Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brettanomyces enten

Gestart door Hartfield, 25-01-2021 20:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hartfield

Iemand ervaring met het enten van pure WLP 650 of 648?
Duur, sterkte moutextract. Zuurstof (roeren) wel of juist niet.

wiliam

14 dagen na "normale" vergisting, de Brett erbij,
regelmatig beluchten (1xper maand) of in houten vat opslaan.
Bier dat in oktober gebrouwen wordt is na 6 maanden drinkbaar, wil je zuur bier,
+1 jaar wachten.

seed7

Citaat van: Hartfield op 25-01-2021  20:39 uIemand ervaring met het enten van pure WLP 650 of 648?
Duur, sterkte moutextract. Zuurstof (roeren) wel of juist niet.

Bij een pure Brett vergisting alles eigenlijk net zo als bij een normale vergisting, maar je hebt wel meer cellen nodig. Brett houdt van een beetje zuurstof, maar ook daar net als met gewone gist. Op het moment dat zich er een dun laagje schuim begint te vormen beluchten.

Lees vooral: http://www.milkthefunk.com/wiki/Brettanomyces en http://www.milkthefunk.com/wiki/100%25_Brettanomyces_Fermentation

Ingo

Johan_vL

Ik heb Orval gist wel eens opgekweekt uit de fles, groeicurve van de brett zal veel lager zijn dan de rest, maar er zal altijd wat inzitten. Naar mijn idee zal hij dan zn effect pas hebben in de fles. Als je naar dat fruitige smaakje op zoek bent bijv. van B. clausenii dan zou dat goed moeten gaan.
Maar als je andere effecten wil misschien niet, waarom zou bij elke brett het bier na een jaar zuur worden? is dat per definitie zo? Die snap ik niet zo goed...

Alleen brett gebruiken heb ik nooit gedaan, maar lijkt me superleuk om te proberen, wat voor effect geeft dat? En waar zou ik op moeten letten? Wat voor type bier past daar goed bij? APA? Vergist je dan in een fles gedurende een lange tijd? Hevel je dat dan nog over?

seed7

Citaat van: Johan_vL op 14-10-2021  07:39 u... waarom zou bij elke brett het bier na een jaar zuur worden? Is dat per definitie zo? Die snap ik niet zo goed...

Wordt het ook niet. Echter, als je brett aan relatief veel zuurstof bloot stelt wordt er ook wat azijnzuur aangemaakt. Dit is stam afhankelijk en afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof.

Ingo

Johan_vL

Ah ja in zuurstof omstandigheden snap ik het, maar dat is bij mij niet. Ik brouw gewoon een soort APA met Brett., dus kurkdroog en fruitig. Ik heb nog een claussenii liggen van WLP. die ga ik dus niet opkweken, maar gewoon met de starter meegieten in de vergisten. Als de hoofdvergisting klaar is hevelen in 2 of 3 damejeans en dan maar wachten, laat ik wel een half jaartje staan of zo, voor bottelen. Moet altijd goed gaan lijkt me.
Misschien een gist erbij gebruiken die niet zo ver doorgist dan heeft brett nog genoeg te doen om de mooie smaakjes te maken.
Eventueel in 1 van de flessen nog fruit toevoegen mango of bosbessen.

wiliam

Het is wat laat, maar houd wel je SG in het oog als je gaat bottelen.
Brett durft verder door te vergisten, en dan ook nog extra suikers toevoegen met fruit,
kan een spuitfestijn of bommetjes opleveren.
Hier staat de Brett. minstens een jaar, veiligheid voor alles.


Johan_vL

Ja, flessen hevelen voor nagisting en gewoon laten staan. Een jaar vind ik wel lang, maar goed ik neem aan wat je zegt en houd er rekening mee... geduld, geduld, geduld (wel moeilijk hoor!)

wiliam

Goede wijn en kaas moeten ook rijpen.
"Normaal" bier verslechtert met de tijd, "Brett" bier verbetert met de JAREN.
Houdbaarheid van oude Geuze Boon +10 jaar, (er moet iets op staan)

jwf

Ik heb dit jaar een Orval kloon gebrouwen. Ik heb mijn wort vergist met Wyeast 3522 (Belgian Ardennes) en nadat deze uitgegist was (start SG 1.056 / eind SG 1.011) het bier overgeheveld naar een schoon vat met weinig kopruimte. Ik heb het toen ge├źnt met WLP650 (Brettanomyces bruxellensis) en dit 5 maanden in de kelder laten staan bij 15 graden Celsius (eind SG 1.006/1.005). Tegen het einde van dit proces werd mijn kelder warmer en liep de temperatuur op tot 18 graden Celsius. Omdat ik verwachte dat de Brett nog wel verder zou vergisten heb ik gebotteld met 6 gram suiker per liter met Fermentis F2 als bottelgist. In retrospect lijkt de Brett wel min of meer klaar geweest te zijn en is er nu, na nog eens 4 maanden weinig extra CO2 druk in vergelijking met drie weken na bottelen. Er blijft wel smaakontwikkeling. Ik ben erg blij met het eindresultaat.

Vergelijkbare Topics (3)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.