Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Korrelgisten en biertypen => Topic gestart door: Kassie op 15-10-2018 20:13 u

Titel: Fermentis SafAle BE-256
Bericht door: Kassie op 15-10-2018 20:13 u
Hoi,

Ik heb een zakje BE-256 staan. Ik dacht daar een Tripel mee te gaan vergisten. Is dat verstandig of niet? Op het pakje staat 'zwaardere abdijbieren'. Daaronder valt dan ook een Tripel was mijn aanname. Iemand ervaring met deze gist?

Groet!
Titel: Re: Fermentis SafAle BE-256
Bericht door: Oscar op 15-10-2018 20:43 u
Ik heb een zakje BE-256 staan. Ik dacht daar een Tripel mee te gaan vergisten. Is dat verstandig of niet?

Je kunt ieder bier, met iedere gist vergisten... Of het wenselijk is hangt van het gewenste karakter af, wat je wilt of wilt de gist doet. Als je de gist nog niet kent, zou ik het zekere doen! Dan leer je meteen deze gist kennen...

Tip: voor een mooi Belgisch karakter warm vergisten (rond de 23 - 24 C )   :brouwen:
Titel: Re: Fermentis SafAle BE-256
Bericht door: Mark GA op 15-10-2018 21:49 u
Dit is een mooie gist voor een tripel. Gewoon doen en inderdaad: hogere temperaturen aanhouden.
Kijk altijd even op de we site van de leverancier voor de beste informatie.
Titel: Re: Fermentis SafAle BE-256
Bericht door: Sander van Dijk op 16-10-2018 19:34 u

Tip : voor een mooi Belgisch karakter warm vergisten (rond de 23 - 24 C )   :brouwen:

Als je de ervaringen over deze gist op dit forum leest, dan lees je juist veel tips om bij deze gist de temperatuur juist wat lager te houden, omdat er anders wat teveel velponachtige smaken ontstaan.

Titel: Re: Fermentis SafAle BE-256
Bericht door: j.heesters3 op 16-10-2018 21:00 u
Ik gebruik deze gist altijd voor een Karmeliet kloon en dat bevalt mij tot op heden toe uitstekend. Heb er ook een quadrupel mee gebrouwen die bij de clubwedstrijd van de Roerstok de eerste prijs heeft gewonnen. Een veelzijdige gist dus.

Succes met het brouwen.

Broudoe

Jos
Titel: Re: Fermentis SafAle BE-256
Bericht door: Kassie op 16-10-2018 22:32 u
Ik gebruik deze gist altijd voor een Karmeliet kloon en dat bevalt mij tot op heden toe uitstekend. Heb er ook een quadrupel mee gebrouwen die bij de clubwedstrijd van de Roerstok de eerste prijs heeft gewonnen. Een veelzijdige gist dus.

Succes met het brouwen.

Broudoe

Jos

Hoi, en op welke temperatuur doe jij de vergisting?

Groet
Titel: Re: Fermentis SafAle BE-256
Bericht door: nembrionic op 16-10-2018 22:46 u
Je kunt ieder bier, met iedere gist vergisten....of het wenselijk is hangt van het gewenste karakter af...wat je wilt of wilt de gist doet... Als je de gist nog niet kent, zou ik het zekere doen !!! dan leer je meteen deze gist kennen...

Tip : voor een mooi Belgisch karakter warm vergisten (rond de 23 - 24 C )   :brouwen:

Bij de Wyeast 1214 krijg je dan een enorme bananenbom.
Titel: Re: Fermentis SafAle BE-256
Bericht door: Oscar op 16-10-2018 22:49 u
Bij de Wyeast 1214 krijg je dan een enorme bananenbom.

Daar hebben we het nu niet over... en bananen zijn soms best wel lekker... ;D
Titel: Re: Fermentis SafAle BE-256
Bericht door: Oxhead op 17-10-2018 07:47 u
Hoi,

Ik heb een zakje BE-256 staan. Ik dacht daar een Tripel mee te gaan maken. Is dat verstandig of niet? Op het pakje staat 'zwaardere abdijbieren'. Daaronder valt dan ook een Tripel was mijn aanname. Iemand ervaring met deze gist?

Groet!

Ja ik heb er ervaring mee. ;)

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,28845.0.html
Titel: Re: Fermentis SafAle BE-256
Bericht door: Martijn0172 op 17-10-2018 07:50 u
Ik heb hier een tripel, quadrupel en dubbel mee gebrouwen. Waren niet mijn beste bieren, maar zeker prima te noemen. Ik ben in alle drie de gevallen bij de hoofdgisting op 19-20 C gebleven en bij de na gisting op 22 C. Geeft een enorme rioollucht en ook wel bij bottelen maar de smaak is prima.
Titel: Re: Fermentis SafAle BE-256
Bericht door: j.heesters3 op 19-10-2018 12:44 u
Hoi, en op welke temperatuur doe jij de vergisting?

Groet
Heb de quadrupel in de keuken vergist. Temperatuur in de keuken was constant rond de 20 graden. Jammer dat ik nog geen vegistingskast heb. Denk dat de ideale temperatuur voor deze gist en de quadrupel rond de 19 a 20 graden zal liggen. Ben er van overtuigd dat mijn puntentotaal dan hoger zou zijn uitgekomen. Wil je het recept stuur me maar een mail.

Broudoe
Jos
Titel: Re: Fermentis SafAle BE-256
Bericht door: edensan op 24-11-2020 08:43 u
Hoi, en op welke temperatuur doe jij de vergisting?

Groet

Ik heb eigenlijk nooit geen andere gist gebruikt omdat ik van zachte zoetige bieren hou.
Ik start pitching op 21/22 graden en ga elke 12 uur een halve graad naar boven.  In de natuur doet gist dat ook (heb kleine verwarming dus het effect blijft beetje na-ijlen)
Volgens mij heb ik een keer gelezen dat de broeders van Westvleteren ook geen fancy apparatuur hebben staan waarin ze temperatuur regelen. (Hier dus ook een oplopende temperatuur.)
Ook heb ik het voorrecht gehad in 2 gerenomeerde brouwerijen een kijkje te nemen (1 zelfs 2 x winnaar International Beer Cup Yokohama in Japan 2015) en daar gaan ze per dag een graad omhoog.
Het is een turbo gist gaat als de brandweer (in 3 a 4 dagen is de klus geklaard), waarna je hem natuurlijk wel moet laten uitgisten nog dag of 5.

ik hoop dat je geholpen bent met deze info veel brouwplezier.

groet Edwin

ps leuke avatar heb je...  ::)
Titel: Re: Fermentis SafAle BE-256
Bericht door: Neetje op 11-12-2020 13:43 u

ps leuke avatar heb je...  ::)

En jij je liefhebbersgist in je aantal post's.

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/5f39481a309023fd551558251ca09bb3.jpg) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/5f39481a309023fd551558251ca09bb3.jpg)