Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Mild Ale

Gestart door Piet_v, 31-01-2008 23:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Piet_v

Ik heb onlangs een Moorhouses Black Cat mogen proeven (www.moorhouses.co.uk), en wil mij ook eens een Mild gaan brouwen.

Dit is wat ik van plan ben, ... wat denken jullie ?


Mild Ale

A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          28.00    Wort Size (L):     28.00
Total Grain (kg):         4.75
Anticipated OG:          1.040    Plato:             10.02
Anticipated EBC:          36.9
Anticipated IBU:          23.1
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             90    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 80.0     3.80 kg.  Pale Mout ( 7 )               België         80.07      7
  9.5     0.45 kg.  Cara Munich  ( 120 )          België         69.25    120
  6.3     0.30 kg.  Moutexstract Licht ( Droog )                 99.55     14
  4.2     0.20 kg.  Chocolade Mout (  900 )       België         64.92    900

Potential represented as Yield, Fine Grind Dry Basis.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 40.00 g.     Perle                             Whole    6.00  23.1  75 min.


Extras

  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
  1.00 Unit(s)Whirlfloc                      Fining    15 Days(boil)
  2.50 Tbsp   CRS                            Other      0 Min.(mash)


Yeast
-----

DCL Yeast S-33 SafBrew Specialty Ale


Mash Schedule
-------------

Mash Name:

Total Grain kg:     4.45
Total Water Qts:   21.16 - Before Additional Infusions
Total Water L:   20.02 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        19.39 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Infusie                0     75     66      66   Infuse    69       20.02   4.50


Total Water Qts:           21.16 - After Additional Infusions
Total Water L:             20.02 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       23.00 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.

oranjeboombiertje

Als je aan de korrelgist wilt (slecht :duimonder:) moet je natuurlijk geen Belgische gist nemen voor een Engels bier. Ik zou de s-04 pakken, dat is een Engelse gist. Natuurlijk is een Fhaersche ghisgt (verse gist ;D) beter.

 :degroeten:
Wesley

Piet_v

Dag Wesly,

Verse gist is voor mij momenteel geen optie.

Wat betreft de s33: Ik heb nog een aantal pakjes liggen die naar hun vervaldatum gaan, en dus opmoeten;
ook is het zo dat op sommige (oude) websites de s-33 als een van oorsprong Engelse gist omschreven wordt (Edme Strain).
Weet er ook het fijne niet van, maar dacht dat het wel ok zou zijn.

Piet.

Caspar

Dit recept zou wel wat Engelser mogen... Engelse gist, Engelse hop. Met S-33 krijg je geen Mild Ale vrees ik :-\.

Wat zijn eigenlijk ;):

1.00 Unit(s)Whirlfloc                      Fining    15 Days(boil)
  2.50 Tbsp   CRS                            Other      0 Min.(mash)

Piet_v

Caspar,

Wat betreft de hop maak ik me niet echt zorgen, ik gebruik het enkel als bitterhop in een bier waar
hopkarakter minder belangrijk is.

Wat betreft de gist, ik heb nog een pakje Danstar Windsor in voorraad, en overweeg nu dit te gaan gebruiken.

Piet.

Caspar

Klopt, hop proef je minder... ik zou zeker de Windsor gebruiken, misschien wel de beste korrelgist voor dit recept!

Ik ben nieuwsgierig, wat is dat Whirlfloc en CRS? Zijn dat klaringsmiddelen?

Piet_v

Oeps, was vergeten daarop een antwoord te geven.

Whirlfloc is Iers mos.

CRS is om brouwwater aan te zuren, zie www.brupaks.com/brewing-aids.htm.
Het werkt voortreffelijk, is beter kwantificeerbaar dan bvb melkzuur, en is ook reukloos.

Piet

Caspar

OK, CRS verlaagt het bicarbonaatgehalte... interessant spul. Heb je dit in Amerika gekocht?

PS Iers mos is hier zo'n beetje verbannen (zoek er maar eens op ;)).

Piet_v

Nee, CRS is de hobbybrouwversie van het product AMS van de Engelse firma www.murphyandson.co.uk.
Ik hoop  het bij www.hopandgrape.co.uk/.

Adrie

En in zo'n licht bier is het eiwitgehalte zo laag, dat iers mos ook overbodig is. De Windsor lijkt me ook de beste keus voor dit bier, zeker geen S-33.

Vergelijkbare Topics (7)

10202

Gestart door JWVG


Reacties: 45
Gelezen: 13151

13888

Reacties: 37
Gelezen: 10805

38246

Reacties: 4
Gelezen: 1586

18401

Gestart door Monkey


Reacties: 27
Gelezen: 8959

5871

Gestart door De-Geert


Reacties: 7
Gelezen: 2407

45075

Gestart door illsn-z


Reacties: 4
Gelezen: 645


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.