Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bittere Dwerg

Gestart door hans_nwk, 10-11-2016 19:11 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hans_nwk

Omdat de voorraad licht bier al teveel geslonken is maar weer wat WY3522 (achouffe) uit de diepvries opgekweekt en op basis van beschikbare hop en mout een recept opgesteld.
De bedoeling is een vlot doordrinkbaar biertje, licht fruitig met een bittertje.
De caravienna heb ik erbij gedaan om beetje body en kleur te krijgen (en omdat ik er teveel van heb).

Wat denken jullie ervan? Wordt dit doordrinkbaar of teveel body? Genoeg bitterheid t.o.v. de caramout ook al is het een lichte mout?

Ik heb nog geen ervaring met de caravienna (het eerste biertje ermee lijkt goed te komen maar zit nog maar een paar dagen in de fles).

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk25
Naam receptBittere Dwerg
Brouwdatum12-11-2016
BiertypeBitter blond
Volume21,3 l
Begin SG1,048 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Water
8,54 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,447 kgPilsmoutDingemans3 EBC90,0 %
0,494 kgCara ViennaDingemans45 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.40 min.4,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.20 min.4,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,6 gCentennial 1pellets9,0%60 min.22,8 IBU
30,0 gStyrian Goldingspellets3,0%10 min.4,2 IBU
20,0 gHallertau Hersbrucker pellets2,5%10 min.2,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 1,5 l getrapte starterBelgian Ardennes (3522)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,013 SG
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Groet,
Hans

RienP

Lijkt me niks mis mee. Gewoon lekker brouwen  :brouwen:

Oxhead

Ziet er goed uit, gewoon zo brouwen
 succes. :brouwen:

hans_nwk

Bedankt voor jullie antwoord!
Na dit brouwsel zal ik wat meer weten van het effect van caravienna, dat zal schelen voor volgende brouwsels.

Het lijkt morgen gunstig weer te worden voor de buitenbrouwer dus morgen gaat hij de ketel in.

Groet,
Hans

Vergelijkbare Topics (7)

9602

Reacties: 126
Gelezen: 35589

20490

Gestart door BBA


Reacties: 11
Gelezen: 4454

29458

Reacties: 10
Gelezen: 3510

43355

Reacties: 5
Gelezen: 823

18822

Reacties: 89
Gelezen: 27952

22104

Gestart door Werner


Reacties: 14
Gelezen: 3948


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.