Ik wil een licht, maar hoppig biertje gaan brouwen komend weekend. Een American Pale Ale of een Session IPA (wie het verschil weet, mag het zeggen). Het moet wel een goede basisbitterheid hebben (ik hou van bitter), maar de bitterheid moet niet overheersen. De bedoeling is dat de smaak wat bloemig/fruitig wordt. Zit ik met dit recept op de goede weg? Of is het aantal IBU's toch nog te hoog? En het maisch- en hopschema?
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 8 |
Naam recept | Flora |
Brouwdatum | 20-09-2015 |
Biertype | Pale Ale (American) |
Volume | 18,8 l |
Begin SG | 1,047 SG |
Berekende kleur (Morey) | 12 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 49 IBU |
Brouwzaalrendement | 75,0 % |
Kooktijd | 75 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 18,00 l | Water uit Zutphen | [row]8,14 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 66 mg/l | 12 mg/l | 66 mg/l | 215 mg/l | 94 mg/l | 41 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 4,000 kg | Pale Ale mout | Dingemans | 7 EBC | 100,0 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Amylaserust | 64,0 °C | 1 min. | 75 min. | 4,3 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 10 min. | 4,3 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 15,0 g | Galena | bellen | 12,5% | 75 min. | 29,9 IBU |
20,0 g | Chinook | bellen | 13,0% | 20 min. | 14,0 IBU |
20,0 g | Cascade | bellen | 5,5% | 15 min. | 4,7 IBU |
30,0 g | Simcoe | bellen | 12,2% | koudhop | 0,0 IBU |
30,0 g | Cascade | bellen | 5,5% | koudhop | 0,0 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 10,0 g | US West Coast M44 (0000) | bovengist |
64 ºC is wat aan de lage kant, tenzij je echt voor een wat droger bier wil gaan. Zo niet dan zou ik 67 ºC aanhouden.
Het fruitige komt wel goed met deze hoppen, maar het zal niet echt bloemig zijn. IBU`s lijkt me wat fors, maar waarom niet gewoon uitproberen? Om het aantal IBU's wat te verminderen kun je eventueel je hopschema naar 15 en 10 minuten verandering ipv 20 en 15 minuten. Dan hoef je niet in te leveren op hopsmaak en aroma.
- 49 IBU lijkt me niet overdreven op voorwaarde dat de bitterheid zacht is.
- oppassen met Chinook, kan nogal hard overkomen.
- Wat ik zou doen (maar wie ben ik?) om het smaakprofiel te optimaliseren is:
- (een deel van) de Chinook naar first wort hop verschuiven
- de Cascade naar 0 minuten verschuiven
- en dan de hoeveelheid Galena toevoegen die noodzakelijk is om de gewenste IBU te bereiken
- ik (maar nogmaals, wie ben ik) zou toch nog wat andere mout toevoegen dan die pale. Bv. 5% crystal 40L
Je kan het natuurlijk ook gewoon zo brouwen en zien wat het geeft.
Dank allebei, ik ga nog even sleutelen!