot zijn recht.

Mthijs

Dank je, dat is goede en bruikbare feedback. Ga ik doen.

TymonK

Mooi recept. Waarom de Hallertau als aromahop op 5 min? Waarom niet gebruiken als bitterhop (dan komt het kruidige meer tot zijn recht misschien?)

Jacques

Citaat van: Gerb op 18-07-2017  11:35 uWat mij  betreft wordt dit veel te bitter om de combinatie Weizen en IPA samen te laten komen. Met 30 IBU en veel late hoppen in combinatie met de weizengist wordt het een veel gebalanceerder bier en komt de kruidnagel/banaan beter tot zijn recht.

Ik fronste mijn wenkbrauwen ook in eerste instantie bij de bitterheid van 48 EBU, maar heb afgezien om daar een opmerking over te maken omdat na wat nazoeken bleek dat Scheider Hophenweisse een bitterheid heeft van 40 EBU. Dat is een mooi bier. Ik houd wel van bitterheid in een bier en ben daarom ook niet zo'n liefhebber van weizen. Qua smaakbeleving merk je niet zo veel verschil tussen 40 en 48 EBU. De beleving van de bitterheid verloopt niet lineair met de verhoging van de EBU-waarden.

Mthijs

Bedankt Jacques voor je feedback.
Nu ben ik toch weer in twijfel. Toch maar bij mijn basis recept blijven dan?
Let wel: het is/wordt geen 'echte' weizen ipa want maar 25% tarwe in de stort.
Dus meer een zomers fris fantasie biertje dan een weizen en weer niet bitter genoeg voor een ipa.

Marcel_k

Citaat van: Mthijs op 18-07-2017  23:09 uLet wel: het is/wordt geen 'echte' weizen ipa want maar 25% tarwe in de stort.
Dus meer een zomers fris fantasie biertje dan een weizen en weer niet bitter genoeg voor een ipa.
Noem het tarwe-IPA en dan ben je volgens mij al klaar  ;)

Vergelijkbare Topics (7)

38822

Reacties: 21
Gelezen: 4449

21229

Gestart door Etn82


Reacties: 15
Gelezen: 4462

41162

Reacties: 12
Gelezen: 1164

33280

Gestart door MaartenM


Reacties: 13
Gelezen: 2285

25735

Gestart door Thamerdal


Reacties: 14
Gelezen: 4316

8617

Reacties: 33
Gelezen: 11208


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.