Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: DavyDK op 11-03-2021 23:14 u

Titel: Welke champagne gist?
Bericht door: DavyDK op 11-03-2021 23:14 u
Hey,

Ik ben me enkele receptjes aan het opzoeken. 1tje ervan is een saison. Die moet ik laten vergisten met een saison gist, en nadien nog eens een week met champagne gist, droog.

Zo staat het in dat recept, maar met droog, bedoelen ze dan ook een korrel  Iemand die een voorbeeld heeft van champagnegist korrel? ik ben hier aan het opzoeken maar vind er niet meteen een voorbeeld van, ofwel zoek ik het verkeerd op.

Dank je
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: DavyDK op 11-03-2021 23:23 u
Ik kom enkel op deze uit

https://www.unibrew-Nederland.nl/unibrew-wijngist-champagne-40-gram.html

Zou dit goed zijn om te gebruiken?
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: Jacques op 12-03-2021 00:19 u
Ik kom enkel op deze uit

https://www.unibrew-Nederland.nl/unibrew-wijngist-champagne-40-gram.html

Zou dit goed zijn om te gebruiken?

Er zijn meer gedroogde champagne gisten verkrigbaar...
https://www.brouwstore.nl/korrelgist-kitzinger-champagne-vr-50-l
https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/wijnbereiding/gisten/korrelgisten-fermentis/d/fermentis-gist-gedroogd-safcider-5-g?gaCategory=search
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: Gerb op 12-03-2021 09:09 u
Het lijkt me een rare volgorde. De champagnegist kan alleen simpele suikers vergisten. De saisongist zal bij aanvang van de vergisting eerst de simpele suikers afbreken. Dat betekent dat de champagnegist nagenoeg geen voeding meer heeft. Bedoelt de receptenschrijver niet dat de champagnegist bij het bottelen is toegevoegd?
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: DavyDK op 12-03-2021 10:11 u
Er zijn meer gedroogde champagne gisten verkrigbaar...
https://www.brouwstore.nl/korrelgist-kitzinger-champagne-vr-50-l
https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/wijnbereiding/gisten/korrelgisten-fermentis/d/fermentis-gist-gedroogd-safcider-5-g?gaCategory=search

Ik ben nu wel een order aan het samenstellen bij van der kooy. Zodat ik maar 1 keer verzendkosten heb. Zou die champagnegist goed zijn om te gebruiken die dat ik toon?
Zal eens kijken eerst of ze die daar ook hebben. Zal misschien wel.

Edit:ze hebben hem. Dank je.
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: DavyDK op 12-03-2021 10:46 u
Het lijkt me een rare volgorde. De champagnegist kan alleen simpele suikers vergisten. De saisongist zal bij aanvang van de vergisting eerst de simpele suikers afbreken. Dat betekent dat de champagnegist nagenoeg geen voeding meer heeft. Bedoelt de receptenschrijver niet dat de champagnegist bij het bottelen is toegevoegd?

Hey,

ik volg het recept, het is een boek van James Morton, "Brouwen". Hierbij even het recept, het staat in bijlage in pdf. Graag je bevindingen. Bedankt voor jullie antwoorden al.



Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: seed7 op 12-03-2021 14:40 u
Champagnegist is i.d.d eigenlijk alleen geschikt als bottelgist. Heeft verder zeer weinig in bier te zoeken, tenzij je iets met minder alcohol wilt maken.

Ingo
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: Gerb op 12-03-2021 15:57 u
In de pdf staat vermeld dat als je nog niet aan Brettanomyces wil na de saisongist, het alternatief champagnegist is. Die twee kunnen niet verder van elkaar af liggen. Brett eet ongeveer alles, champagne is een van de meest kieskeurigste.

Ik zou de champagnegist lekker weglaten.
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: DavyDK op 12-03-2021 21:54 u
In de pdf staat vermeld dat als je nog niet aan Brettanomyces wil na de saisongist, het alternatief champagnegist is. Die twee kunnen niet verder van elkaar af liggen. Brett eet ongeveer alles, champagne is een van de meest kieskeurigste.

Ik zou de champagnegist lekker weglaten.

