Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


1071 -> 1003 met S-33?

Gestart door BrouwMark, 30-10-2017 13:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BrouwMark

Hallo brouw(st)ers!

Ik sta net een sg-meting te doen van een tripel die met S-33 staat te vergisten, zegt de hydrometer 1.003!
Begin SG van het geheel was 1071, eerst 78% palemout (ik weet het, fout...) vergist en daarna de 22% suiker.

Het bier smaakt heel droog, maar helemaal niet geïnfecteerd. Ik weet die smaakjes wel te herkennen na 14 jaar werken in een speciaalbier café. Als ik even snel reken kom ik op een svg van 96%. De boel staat overigens nog steeds te gisten.

Mijn maischschema was wel gericht op droog (63° 90 min, 73° 15 min, maar hier sta ik gezien de giststam echt van te kijken...

Kan dit, logischerwijs? Hebben jullie ook zo'n ervaring?

 :degroeten:

Mark.

RienP

Met 22% suiker is dat zeker niet zo vreemd.

Jacques

De vergistingsgraad die je haalt is ook afhankelijk van de hoeveelheid gist die je geënt hebt.
Om hoeveel liter gaat het en hoeveel gist heb je geënt?

Robert1968

Ik heb in totaal 9 keer met de S-33 gebrouwen. Nooit lager gekomen dan 1016. Vreemd.

Henielma

Heb je een brouwsel hiervoor met de Belle Saison vergist? Dat is mij (en anderen) eens overkomen.

BrouwMark

Ik moet wel zeggen, ik heb een heel zakje gist (11,5 g) in 10 liter gestrooid. Dit is uiteraard vrij ruim, maar aangezien het zakje 3 maanden over datum was leek het me wel geoorloofd.
Ik vind het nog steeds bijzonder!

 :degroeten:

Mark.

BrouwMark

Oh, sorry Henielma,
Nee, ik heb nog nooit met een saisongist vergist. Ik  dacht ook eerst aan een besmetting met reeds eerder gebruikte gist, maar ik heb tnt nooit met een saisongist of een andere soort vergist die meer dan 80% svg had als gemiddelde.
Ik sta voor een raadsel, al zijn er vriendelijke forummensen die het blijkbaar niet vreemd vinden met 22% suiker (ik wel...)

 :degroeten:

Mark.

Jacques

Citaat van: BrouwMark op 30-10-2017  23:55 uIk moet wel zeggen, ik heb een heel zakje gist (11,5 g) in 10 liter gestrooid. Dit is uiteraard vrij ruim, maar aangezien het zakje 3 maanden over datum was leek het me wel geoorloofd.
Ik vind het nog steeds bijzonder!

 :degroeten:

Mark.

En wat was je begin SG?

Eric v B

Citaat van: Jacques op 31-10-2017  17:20 uEn wat was je begin SG?
Als ik je de titel van dit topic vertel, mag je één keer raden!  ;)

Jacques

Citaat van: BrouwMark op 31-10-2017  00:01 uIk sta voor een raadsel, al zijn er vriendelijke forummensen die het blijkbaar niet vreemd vinden met 22% suiker (ik wel...)

Kristalsuiker is voor 100% vergistbaar. Hierdoor krijg je een hogere vergistingsgraad van wanneer je geen suiker toevoegt.
Volgens Fermentis http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFBS33.pdf zorgt deze gist voor een vergistingsgraad van 70%, maar dat is zonder suiker en met een gestandaardiseerd maischschema (congreswort).

Jacques

Citaat van: Eric v B op 31-10-2017  17:22 uAls ik je de titel van dit topic vertel, mag je één keer raden!  ;)

O ja... Enkel gekeken naar het antwoord.

Niet al te zwaar dus. Dat zorgt ook voor een hogere vergistingsgraad.

BrouwMark

Hehehe, ja, de titel van de post zei het al... Het kan dus wel zeggen jullie? Ik heb het nooit eerder gehad. Morgen zal ik nog eens meten en kijken of het nog lager is uitgekomen.

