Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Thee als smaakmaker

Gestart door daniel, 21-01-2008 11:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

daniel

Hallo,

Heeft iemand ervaring met het op smaak brengen van de hete wort met bijvoorbeeld fruitthee om zo een subtiele kersen/ framboos of andere smaak over te houden?

Groeten,
Daniel

Oscar

 ???  Een raar idee, want in die theezakjes zit ook thee (  :idea: :D) en dat kleurt je bier donker. Lijkt mij niet echt de bedoeling bij een fruitbier.
Maar als het je wat lijkt... gewoon proberen. Kwaad kan het niet.

Edgar

Citaat van: Oscar op 21-01-2008  11:56 u???  Een raar idee, want in die theezakjes zit ook thee

Da's lang geleden. Tegenwoordig wordt met 'thee' bedoeld: alles dat gedroogd in heet water wordt gehangen. (Lastig als je alleen 'thee' lust, zoals ik. Kopje thee? Ja lekker, wat heb je? Lindenbloesem, sterrenmix, pepermunt, kamille... :-\ :ziek: )

Oscar

Citaat van: Edgar op 21-01-2008  12:21 uDa's lang geleden.

Nee, vroeger zat er alleen thee in. Nu zit er ook thee in... :D

daniel

Heren,

Mis ik iets? ik vraag me serieus af of er mensen zijn die ervaring hebben met smaak toevoegen aan bier middels simpele thee zakjes? Of er nu wel of geen echte thee inzit.

Wat de kleur betreft denk ik dat als je bv een licht bierbrouwt en hierin een x hoeveelheid kersen thee in laat trekken deze een rode kleur zal krijgen.

Ik ga er zeker mee experimenteren.

Graag advies en ervaringen

Groeten,
Daniel

Oscar

Citaat van: daniel op 21-01-2008  12:35 uWat de kleur betreft denk ik dat als je bijvoorbeeld een licht bierbrouwt en hierin een x hoeveelheid kersen thee in laat trekken deze een rode kleur zal krijgen.

Dat bedoelde ik dus, die rode kleur zul je niet krijgen met kersenthee. Je bier zal toch een bruinige kleur gaan krijgen. Probeer maar eens een theezakje in een pils te doen dan krijg je een beeld wat het resultaat zal kunnen zijn.

 :degroeten:

Edgar

Pardon Daniel.  :o  Dit is natuurlijk een bloedserieuze zaak. Misschien wil je ons dan ook verlichten over de kwestie of je nu thee-met-fruit(smaak), of gedroogd-fruit-als-thee wil toepassen? Veel van die thee-met-fruitsmaak is gewoon thee-met-fruitsmaak. Het gaat jou kennelijk om een subtiel fruit-aroma, maar door het meetrekken van alle theesmaken, theekleuren en looizuren zal je de rest van je bier gegarandeerd beïnvloeden. Zo zal het looizuur reageren met het eiwit in het bier. Toestanden!

Heb je voor ogen wat je wil bereiken?

Als je thee ('tisane') kunt vinden die alleen uit gedroogd fruit bestaat, geef ik je meer kans op probleemloze fruitsmaken.

(ik zal de vraag waarom bier naar fruit moet smaken maar achterwege laten zeker?)

Citaat van: Oscar op 21-01-2008  12:27 uNee, vroeger zat er alleen thee in. Nu zit er ook thee in... :D

Nee, nu zit er meestal géén thee in thee.

Oscar

Citaat van: Edgar op 21-01-2008  12:50 uik zal de vraag waarom bier naar fruit moet smaken maar achterwege laten zeker?

Vrouwen kwestie  ?  :D

daniel

Citaat van: Oscar op 21-01-2008  12:53 uVrouwen kwestie  ?  :D

Ik was onderstaande antwoord aan het typen toen het eigenlijke antwoord verscheen maar goed.