Miljaar, heb die champagne besteld. En die andere gist kan je ook kopen?
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: biking rebel op 12-03-2021 23:52 u
Hey,

ik volg het recept, het is een boek van James Morton, "Brouwen". Hierbij even het recept, het staat in bijlage in pdf. Graag je bevindingen. Bedankt voor jullie antwoorden al.

Aangezien je een diastaticus gist hebt (zoals de meeste saison gisten) zou ik hem minimaal 3-4 weken in je gistvat laten zitten alvorens te bottelenbals je enkel de M29 gebruikt. Deze gaat na de eerste week heel langzaam door. Als je de zoekfunctie gebruikt zie je meer ervaringen met deze gist.

Wat misschien bedoeld wordt, wellicht is het een slechte vertaling,  is dat de champagne gist de saison gist dood. Dit doet de CBC-1 bottelgist bijvoorbeeld ook (google maar eens op diastaticus en killer yeast).
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: DavyDK op 13-03-2021 08:55 u
Aangezien je een diastaticus gist hebt (zoals de meeste saison gisten) zou ik hem minimaal 3-4 weken in je gistvat laten zitten alvorens te bottelenbals je enkel de M29 gebruikt. Deze gaat na de eerste week heel langzaam door. Als je de zoekfunctie gebruikt zie je meer ervaringen met deze gist.

Wat misschien bedoeld wordt, wellicht is het een slechte vertaling,  is dat de champagne gist de saison gist dood. Dit doet de CBC-1 bottelgist bijvoorbeeld ook (google maar eens op diastaticus en killer yeast).

Ik heb de Danstar Belle Saison en als champagne gist die van Fermentis.
Ik zal het recept gewoon volgen. We zien wel wat er van komt. Hoort bij de hobby. Ik heb al 2-3 recepten van deze man geprobeerd en zijn altijd al lekkere biertjes geweest. Die vertalingen zouden inderdaad goed kunnen.
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: biking rebel op 13-03-2021 10:17 u
Ik heb de Danstar Belle Saison en als champagne gist die van Fermentis.
Ik zal het recept gewoon volgen. We zien wel wat er van komt. Hoort bij de hobby. Ik heb al 2-3 recepten van deze man geprobeerd en zijn altijd al lekkere biertjes geweest. Die vertalingen zouden inderdaad goed kunnen.

Ik verwacht dat het recept gewoon klopt. Laat je het resultaat nog weten?
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: DavyDK op 13-03-2021 13:22 u
Ik verwacht dat het recept gewoon klopt. Laat je het resultaat nog weten?

Laat ik zeker weten. Maar zal nog eventjes duren wel, maar ik beloof het.

Ook heb ik nog een vraagje. Ik krijg vandaag mijn producten toe.

De ongemoute tarwe is ook toegekomen, ik had de gold swaen tarwe licht gekozen 60-80 EBC.  :nut:

Ik had echt niet gedacht dat die zo donker was, omdat er licht bijstond en ik niet meteen een andere zag staan heb ik me miskozen denk ik. Beginnersfoutje. Er gaat wel maar 300 gram van in de maisch. Op nog een 5 kg pilsmout, zou die 300 gram veel donkerheid in het bier brengen ? Of zoek ik beter lichtere tarwe?

Ik heb wel nog tarwemout en tarwevlokken ook liggen.
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: Heuvinger brouwerij op 13-03-2021 14:06 u
De ongemoute tarwe is ook toegekomen, ik had de gold swaen tarwe licht gekozen 60-80 EBC.  :nut:
Gold swaen tarwe licht is echt wel gemout, zelfs versuikerd.
Een 60-80 EBC is best wel donker, iets voor bockbier.
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: DavyDK op 13-03-2021 20:59 u
Gold swaen tarwe licht is echt wel gemout, zelfs versuikerd.
Een 60-80 EBC is best wel donker, iets voor bockbier.

Dat stond er nu wel niet bij. Denk niet dat er dan gewone tarwe tussen staat. Ben ik dan beter met vlokken of gemoute tarwe ?
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: Jacques op 13-03-2021 21:58 u
Dat stond er nu wel niet bij. Denk niet dat er dan gewone tarwe tussen staat. Ben ik dan beter met vlokken of gemoute tarwe ?

