Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Nen German Ale

Gestart door thibolleke, 13-03-2008 13:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

thibolleke

Om eens iets totaal anders te brouwen, wil ik deze keer eens een Duits biertje proberen.

Zo even snel gekeken wat Brouwland aanbied van Duitse boven gisten, en ik kwam enkel op de Wyeast 1007.
Ik zal die dan maar eens proberen.

Wat heb ik ongeveer in mijn gedachten:

veel muncher mout: 80%,
het moet een redelijk donker bier worden, en redelijk gebrand, 4% chocolade mout.
Dan nog 10 % tarwemout,
en de resterende 6 % wat cara mout. Ik moet nog zien welke ik nog heb liggen.

hop/ bitterheid is niet echt nodig. 25-30 IBU met Duitse aroma hop. Mittelfruh of zo.

Maischdikte van 5 liter/kg, zodat ik niet of weinig moet spoelen. ( :idea: of eens een decoctie proberen?, ja misschien dat)

Grote starter maken, koud pitchen en koud vergisten, 15°C of zo. Lageren zo dicht mogelijk tegen de 0°C. Ik moet de koelkast nog testen.
2-3 weekjes lageren, niet langer.


Dat is ongeveer waar ik nu aan denk. Wie helpt het recept nog wat vorm te geven?
Weet iemand welk biertype dit misschien is?

Adrie

De Kolsch is ook een bovengist en de Weizengisten natuurlijk ook.

Jouw recept lijkt wel een beetje op een Alt, maar daarvoor heeft ie teveel chocolademout. Dit bier zal behoorlijk gebrand/geroosterd gaan smaken. Maak er 1% van en je hebt een mooie Alt.

Oscar

Zou je dan geen ondergist gebruiken? Dan wordt het een mooie stoom alt met een clean mout profiel, met de stort die jij voorstelt zal het niet echt een bepaalt type worden. Maar het zal op een stout gaan lijken, een German Stout, of een Thibostout  ;D

Adrie

De 1007 is een Alt-gist, vergisten bij 15 graden (en een paar graden meer zal het bier echt wel worden) en lageren bij 0 graden is precies wat Alt-brouwers ook doen. Zoals ik zeg: verlaag de choco-stort en je hebt een prima moutstort voor een Alt.

thibolleke

Ja die 4% is inderdaad wat te hoog voor zo'n klein bier. SG 1045.

Dus:

25 liter
SG 1045
EBC 28
EBU 34

83% muncher
10% tarwemout licht
06% aromamout 50
01% chocolademout
[maischwater 30 liter => 5,5 l/kg]
[begin kook 32 liter => 9,7 % brix]

Wyeast 1007, 4 liter starter als een boeleke verwend.

Dan nog de hoppen:

Hallertau tradition (5,5 alf%) 40 gram, 90 min
Mittelfruh (4,0 alf%) 20 gram, 45 min
Mittelfruh (4,0 alf%) 20 gram, 10 min


En dan kunnen we hem in de klasse 'alt' steken nietwaar?  :clownsmile:


Heeft een alt nog een waterbehandeling nodig? Hard of zacht water?



   

Adrie

Maakt niet zoveel uit, als je maar de pH goed hebt tijdens het maischen. Düsseldorf heeft vrij gemiddeld water.

Vergelijkbare Topics (7)

32347

Reacties: 1
Gelezen: 1179

631

Gestart door Bas


Reacties: 50
Gelezen: 20792

19595

Reacties: 9
Gelezen: 3301

7026

Reacties: 17
Gelezen: 8990

26645

Gestart door MaartenM


Reacties: 16
Gelezen: 4717


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.