Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Donker bier - Poging 1

Gestart door Jochen, 03-01-2016 23:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jochen

Hallo,

Binnen enkele weken zal ik mijn eerste zelfstandig moutbrouwsel uitproberen.
Hiervoor heb ik wel al enkele blikbrouwsels geprobeerd, en ook de installatie heb ik al gebruikt (maar dan samen met anderen).

Ik heb een receptje gemaakt, op basis van de grondstoffen die ik al ter beschikking heb. Dit is natuurlijk geen reden om bepaalde ingrediënten niet te gaan gebruiken. Als er een goede reden is om een bepaald ingrediënt te gaan gebruiken ... ik heb nog tijd genoeg om aankopen te doen.

Ik heb ook wat rondgekeken op het forum, en wat ik gelezen heb, heb ik ook proberen hierin te verwerken.
Zo heb ik het rendement eerder laag gezet (72%) omdat dit eigenlijk mijn eerste moutbrouwsel zal worden...
Ik zou iets willen hebben in de richting van Chimay Blauw. Een eerder donker biertje dus, met een zoete toets.

Ik zou zeggen, alle opmerkingen (negatieve en positieve) zijn welkom. Ik hoop op deze manier nuttige tips te verzamelen, om ervoor te zorgen dat mijn eerste brouwsel niet in het riool zal verdwijnen, maar een lekker biertje zal worden.

Alvast bedankt!



BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 3/01/2016

Naam van het bier                        : Donkere Poging 1
Type van het bier                        : Donker bier
Brouwvolume                              : 20 liter
Extractie-efficiëntie                    : 72%
Voorspelling begindensiteit              : 1080,9 SG /19,5 °P /20,1 Brix
Waarvan suikers                          : 1014,1 SG /3,6 °P /3,6 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1013,0 SG /3,5 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 9,0%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 17 IBU  /  66 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Pilsmout 3                           3       4,600        66,5 %
Tarwemout                            3       1,000        14,5 %
CaraMunich (Cara 120)                120     0,300        04,3 %
Special B (Cara 400)                 390     0,150        02,2 %
Chocolademout (Mout roost 900)       900     0,050        00,7 %
Kristalsuiker                        0       0,750        10,8 %
Melassesuiker                        800     0,070        01,0 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (A) Aangepast
Maischwater : 21,8 liter aan 68 °C
              63,0°C gedurende 30 min (ß amylase (maltose))
              72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 15,9 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1017 SG (Of 4,4 °P of 4,5 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 70 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
EastKent Golding (A)          BLM   5,0%    5       0'        2,8
Hallertauer Mittelfrüh (A)    BLM   4,5%    30      15'       14,1

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'
gedroogde sinaasschil         4,0       g            55'
Koriander                     3,0       g            55'

VERGISTING
Gistnaam           : Fermentis WB-06
Gisteigenschappen  : Voor Weizen & Chimay

Volume giststarter:  liter maken met: rehydrateren gram moutextract
en  gram gistvoeding in  liter water koken + pH aanpassen

Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 15 gram



Adbrouwt

Zo biertje twee al, jij hebt er zin in. Waarom wil je een weizen gist gebruiken.

Jochen

Ja, inderdaad!

Ik kan de reeds gebruikte installatie voor een weekendje gebruiken, dus ik dacht dan ook om er effectief een weekendje brouwen van te maken...

En als de beiden zouden meevallen, dan heb ik zowel bruin als blond op stock ;)


Bij de omschrijving van de gist las ik inderdaad Weizen, maar ook Chimay.
Nu hou ik wel van Weizen bier (een ietsje 'zuur' ...), en in de Chimay meen ik ook een zuurtje te herkennen (al is het dan in de verte).

Wat zou jou voorstel van gist zijn voor zo'n biertje?


Adbrouwt

Een abdij gist korrel of een vloeibare van Wyeast?

Jochen

Zo, de laatste week voor de 2 brouwdagen.
Tijd om het recept vast te zetten, zodat er nog tijd is voor eventuele noodzakelijk aankopen.

Zoals de vorige keer zijn ook nu weer alle opmerkingen welkom.




BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 16/01/2016

Naam van het bier                        : Donkere Poging 1
Type van het bier                        : Donker bier
Brouwvolume                              : 20 liter
Extractie-efficiëntie                    : 72%
Voorspelling begindensiteit              : 1079,2 SG /19,1 °P /19,7 Brix
Waarvan suikers                          : 1014,1 SG /3,6 °P /3,6 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1011,4 SG /3,1 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 9,0%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 17 IBU  /  66 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Pilsmout 3                           3       4,450        65,7 %
Tarwemout                            3       1,000        14,8 %
CaraMunich (Cara 120)                120     0,300        04,4 %
Special B (Cara 400)                 390     0,150        02,2 %
Chocolademout (Mout roost 900)       900     0,050        00,7 %
Kristalsuiker                        0       0,750        11,1 %
Melassesuiker                        800     0,070        01,0 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (M) Medium
Maischwater : 21,2 liter aan 68 °C
              63,0°C gedurende 30 min (ß amylase (maltose))
              72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 16,3 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1016 SG (Of 4,2 °P of 4,3 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 70 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
EastKent Golding (A)          BLM   5,0%    5       0'        2,8
Hallertauer Mittelfrüh (A)    BLM   4,5%    30      15'       14,3

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'
gedroogde sinaasschil         4,0       g            55'
Koriander                     3,0       g            55'

VERGISTING
Gistnaam           : Fermentis Safbr Abbaye
Gisteigenschappen  : Krachtig, gisting kan zwavelig ruiken.

Volume giststarter:  liter maken met: rehydrateren gram moutextract
en  gram gistvoeding in  liter water koken + pH aanpassen

Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 15 gram




Jochen

Zondag dit receptje gebrouwen.

Wat mij betreft alles goed verlopen, SG en volume komt overeen met wat brouwplanner voorzien had.

Gist gehydrateerd, en bij het gistingsvat gedaan.


Maar tot op heden nog geen echte activiteit in het waterslot. Het is wel zo'n groot model, dus misschien heeft dat er ook wel wat mee te maken?



Als ik het waterslot even afneem, dan zie ik wel al wat schuim, is dat een goed teken?

Wel is de suiker nog niet in het gistvat, maar in principe moet er toch genoeg suikers aanwezig zijn om de gisting te starten?
Het blond bier dat ik zaterdag gebrouwen is staat wel mooi te bubbelen, en de schuimlaag is ook duidelijk dikker en voller ...

Iemand goede tips? Of is de beste tip om gewoon nog wat geduld te hebben?


Jacques

Met zo'n waterslot is niet veel mis. Jarenlang heb ik een dergelijk waterslot gebruikt. Op mijn huidige CCT past hij jammer genoeg niet.

Wel schuim en geen activiteit in het waterslot duidt op het niet gasdicht zijn van je gistvat.
Zie http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:controle_gistvat

Jochen

Ok, vandaag de suikergift gedaan.

Bij het openen van het gistvat kwam me een aangename geur tegemoet. Dus op dat vlak zit het al goed...

Nu het deksel er toch af was, heb ik van de gelegenheid gebruikt gemaakt om ook het SG te meten... Dit was SG 1030 met een refractometer gemeten. Het beginwort was 1063 (ook met refractometer), dus als ik de tool goed interpreteer is het 'echte' SG nu ± SG 1010.
Dus het vermoeden van Jacques dat er waarschijnlijk toch ergens een lek moet geweest zijn in het gistingsvat zou kunnen kloppen. Bedankt Jacques!
Maar als ik de cijfers bekijk, ziet het er volgens mij toch goed uit?

De suiker was opgelost in dezelfde hoeveelheid water (temperatuur is tot boven de 80°C geweest), en na afkoelen voorzichtig bij het wort gegoten.
Bij het terug dichtdoen heb ik extra gelet op het afsluiten van het vat. Ik heb het idee dat ik misschien inderdaad de vorige keer niet zo hard door gedrukt heb...

Hopen nu maar dat er binnenkort wel beweging in het waterslot komt...   :duimop:

Jacques

Citaat van: Jochen op 27-01-2016  12:13 uMaar als ik de cijfers bekijk, ziet het er volgens mij toch goed uit?

Ja, nog even de suiker vergisten, nagisten in het vat en laten klaren gedurende een weekje en je kunt bottelen. Komt goed!

Vergelijkbare Topics (7)

25691

Reacties: 11
Gelezen: 5114

6896

Gestart door Jos Groen


Reacties: 27
Gelezen: 9211

42015

Reacties: 64
Gelezen: 7905

29629

Gestart door John


Reacties: 4
Gelezen: 1775

12722

Reacties: 17
Gelezen: 4926

20880

Reacties: 28
Gelezen: 9747


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.