Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: RoodeLeeuwVenlo op 02-10-2017 06:29 u

Titel: SafAle BE-134 nieuwe saison korrelgist
Bericht door: RoodeLeeuwVenlo op 02-10-2017 06:29 u
Heeft iemand hier al mee gewerkt? SafAle zegt dat het een saison gist is
http://www.castlemalting.com/Publications/YeastProducts/SafAleBE134_eng.pdf (http://www.castlemalting.com/Publications/YeastProducts/SafAleBE134_eng.pdf)
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: Etn82 op 02-10-2017 09:33 u
Heeft iemand hier al mee gewerkt? SafAle zegt dat het een saison gist is
http://www.castlemalting.com/Publications/YeastProducts/SafAleBE134_eng.pdf (http://www.castlemalting.com/Publications/YeastProducts/SafAleBE134_eng.pdf)

Had al vernomen dat deze nieuwe gist er aan zat te komen. Ben er zeer benieuwd naar. Wel weer een leuke voor een split batch gistexperiment met de Belle Saison.
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: Edolem op 22-10-2017 21:42 u
Iemand ervaring met deze gist?
Beschrijving: Aangeraden voor Belgische saison bieren en wordt voornamelijk gekarakteriseerd door de hoge verzachting. Geeft fruitige aroma’s met een pittig karakter, voornamelijk kruidnagel. Ideaal voor erg verfrissende en goed drinkbare bieren.
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: Jacques op 23-10-2017 21:23 u
Iemand ervaring met deze gist?
Beschrijving: Aangeraden voor Belgische saison bieren en wordt voornamelijk gekarakteriseerd door de hoge verzachting. Geeft fruitige aroma’s met een pittig karakter, voornamelijk kruidnagel. Ideaal voor erg verfrissende en goed drinkbare bieren.

Gaat om een nieuwe gist.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35094.msg530510.html#msg530510 (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35094.msg530510.html#msg530510)
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=34300.msg519803#msg519803 (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=34300.msg519803#msg519803)
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: Chilobrachys op 17-02-2018 23:33 u
Ik heb hem vandaag gebruikt, ik laat hem op 25 graden starten. De gisting moet nog op gang komen, ik las op een Amerikaans forum dat deze gist vrij peperige smaken geeft.
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: Mark GA op 18-02-2018 08:40 u
Deze zat een tijd terug al in een brouwpakket van Hopt. Mijn ervaring: ontzettend snelle starter, gaat als een raket. Inderdaad een peperige smaak maar dan moet je denken aan Spaanse/Surinaamse peper, niet witte/zwarte peper.
Als het voor een Saison bedoeld was is dat interessant; bij mij staat een tripel te lageren op deze...
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: Thamerdal op 21-02-2018 13:17 u
Iemand ervaring inmiddels?
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: Chilobrachys op 21-02-2018 17:57 u
Binnen 12 uur is de vergisting al heel erg flink op gang gekomen, na 4 dagen is het SG van 1052 gezakt tot 1010. Het waterslot is nog niet stilgevallen dus er zullen nog wel een paar puntjes af gaan. Ik heb de temperatuur hiervoor verhoogt van 25 naar 26 graden.
De geur is behoorlijk fruitig en doet me nog het meest denken aan die van rijpe sinaasappel, de smaak is érg peperig. Ik herken er niet direct Spaanse of Surinaamse peper in maar meer zwarte peper.
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: Etn82 op 21-02-2018 18:05 u
Heb de twee topics samengevoegd, aangezien ze over dezelfde nieuwe korrelgist gingen.
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: wijmaar op 24-02-2018 10:12 u
Zaterdag 17-2 heb ik 16 liter met SG 1.062 in de kast gezet op 20 graden, met 11 g be-134.

Na 2 dagen de temp steeds met een graad verhoogd.

Vanochtend gemeten, SG van 1.003.

Heeft het tempo er dus redelijk in :)
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: wijmaar op 21-03-2018 08:48 u
Uiteindelijk in een krappe twee weken doorgetrokken tot 1.000-1.001.

Gisteren eerste proef flesje geopend, twee weken na bottelen. Smaakte al goed, de beloofd kruidnagel kwam duidelijk naar voren. Ook al een mooi stabiel schuim en een redelijk heldere geel/oranje kleur.

Hierbij een tweetal niet hele beste foto’s, in een nog minder goed glas (was niets beters in huis).

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180321/4676b7e27de4aac78ec6d0e6e6f871b1.jpg)

