Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tarwe en rogge ipa

Gestart door Rikkertdedonder, 30-11-2015 23:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Rikkertdedonder

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk5
Naam receptrye ipa
Brouwdatum15-10-2015
BiertypeImperial IPA
Volume20,4 l
Begin SG1,072 SG
Berekende kleur (Morey)23 EBC
Berekende bitterheid (Rager)75 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
22,40 lWater uit Zutphen9,15 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgPremium pilsmoutWeyermann2 EBC61,2 %
1,000 kgRoggemoutWeyermann4 EBC15,3 %
0,700 kgMünchenermoutDingemans15 EBC10,7 %
0,700 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC10,7 %
0,040 kgZwarte moutDingemans1400 EBC0,6 %
0,000 kgRoggevlokkenSupermarkt3 EBC0,0 %
0,100 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC1,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,8 gTomahawkbellen15,5%60 min.45,3 IBU
9,0 gCascadepellets5,5%30 min.3,9 IBU
5,0 gTomahawkpellets15,5%30 min.6,1 IBU
50,0 gTomahawkpellets15,5%0 min.19,9 IBU
40,0 gCascadepellets5,5%koudhop0,0 IBU
10,0 gTomahawkpellets15,5%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
2,000 l starterAmerican Ale II (1272)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering2,0 °C
Alcoholgehalte8,1 vol.%

Graag feedback :)

RienP

Je moutstort zou ik vereenvoudigen: Enkel palemout en roggemout en eventueel tarwemout. Als je geen palemout hebt, dan kun je eventueel een combinatie maken van pils en munchenermout.

Verder je hopgiften meer naar achteren verschuiven. Bijvoorbeeld op 20, 10 en 0 minuten. En voor de koudhop is mijn voorkeur altijd minimaal 4 g/liter (liever nog meer).
En ik zou de American Ale II vergisten op 17-18 ºC. Dan blijft ie wat neutraler.

Rikkertdedonder

Nog een bijkomend vraagje, hoe zou je de stijl van dit recept benoemen? Wheat n rye ipa of zo?

Markiej87

Ik vind 10% tarwe een bier niet direct een tarwebier maken.

RienP

Wat Markie zegt. Voor een tarwebier heb je toch wel snel minimaal 30-50% tarwemout nodig in je stort.

Jacques

Citaat van: RienP op 01-12-2015  23:36 uWat Markie zegt. Voor een tarwebier heb je toch wel snel minimaal 30-50% tarwemout nodig in je stort.

Voor een tarwe/rogge bier houd je lager percentage aan. Niet te veel binnen de bekende kaders denken als het gaat om een innovatief biertype...

Zelf zou ik de zwarte mout of verhogen naar 2 à 3% zodat het bier donker wordt of geheel weglaten.
Ook de suiker zou ik weglaten. 1,5% suiker voegt niet zo veel toe.

RienP

Even een off topic vraag (maar wel aansluitend):

Met circa 10% is de tarwemout echt merkbaar. Ik heb eens een stout gebrouwen met 8-10% tarwemout, maar dan is het nog geen tarwebier.

Er is op zich niks met het aandeel tarwe, maar het ging over de benaming en dan ga je juist al snel in bekende kaders en hokjes denken. Verder is het uiteraard ieder zijn eigen bier dus al noem je het "blauwpaars-bier" wie zijn wij om daar over te oordelen?

homoeccentricus

Dit is een zuivere Rye IPA volgens de nieuwe Amerikaanse BJCP stijlgids (http://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf). Zit onder Specialty IPA. 15-20% rogge, Amerikaanse hopsoorten, cleane vergisting. Het feit dat je wat tarwe toevoegt verandert daar niets aan, wordt vaak gedaan om schuimkraag te verbeteren. Je hebt ook een zgn. White IPA, maar die benaming geldt enkel als je specifieke karakteristieken van een Belgisch witbier toevoegt, gist of kruiden.

Jacques

De Amerikaanse hobbybrouwers zijn heel goed in het bedenken van hokjes.

Gelukkig trekken de Amerikaanse craft brouwers zich er niets van aan. Denk in smaken en niet in biertypen!
Als hobbybrouwer ben je, en niet de bedenkers van biertypen, baas over je eigen bier!
Commercieel zie je dit ook. Er zijn steeds meer bieren die niet zijn in te delen in bestaande biertypen. Jammer genoeg vinden sommigen dat alle bieren ergens in horen te passen en brengen zij nieuwe kaders aan.
Denk vrij, denk biertypenvrij!

homoeccentricus

Citaat van: Jacques op 02-12-2015  20:23 uJammer genoeg vinden sommigen dat alle bieren ergens in horen te passen en brengen zij nieuwe kaders aan.
Denk vrij, denk biertypenvrij!

Onzin.

Markiej87

Ik had echt een hele reactie getypt om overal op in te gaan en toen dacht ik, laat ook maar.

Thamerdal


Jacques

Citaat van: homoeccentricus op 03-12-2015  11:20 uOnzin.

Mag jij vinden. Ik vind de drang om alles in hokjes in te delen onzin. Er zijn zo veel mogelijkheden als het gaat om het brouwen van bier. En dat wordt steeds meer omdat er steeds meer verschillende mouten, hoppen en gisten beschikbaar komen.

Vergelijkbare Topics (7)

39270

Gestart door jorgvde


Reacties: 15
Gelezen: 3429

31006

Gestart door de badkamer


Reacties: 13
Gelezen: 4298

21196

Gestart door Adrie


Reacties: 21
Gelezen: 8010

41634

Reacties: 29
Gelezen: 4146

33515

Gestart door thunderjong


Reacties: 10
Gelezen: 2705

25614

Reacties: 31
Gelezen: 9657

8358

Gestart door Adrie


Reacties: 40
Gelezen: 11682


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.