Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Het blonde haasje

Gestart door jhazenberg, 30-04-2022 19:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jhazenberg

Hieronder mijn recept voor een blond biertje

Graag uw commentaar / advies

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recepthet Blonde Haasje
Brouwdatum
BierstijlBlond
Volume20,0 l
Begin SG1,064 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
29,75 lWater uit pwn ijmuiden
9,34 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC86,2 %
0,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC8,6 %
0,30 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C2 min.45 min.2,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gSaazpellets3,4%75 min.8,4 IBU
15,0 gPerlebellen8,0%75 min.18,0 IBU
10,0 gSaazpellets3,4%10 min.1,1 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
8,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

Vergisting zat ik te denken om rond de 19C te doen


beun

ik zou een ander maischschema gebruiken, een eenstapsmaisch geeft op 69 graden een redelijk zoet bier. de s33 is een gist die al een lage vergistings graad heeft. zelfs met suiker in de stort zal dit een zoet bier worden. Ik persoonlijk zou maischen op 63 en 70/72 of een 1stapsmaisch op 64 graden

Jacques

Zoveel brouwers, zo veel zinnen.

Ik zou 45 min 67°C en 25 min 72°C aanhouden voor een vol smakend blond bier. Er mag best wel een zoetje aanwezig zijn als tegenhanger van de bitterheid.

JanPieter

Ik ben geen koriander-fan en zou het bij een blond zeker niet gebruiken. Net als Jacques en beun zou ik ook een ander maischschema aanhouden. Eventueel kun je de 72°C stap verlengen totdat de jodiumtest OK is.

jhazenberg

Bedankt voor jullie reacties,


Ik zal het maischschema aanpassen, het is inderdaad de bedoeling om een wat voller bier te brouwen.


Vergelijkbare Topics (7)

7498

Reacties: 145
Gelezen: 42605

3494

Gestart door loe


Reacties: 17
Gelezen: 7117

22330

Reacties: 5
Gelezen: 1738

2482

Gestart door MO


Reacties: 32
Gelezen: 13793


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.