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180321/f5ee3944e09e4b87d631e00f3e0210ed.jpg)
Titel: Re: SafAle BE-134 nieuwe saison korrelgist
Bericht door: Thom op 08-08-2018 20:19 u
Hebben al meer mensen met deze gist gebrouwen? :brouwen:
Titel: Re: SafAle BE-134 nieuwe saison korrelgist
Bericht door: NaahedetleJ op 08-08-2018 20:54 u
Ik heb m ook gebruikt. Hoppige Farmhouse mee gebrouwen. Mooi gelukt. Hij is wel erg peperig.. ik hou er van, maar de meeste proevers vinden net op het randje.
Titel: Re: SafAle BE-134 nieuwe saison korrelgist
Bericht door: Thom op 09-08-2018 08:45 u
Ik hou wel van wat peper. Ik ben van plan om dit weekend een klein gist experiment te doen met deze gist en daarnaast de M29, belle saison en die van crossmyloof. Ik ben benieuwd. :brouwen:
Titel: Re: SafAle BE-134 nieuwe saison korrelgist
Bericht door: Markiej87 op 19-08-2018 22:23 u
Ik heb m ook gebruikt. Hoppige Farmhouse mee gebrouwen. Mooi gelukt. Hij is wel erg peperig.. ik hou er van, maar de meeste proevers vinden net op het randje.
Hoe warm heb je vergist?
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: hans_nwk op 20-08-2018 11:23 u
Iemand ervaring met deze gist?
Beschrijving: Aangeraden voor Belgische saison bieren en wordt voornamelijk gekarakteriseerd door de hoge verzachting. Geeft fruitige aroma’s met een pittig karakter, voornamelijk kruidnagel. Ideaal voor erg verfrissende en goed drinkbare bieren.
Is "verzachting" een autocorrectie woord en wordt vergisting bedoeld? Of is het een kreet die ik nog niet ken?
Groet,
Hans
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: Easywoods op 20-08-2018 11:36 u
Is "verzachting" een autocorrectie woord en wordt vergisting bedoeld? Of is het een kreet die ik nog niet ken?
Groet,
Hans

Dit zegt de "originele" tekst  ;)

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/282d464b280ef646a6419cb656acd3fa.png) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/282d464b280ef646a6419cb656acd3fa.png)
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: hans_nwk op 20-08-2018 14:50 u
Dit zegt de "originele" tekst  ;)

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/282d464b280ef646a6419cb656acd3fa.png) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/282d464b280ef646a6419cb656acd3fa.png)
Duidelijk!
Titel: Re: SafAle BE-134 nieuwe saison korrelgist
Bericht door: NaahedetleJ op 20-08-2018 17:10 u
Hoe warm heb je vergist?

Uit mijn hoofd 23/24 graden
Titel: Re: SafAle BE-134 nieuwe saison korrelgist
Bericht door: PDGRRR op 08-11-2018 09:57 u
Ik hou wel van wat peper. Ik ben van plan om dit weekend een klein gist experiment te doen met deze gist en daarnaast de M29, belle saison en die van crossmyloof. Ik ben benieuwd. :brouwen:

Thom, hoe is je experiment verlopen?

Ik heb afgelopen weekend een batch gebotteld die vergist is met de M29, daar ben ik érg benieuwd naar. Die ging moeiteloos van 1060 naar 1003 bij een temperatuur van 1 week 25° C en 1 week 29° C. Bij de voorlaatste monstername smaakte 'ie kurkdroog (maar was 'ie ook rond de 20° C), bij smaakproef na cold crash voor bottelen proefde ik al meer fruitigheid. Komend (of volgend) weekend ga ik een tripel brouwen waarvan ik ca. 6 liter wort met de BE-134 wil gaan vergisten.
Titel: Re: SafAle BE-134 Nieuwe Saison Korrelgist
Bericht door: PDGRRR op 08-11-2018 09:59 u
Is "verzachting" een autocorrectie woord en wordt vergisting bedoeld? Of is het een kreet die ik nog niet ken?
Groet,
Hans

"Attenuation" kan inderdaad meerdere betekenissen hebben :D
Titel: Re: SafAle BE-134 nieuwe saison korrelgist
Bericht door: Thom op 09-11-2018 09:28 u
Thom, hoe is je experiment verlopen?

Ik heb afgelopen weekend een batch gebotteld die vergist is met de M29, daar ben ik érg benieuwd naar. Die ging moeiteloos van 1060 naar 1003 bij een temperatuur van 1 week 25° C en 1 week 29° C. Bij de voorlaatste monstername smaakte 'ie kurkdroog (maar was 'ie ook rond de 20° C), bij smaakproef na cold crash voor bottelen proefde ik al meer fruitigheid. Komend (of volgend) weekend ga ik een tripel brouwen waarvan ik ca. 6 liter wort met de BE-134 wil gaan vergisten.
Zie dit topic: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37234.msg562912.html#msg562912

Uiteindelijk het meest enthousiast over de M29 en de BE-134. De BE-134 is nog droger als je naar de vergistingsgraad kijkt. Deze heeft ook wat meer peper invloeden en de M29 is iets meer fruitiger dan de BE-134. De buldog vind ik iets minder, Wat minder krachtig dan de M29, maar wel een echte saison gist. Die van Crossmyloof vind ik niets. Erg veel bananen esters.
Titel: Re: SafAle BE-134 nieuwe saison korrelgist
Bericht door: PDGRRR op 09-11-2018 14:54 u
Zie dit topic: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37234.msg562912.html#msg562912

Uiteindelijk het meest enthousiast over de M29 en de BE-134. De BE-134 is nog droger als je naar de vergistingsgraad kijkt. Deze heeft ook wat meer peper invloeden en de M29 is iets meer fruitiger dan de BE-134. De buldog vind ik iets minder, Wat minder krachtig dan de M29, maar wel een echte saison gist. Die van Crossmyloof vind ik niets. Erg veel bananen esters.

Dank je voor de link. Ik ga die tripel vrij "fruitig" hoppen, ben benieuwd hoe dat met die peperigheid van de BE-134 gaat smaken. Van mij mag een saison in ieder geval wel een beetje pit hebben.