Dank alvast!

 :degroeten:

Mark.

RienP

Zoals Jacques aangeeft verhoogt de suikergift ook je vergistingsgraad. Daarbij is 22% best een groot suikeraandeel (ik gebruik zelf eigenlijk nooit meer dan 10-15%). Ik kan uit je verhaal niet halen of je de suiker tijdens de kook of tijdens de vergisting hebt toegevoegd. Als je het laatste hebt gedaan, dan kan dit ook een wat hogere vergistingsgraad geven.

En dan is er nog de mogelijkheid dat de gist gewoon een keer er zin in heeft. Het blijft een organisme waar we als hobbybrouwer niet volledig controle over hebben (ook al doen we onze best om het zoveel mogelijk te sturen).

BrouwMark

Vandaag op 1.001, gisting nog steeds aan de gang.

Suiker heb ik zoals aangegeven tijdens de vergisting toegevoegd.
Mijn recept, droog maischschema, late suikertoevoeging en relatief veel suiker waren er expres op gericht om het bier zo droog mogelijk te krijgen, maar met (over datum zijnde) s-33 had ik dit resultaat echt niet verwacht.

Nu hopen dat het de volgende keer weer zo lukt, want het smaakt op dit moment al prima!

 :degroeten:

Mark.

JanEric

Is je hydrometer wel goed geijkt?
Wat geeft ie aan bij kraanwater bij 20 graden Celsius?  :weetniet:

Brambo

Zeer vreemd, ik gebruik nooit meer de s-33 net door zijn zeer lage vergistingsgraad en veel te zoet eindresultaat.
Ofwel heb je een (brett) infectie (maar dit schijnt het geval niet te zijn volgens jezelf) ofwel werkt je meetapparatuur niet meer correct denk ik.
Misschien ergens een meter gebruiken van iemand in de buurt?

Robert1968

Zelfs met deze suikerstort lijkt me dit onmogelijk met de S-33. Verkeerde gist in het zakje? Defecte dobber?

Jacques

Citaat van: Robert1968 op 01-11-2017  15:06 uZelfs met deze suikerstort lijkt me dit onmogelijk met de S-33. Verkeerde gist in het zakje? Defecte dobber?

Het is inderdaad heel hoog. Je zou met deze suikerstort een vergistingsgraad verwachten variërend tussen de 77 en 88%.

BrouwMark

Ik heb 2 hydrometers voor als er een keer eentje breekt, en die zeggen allebei hetzelfde.

Het enige dat ik kan bedenken is, dat het een hele 'smoothe' infectie is die nu nog niet te proeven is. Of ik moet inderdaad heel veel geluk hebben met het enthousiasme van de gist. Die ruikt en proeft overigens gewoon naar s-33.

Mocht het de volgende keer weer gebeuren, laat ik het jullie weten. 90 minuten op 63° is natuurlijk erg veel, misschien dat dat mee heeft geholpen?

Mijn doel was om met mijn 'droge' werkwijze te eindigen op 1.010 als het meezat...

 :degroeten:

Mark.

biking rebel

Ik heb de afgelopen weken een soortgelijke ervaring met de S33 gist gehad bij het vergisten van een blond recept: van 1059 naar 1006. Oftewel bijna 90 %. Suikerstort was 18 %. Daarvoor 74 en 76 % gehaald met de S33 met hele andere recepten. Had nu ingezet op 75 % maar het is toch wat droger geworden qua smaak. Verder smaakt het zoals verwacht.

ciesvandekwis

Hoger dan 100% haal ik wel eens met saison inderdaad.

Vergelijkbare Topics (7)

30314

Reacties: 9
Gelezen: 4643

516

Reacties: 4
Gelezen: 13069

37417

Reacties: 11
Gelezen: 1975

13636

Reacties: 11
Gelezen: 7402

36110

Gestart door Miekelt


Reacties: 28
Gelezen: 9951


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.