Deze reactie snap ik niet....

ik volg het recept, het is een boek van James Morton, "Brouwen". Hierbij even het recept, het staat in bijlage in pdf. Graag je bevindingen. Bedankt voor jullie antwoorden al.

Zo te merken volg je het recept niet. In dat recept staat ongemoute tarwe.

Op de website van Unibrew (Van der Kooy) staat duidelijk dat het gaat om een mout met een kleur van 60-80 EBC. Maar ik kan mij goed voorstellen dat een beginnende brouwer dit soort waarden niet zo veel zegt.

Om een idee te krijgen hier een afbeelding van bieren met een bepaalde kleurwaarde in EBC.
(https://img.saveur-biere.com/blog/2018_05_18_13_46_29table-EBC.png)
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: DavyDK op 13-03-2021 23:14 u
Deze reactie snap ik niet....

Zo te merken volg je het recept niet. In dat recept staat ongemoute tarwe.

Op de website van Unibrew (Van der Kooy) staat duidelijk dat het gaat om een mout met een kleur van 60-80 EBC. Maar ik kan mij goed voorstellen dat een beginnende brouwer dit soort waarden niet zo veel zegt.

Om een idee te krijgen hier een afbeelding van bieren met een bepaalde kleurwaarde in EBC.
(https://img.saveur-biere.com/blog/2018_05_18_13_46_29table-EBC.png)

Blijkbaar moet ik daar toch iets niet verstaan. Want op de site van van der kooy kan ik echt niet uit opmaken dat het mout is. Ik zie het woordje mout niet staan. Dus ging er van uit dat het gewone tarwe is. Maar als het een ebc waarde heeft is het misschien altijd mout ?

Wat gebruik ik dan best. Verkopen ze eigenlijk wel gewone tarwe ?
Titel: Re: Welke champagne gist?
Bericht door: MO op 13-03-2021 23:49 u
Dit is normale (lichte) tarwemout:
https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/mout/mouterij-dingemans/tarwemout-licht-5-kg.html

Hier tarwevlokken:
https://www.unibrew-Nederland.nl/tarwevlokken-5-kg.html
Titel: Re: Welke champagne gist?
Bericht door: DavyDK op 13-03-2021 23:55 u
Dit is normale (lichte) tarwemout:
https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/mout/mouterij-dingemans/tarwemout-licht-5-kg.html

Hier tarwevlokken:
https://www.unibrew-Nederland.nl/tarwevlokken-5-kg.html

In het recept staat ongemoute tarwe. Denk dat ik beter vlokken gebruik. Beste benadering denk ik.
Titel: Re: Welke champagne gist?
Bericht door: MO op 14-03-2021 00:00 u
Klopt!
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: Jacques op 14-03-2021 00:06 u
Blijkbaar moet ik daar toch iets niet verstaan. Want op de site van van der kooy kan ik echt niet uit opmaken dat het mout is. Ik zie het woordje mout niet staan. Dus ging er van uit dat het gewone tarwe is. Maar als het een ebc waarde heeft is het misschien altijd mout ?

Wat gebruik ik dan best. Verkopen ze eigenlijk wel gewone tarwe ?

Als er een EBC waarde vermeld is bij "tarwe" mag je inderdaad aannemen dat het gaat om tarwemout, zeker als het gaat om hoge EBC-waarde zoals 60-80.
Je had het ook kunnen zien aan het plaatje bij deze mout. Het zijn donkere korrels die afgebeeld zijn.
Maar nogmaals als beginnende brouwer weet je dit allemaal niet...

Tarwevlokken kun je ook kopen bij de plaatselijke supermarkt. Dat is wel zo makkelijk.
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: DavyDK op 14-03-2021 09:21 u
Als er een EBC waarde vermeld is bij "tarwe" mag je inderdaad aannemen dat het gaat om tarwemout, zeker als het gaat om hoge EBC-waarde zoals 60-80.
Je had het ook kunnen zien aan het plaatje bij deze mout. Het zijn donkere korrels die afgebeeld zijn.
Maar nogmaals als beginnende brouwer weet je dit allemaal niet...

