Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: Simonius op 27-03-2021 09:07 u

Titel: Amper schuimvorming 3522
Bericht door: Simonius op 27-03-2021 09:07 u
Twee dagen geleden heb ik het wort laten vergisten met chouffe 3522 slurry. Het waterslot was na ongeveer 8 uur goed actief en Is dat nog steeds.

Wat mij opvalt is dat er amper sprake is van schuimvorming, terwijl deze gist daar juist bekend om staat. Bovendien heb ik twee weken eerder (nu met pale ale mout ipv pilsmout) ook deze gist gebruikt met eenzelfde enting. Die leverde mij veel schoonmaakwerk op door overschuimen.

Kan iemand het verschil in hoeveelheid schuim verklaren bij eenzelfde hoeveelheid Slurry? Slurry was in beide gevallen even oud en overige variabelen zijn ook identiek.

Jaja, het is wat...
Titel: Re: Amper schuimvorming 3522
Bericht door: Jacques op 27-03-2021 17:29 u
Twee dagen geleden heb ik het wort laten vergisten met chouffe 3522 slurry. Het waterslot was na ongeveer 8 uur goed actief en Is dat nog steeds.

Wat mij opvalt is dat er amper sprake is van schuimvorming, terwijl deze gist daar juist bekend om staat. Bovendien heb ik twee weken eerder (nu met pale ale mout ipv pilsmout) ook deze gist gebruikt met eenzelfde enting. Die leverde mij veel schoonmaakwerk op door overschuimen.

Kan iemand het verschil in hoeveelheid schuim verklaren bij eenzelfde hoeveelheid Slurry? Slurry was in beide gevallen even oud en overige variabelen zijn ook identiek.

Jaja, het is wat...

Misschien een andere partij basismout?
Een iets hogere vergistingstemperatuur?
Wat minder actieve gistcellen in de slurry?

Als je met vloeibare gist werkt is het het beste steeds de gist op te kweken. Dat kan vanuit een klein beetje slurry. Je hebt dan meer vitale gistcellen waardoor de vergisting vlot verloopt. In slurry van een paar weken oud zitten veel gistcellen die dood zijn of heel weinig reservestoffen bevatten waardoor de aanmaak van nieuwe gistcellen moeizaam verloopt.
Titel: Re: Amper schuimvorming 3522
Bericht door: Simonius op 27-03-2021 20:23 u
Misschien een andere partij basismout?
Een iets hogere vergistingstemperatuur?
Wat minder actieve gistcellen in de slurry?

Ditmaal pale ale mout als basismout ipv pilsmout.
Temperatuur identiek : 20 graden
De gistkoek heb ik dezelfde dag gebruikt. Ik bottel vaak op de dag dat ik brouw, lekker praktisch. Ik noem het de tweeweekse methode.

Trouwens was de vorige slurry wat klonterig. Zou dat uitmaken?
Titel: Re: Amper schuimvorming 3522
Bericht door: Jacques op 27-03-2021 22:46 u
Ditmaal pale ale mout als basismout ipv pilsmout.

Dan is het geen identiek brouwsel... Mout heeft een grotere invloed op de schuimhoudbaarheid dan vaak gedacht.
Palemout is wat verder afgebroken dan pilsmout.

Citaat
Trouwens was de vorige slurry wat klonterig. Zou dat uitmaken?
Dat duidt op een andere conditie van de gist.

Titel: Re: Amper schuimvorming 3522
Bericht door: Simonius op 02-04-2021 14:15 u
En toen kwam dag vier... het schuim kwam tot mijn waterslot. Een vreemde, maar lekkere gist.