Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept tripel

Gestart door wonnink, 21-02-2015 21:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wonnink

Beste Brouwers,
Volgend weekend willen we weer een nieuw brouwsel brouwen.
Recept heb ik op internet gezocht.
Heb een paar kleine wijzigingen aangebracht:
minder suiker (anders wordt het mijn inziens een iets te zwaar bier)
de Challenger stond in eerste instantie op 32 gram (heb ik dus terug gebracht naar 25)

Ik heb nog de volgende vragen.
De koriander: wanneer voeg je die toe? Tijdens het maischen en of tijdens de hop, en zo ja hoe lang moet deze mee koken?
Tevens moet de Koriander nog geplet worden of kan het er zo in ?
De vraag geldt trouwens ook voor het iers mos

Tevens is me nog iets onduidelijk in BrouwHulp
Als ik op het voorblad kijk dan geeft die een geschat alcohol percentage van 6 %.
Ga ik dan naar het afvul gedeelte en geef dan aan dat ik 6 gram per ltr aan bottelsuiker gebruik zie ik dat het geschat alcohol percentage 8% is.
Ik neem aan dat ik dan die 8% moet aanhouden?

Groet Erwin


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk002
Naam recepttripel
Brouwdatum16-01-2015
BiertypeTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)31 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Zutphen12,51 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,200 kgPilsmoutDingemans3 EBC83,2 %
0,600 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC11,9 %
0,250 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gChallengerpellets7,0%75 min.28,9 IBU
20,0 gHallertau Hersbrucker  pellets2,5%10 min.1,7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
6,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
12,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]12,00 gKorianderzaadspecerijkoken
SAFBREW ABBAYE ()bovengist


brouwmus

Naar wat ik heb begrepen, kun je korianderzaad het beste kneuzen in een vijzel en dan 5 tot 10 minuten meekoken op het eind.

12 gram lijkt mij persoonlijk erg veel voor 20 liter, maar ik hou dan ook niet zo van veel koriander...

De veteranen/experts zullen mij zeker nog verbeteren :)

Brouwers

Alcoholpercentage op het blad van de bottelsuiker is gebasseerd op het werkelijke begin SG en het werkelijke eind SG. Waarschijnlijk staat in je vergistingsblad het eind SG op 1000 ipv van het geschatte getal.

Verder is 6% (te) weinig voor een tripel. Het mag echt wel wat meer suiker hebben, want de suiker zorgt voor veel van de vergistingsproducten die de tripel voornamelijk zijn smaak moet geven. Heb zelf geen ervaring met de Fermentis Abbaye. Heb wel een blonde gedronken met dit gist. Dit was een heel erg clean bier. Misschien dat je wat warmer moet vergisten om er genoeg smaak uit het gist te halen (22-23 graden?). Je zou ook een ander gist kunnen pakken. Heb zelf een lekkere gemaakt met trappist high gravity (Westmalle gist).

Oxhead

Tja met een SG van 1059 is dit geen tripel, noem het dan een blond. ;) Of breng het SG op tripelsterkte.

5 gram koriander op 20 liter is voor mijn smaak genoeg, maar ja ik ken jouw smaak niet natuurlijk.
Dus doe wat je zelf lekker lijkt en brouw en leer. :brouwen:
 Succes. :proost:

wonnink

Recept aangepast.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk002
Naam recepttripel
Brouwdatum16-01-2015
BiertypeTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)30 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Zutphen12,51 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,800 kgPilsmoutDingemans3 EBC67,9 %
0,600 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,7 %
0,400 kgMünchenermoutDingemans15 EBC7,1 %
0,500 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,9 %
0,300 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC5,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
24,9 gChallengerpellets7,0%75 min.28,8 IBU
20,0 gHallertau Hersbrucker pellets2,5%10 min.1,7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
8,00 gKorianderzaadspecerijkoken
4,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]4,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken
SAFBREW ABBAYE ()bovengist


Vergelijkbare Topics (7)

29360

Reacties: 15
Gelezen: 5440

20951

Reacties: 13
Gelezen: 6175

40112

Gestart door OrangeDirk


Reacties: 10
Gelezen: 1703

35805

Reacties: 30
Gelezen: 6434

6373

Reacties: 31
Gelezen: 8314


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.