Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: Opaslof op 07-04-2021 13:17 u

Titel: Appelsap als bottelsuiker (met CBC-1 bottelgist)
Bericht door: Opaslof op 07-04-2021 13:17 u
Ik zat er aan te denken om in mijn weizen (4,3%) een keer appelsap toe te voegen als bottelsuiker.
M’n brouwsel is in twee batches gesplitst van 21 a 22 liter elk. Als ik het goed heb bevat gewone appelsap iets van 100 g suiker per liter. Het recept vraagt 9 g/l bottelsuiker. Dan kom ik op 2 liter appelsap per batch.
Het bier wordt dan wel iets verdund, maar de suikers uit de appelsap trekken het vol% wel weer terug naar wat het was ongeveer. Maar ook de smaak en geur zul je 10% verdunnen.
1. Goed idee? Of ‘niet doen!’
2. Iemand ervaring?
3. Zijn alle suikers uit de appelsap vergistbaar voor CBC-1?
Titel: Re: Appelsap als bottelsuiker (met CBC-1 bottelgist)
Bericht door: hansHalberstadt op 07-04-2021 13:30 u
Kan denk ik wel. dan wordt het een mengsel van 90% weizen en 10% appelcider. Ik kweek wel vaak gist op met appelsap. Dat gaat prima. Smaak van het afgietsel is dan fris, licht zuur. punt met dit soort experimenten is dat het lastig is achteraf het effect te bepalen. Daarom zou ik dan ook een aantal flessen bottelen met gewoon bottelsuiker zodat je het achteraf kunt vergelijken en beoordelen of het het waard was.