Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Zuster Agatha

Gestart door pincopallino, 27-09-2007 21:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MO

Northern brewer, kooktijd 90 min, IBU bijdrage 25
Hallertau Hersbrücker of Mittelfrüh, kooktijd 30 min, IBU bijdrage 5

Hay

Volgende week word de stiefzuster gebrouwen.
Ik heb alles binnen nu nog ff een dag vrij plannen.
En de echte zuster is ook binnen samen met een paar familieleden.


Esterenbrouw

Hay, post je recept hier eens, dan ga ik hem ook brouwen.

Hay

Ben vanavond laat pas weer thuis maar ik heb het recept aangehouden zoals op de eerste pagina van dit topic.
Zoals neergezet door Henielma plus de 0.6% chocomout die Mo zelf aangeeft.
Ik werk niet met BrouwHulp of zo en dan moet ik het daar weer in gaan zetten.
Maar kijk maar is het staat er allemaal.

Eric v B

Dan zou dit hem ongeveer moeten zijn:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk134
Naam receptZuster Agatha Kloon
Brouwdatum09-12-2016
BiertypeQuadrupel
Volume15,0
Begin SG1,080 SG
Eind SG1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,5%
Alcoholgehalte8,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)49 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement74,7 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lVenlo water.
7,60 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l5 mg/l9 mg/l60 mg/l15 mg/l23 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,950 kgPilsmoutDingemans3 EBC74,7 %
0,360 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC6,8 %
0,310 kgSpecial BDingemans350 EBC5,9 %
0,030 kgCarafa Special IWeyermann900 EBC0,6 %
0,640 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC12,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust60,0 °C1 min.35 min.3,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.25 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
29,0 gNorthern Brewerbellen5,6%75 min.23,9 IBU
17,0 gHallertau Hersbrucker bellen2,5%30 min.4,5 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,00 gWyeast gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gNottingham (-)bovengist


Esterenbrouw

De originele Zuster heeft wel ca. 10% alcohol, het recept geeft 8,1% aan?

Oxhead

Het eind SG zal ook eerder 1010 dan 1018 zijn.

Hay

Dinsdag heb ik deze gebrouwen begin sg was 1082.
Vandaag zat het sg na een heftige vergisting al op 1012 en heb ik overgeveld.
Wat mij opviel met proeven en dat is ook logisch met deze gistkeuze dat je totaal geen gistprofiel/smaak aan het bier hebt.
Normaal bij Belgische bieren verwacht je een sterk gistprofiel.

Hopfenfox

Ga deze zaterdag eens brouwen. Zouden jullie het maischschema nog aanpassen, nu we weer 5 jaar verder zijn en onze mouten verder ontwikkeld zijn? De 60 graden lijkt me laag, kan die bijvoorbeeld naar 65, en daarna gewoon de 72 graden stap?

Eric v B

Citaat van: Hopfenfox op 24-11-2022  08:22 uDe 60 graden lijkt me laag, kan die bijvoorbeeld naar 65, en daarna gewoon de 72 graden stap?
Als ik haar nu zou brouwen, zou ik inderdaad voor 65 en daarna 72 graden gaan.

Hopfenfox

Gisteren de zuster gebrouwen. Netjes de 1080 gehaald door BZR op 65% te zetten en veel te roeren. Voor het eerst Brewtan en Antioxin gebruikt. Het blijft wel worstelen, zo'n zwaar bier in een automaat. En dan komt er nog een deel van de suikers uit een suikergift van dik 12%. Meer maischwater maakt de stroming beter, maar dan blijft er totaal geen spoelwater meer over. Bij het leegstorten van de maischkorf merk je nu al dat de onderste bostel nog erg zoet smaakt. Dat is bij lichtere bieren nooit het geval. Afijn, het is wat het is, de kippen waren me dankbaar. Hij staat al flink te pruttelen, dus wordt vast lekker. Nu vooral proberen hem lang in de kelder op te slaan zodat in elk geval een paar flesjes de kans krijgen te rijpen. Het origineel heb ik in huis, leuk om eens te vergelijken.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.