Tarwevlokken kun je ook kopen bij de plaatselijke supermarkt. Dat is wel zo makkelijk.

Ik weet wat die ebc wil zeggen. Maar heb echt een domme fout gemaakt van aan te nemen dat het ongemout was. Dat is van nog niet genoeg ervaring te hebben.

Ok dank je voor de goede uitleg iedereen. Ik zal eens kijken in de winkel. Want heb er nog niet op gelet of ze dat hier hebben.
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: seed7 op 14-03-2021 18:56 u

Maar nogmaals als beginnende brouwer weet je dit allemaal niet...


Gold Swaen is de caramout range van Swaen. Swaen hanteer al vanaf het begin onduidelijke soms vreemde naamgeving. Ik snap helemaal dat dit niet duidelijk is. Beginnend brouwer of niet.

De informatie van Braumarkt is vervolgens ook slecht. Er wordt niet vermeld dat het om een caramout gaat. Tenslotte, ze linken ook nog eens naar een verkeerde spec. Die van de normale lichte tarwe mout.

EDIT: ze vermelden wel dat het een caramout is.



Ingo
Titel: Re: Welke champagne gist ?
Bericht door: Jacques op 14-03-2021 20:39 u
Gold Swaen is de caramout range van Swaen. Swaen hanteer al vanaf het begin onduidelijke soms vreemde naamgeving. Ik snap helemaal dat dit niet duidelijk is. Beginnend brouwer of niet.

Ik ben het met je eens dat de naamgeving van The Swaen mouten niet echt duidelijk is. En ook dat een mout met de term "light" in de naam een EBC-waarde heeft van 60-80 is zeker verwarrend.

Een beginnende brouwer weet vaak niet wat de EBC-waarden inhouden. Een ervaren brouwer weet dat een mout met EBC-waarde van 60-80 donker is en niet licht van kleur is. Voor een beginnende brouwer zijn de namen van deze mouterij helemaal niet te doorgronden.


Op de site van Unibrew (Van der Kooy) wordt niet geschreven dat het een caramout is
https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/mout/mouterij-the-swaen/gold-swaen-tarwe-licht-ebc-1-kg.html
maar uit de smaakomschrijving kun je opmaken dat het gaat om een mout met karamelsmaak.
Titel: Re: Welke champagne gist?
Bericht door: DavyDK op 24-03-2021 10:23 u
Ik heb het recept ingegeven op BrouwHulp, en daar laat hij een lager eind sg zien dan in het recept, met een hoger alcoholgehalte als gevolg. Tot hiertoe is dat de eerste keer dat ik een verschil zie in recept boek/BrouwHulp. Weet iemand wat ik het beste zou doen, een saison met 7,5% is nu wel wat veel als BrouwHulp zou kloppen. Wie volg ik? Het boek of BrouwHulp? Grts
Titel: Re: Welke champagne gist?
Bericht door: Haagse Wouter op 24-03-2021 10:31 u
Misschien is hun naamgeving op calorieën.
Binnenkort gaan ze de Caralijn uitbreiden. Behalve Cara Light komt er nu ook Cara Zero.
Titel: Re: Welke champagne gist?
Bericht door: Snelbier op 24-03-2021 11:03 u
Ik heb het recept ingegeven op BrouwHulp, en daar laat hij een lager eind sg zien dan in het recept, met een hoger alcoholgehalte als gevolg. Tot hiertoe is dat de eerste keer dat ik een verschil zie in recept boek/BrouwHulp. Weet iemand wat ik het beste zou doen, een saison met 7,5% is nu wel wat veel als BrouwHulp zou kloppen. Wie volg ik ? Het boek of BrouwHulp ? Grts
BrouwHulp rekent meestal goed, maar houdt géén rekening met te weinig gist.. Berekent SG-end op SVG (vergitingsgraad) van de 1e gist die je invoert.
Het boek lijkt er van uit te gaan dat de Saisongist het karwei niet afmaakt, en dat Chamagnegist dat wel doet..
De voorgestelde gisten wijken nogal af in SVG, WLP 570~76% tegen BelleSaison van 88%.  Recept komt op ~85% svg.   Mét wat suiker in recept, verhoogt SVG.
Kan zijn dat je met WLP570 (lage SVG) wél op juiste SG uitkomt in BrouwHulp..
Het blijft een vreemd geval/recept..  Zie ook eerdere reacties. Met voldoende saisongist zou ik niet weten wat die champagnegist nog te verteren heeft.
Succes,  Snelbier.

Toevoeging: Als je de BelleSaison-gist gebruikt kan het bier verder uitgisten dan recept voorstelt. Geeft iets droger bier én meer alcohol zoals je al weet.
Alcohol kun je natuurlijk compenseren met minder mout of meer water, maar houdt een droger karakter.
Suiker uit het recept halen lijkt me logischer, je zal dan het 'origineel' meer benaderen.
Titel: Re: Welke champagne gist?
Bericht door: Jacques op 24-03-2021 21:21 u
Ik heb het recept ingegeven op BrouwHulp, en daar laat hij een lager eind sg zien dan in het recept, met een hoger alcoholgehalte als gevolg. Tot hiertoe is dat de eerste keer dat ik een verschil zie in recept boek/BrouwHulp. Weet iemand wat ik het beste zou doen, een saison met 7,5% is nu wel wat veel als BrouwHulp zou kloppen. Wie volg ik? Het boek of BrouwHulp? Grts

Het is niet jij, een recept of brouwsoftware die het eind SG bepalen... De gist is de baas in je gistvat! De meeste saisongisten gisten ver door. Daardoor haal je met deze gisten een hoger alcoholgehalte dan gebruikelijk.
Overigens is een saison met een alcoholgehalte van 7,5% niet ongewoon. Je hebt namelijk ook sterke saison.
Als je begint met een begin SG van 1050 en het bier gist uit tot 1002 kom je met de bottelsuiker snel op 7,5% alcohol uit...

Zou je het recept willen delen? Aan de hand daarvan kan beter ingeschat worden wat het alcoholgehalte zal zijn. Vermeld ook welke gist je gaat gebruiken.

Titel: Re: Welke champagne gist?
Bericht door: DavyDK op 25-03-2021 10:25 u
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk5
Naam receptSaison James Morton met safcider
Brouwdatum18-04-2021
BierstijlSaison
Volume20,7 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)26 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,00 lWater uit Moorsel-Aalst 7,5ph
5,00 mlMelkzuur
4,08 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
65 mg/l7 mg/l37 mg/l185 mg/l55 mg/l65 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC90,9 %
0,30 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC5,5 %
0,20 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
275,0 °C5 min.5 min.4,7 l/kg
164,0 °C1 min.90 min.4,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,3 gSaazpellets3,4%75 min.16,3 IBU
20,0 gSaazpellets3,4%30 min.5,5 IBU
30,0 gSaazpellets3,4%15 min.4,3 IBU




Titel: Re: Welke champagne gist?
Bericht door: DavyDK op 25-03-2021 10:29 u
De wijngist is wel de safcider, al weet ik ook niet hoe ik nu moet uitrekenen hoeveel ik daarvan moet gebruiken...  :o

Edit: ik heb het de schrijver van het boek gevraagd, ben benieuwd of ik antwoord krijg.  ;D
Titel: Re: Welke champagne gist?
Bericht door: Snelbier op 25-03-2021 17:07 u
De wijngist is wel de safcider, al weet ik ook niet hoe ik nu moet uitrekenen hoeveel ik daarvan moet gebruiken...  :o
Edit: ik heb het de schrijver van het boek gevraagd, ben benieuwd of ik antwoord krijg.  ;D
Benieuwd naar het antwoord van de schrijver.. Sommigen reageren best snel op dit soort vragen.
Hoeveelheid champagnegist? wacht het schrijvers-antwoord even af.
  Op gevoel zou ik het hele zakje er in mikken, ALS saisongist stokt...
- Welke champagnegist heb je nu exact? Kan dat niet opmaken uit je recept.
Proost, Snelbier.
Titel: Re: Welke champagne gist?
Bericht door: DavyDK op 25-03-2021 19:17 u
Voor de champagnegist heb ik de Fermentis safcider 5 g.