Een goede vraag waarom bier naar fruit moet smaken het heeft zeker niet mijn voorkeur maar er zijn toch steeds meer liefhebbers van de veel te zoete framboise en rosebier achtigen. Nu wil ik graag een bier maken met een lichte fruitsmaak dus niet een siroop achtige pils. Met dit licht fruitig bier is het misschien mogelijk de smaak van de bier siroop drinkers in mijn omgeving subtiel om te  vormen naar echte bier drinkers. (samenvattend een licht fruitigbier is mijn doelstelling)

Ik dacht even dat de discussie een onderonsje ging worden  ;) maar het gaat de goede kant uit.

Stel dat ik een thee kan vinden van echt gedroogd fruit  wanneer kan ik dit dan het beste toevoegen?

Bedankt.
Daniel

Oscar

Het gedroogde fruit kun je tijdens koken toevoegen. Als het echt droog is, kun je het ook tijdens de vergisting of lagering toevoegen. Houd wel rekening met een suikergehalte in dat fruit, dus de vergisting zal bij het toevoegen weer opgang komen (indien toegevoegd tijdens lagering).

Edgar

Citaat van: daniel op 21-01-2008  13:02 uer zijn toch steeds meer liefhebbers van de veel te zoete framboise en rosebier achtigen. Nu wil ik graag een bier maken met een lichte fruitsmaak dus niet een siroop achtige pils. Met dit licht fruitig bier is het misschien mogelijk de smaak van de bier siroop drinkers in mijn omgeving subtiel om te  vormen naar echte bier drinkers. (samenvattend een licht fruitigbier is mijn doelstelling)

Ik stem tegen. Maak echt lekker bier, of koop het desnoods, en geef ze dat. Niet toegeven aan die malligheid. Breezerbiatches en pink-grapefruit-sunrise-paradise-witbierdrinkers zijn sowieso verloren voor echte biersmaken. Dumpen uit je vriendenkring, deleten uit je Hyve, hebbie niks an ;D

daniel

Citaat van: Edgar op 21-01-2008  13:19 uIk stem tegen. Maak echt lekker bier, of koop het desnoods, en geef ze dat. Niet toegeven aan die malligheid. Breezerbiatches en pink-grapefruit-sunrise-paradise-witbierdrinkers zijn sowieso verloren voor echte biersmaken. Dumpen uit je vriendenkring, deleten uit je Hyve, hebbie niks an ;D

Juist!  ;D Ik ga beginnen met dumpen maar ik heb toch de edele hoop nog enkele breezerbiatches en pink-grapefruit-sunrise-paradise-witbierdrinkers om te kunnen vormer naar volwaardige bierliefhebbers. Bierbrouwen is ook voor een groot deel geduld hebben en doorzetten.

Groeten,

MO

Mag ik Edgar even bijvallen. Brouw gewoon een fruitbier als bier naar fruit zou moeten smaken. Niet heel makkelijk, want er gaat gauw 30% kersen in een bier (dus 3 kg op 10 liter). Maar zoals je al begrijpt zijn wij te trots om mee te gaan met die Rose rommel. Ik geef je weinig kans dat hier onder biernerds veel ervaring mee is.

Mocht je echt iets makkelijks willen, denk dat aan Karvan cevitam.

Edgar

Citaat van: MO op 21-01-2008  13:41 uKarvan cevitam.

Tomaatalarm (toch?). Mag niet in bier, geloof ik. Iets met spul, of zo, ingewikkeld, zwavelweetikveel, dat niet smaakt. Genoeg andere siropen verkrijgbaar, dat dan weer wel. Ook van Karvan denk ik, en Tesseire, en noem maar op. Van die lekker voze rommel. :proost:

MO

Om mijn advies dan maar meteen te ontkrachten: er zit inderdaad kaliumsorbaat in. Dit is een conseveringsmiddel. Tegen schimmels, bacterien maar natuurlijk ook tegen gisten. Zou de gisting dus kunnen remmen. Maar wat is de concentratie? Hoeveel kunnen onze gistjes hebben. Ik weet het niet, heb het nog nooit anders dan de kinderen geschonken.

Adrie

Bij de natuurvoedingswinkel en de appie kun je diksap kopen. Volgens mij (in ieder geval in de natuurvoedingswinkelvarianten) zit hier geen conserveermiddel in.

daniel

Beste adviseurs,

Bedankt voor de vele snelle reacties, leuk!

Het gaat mij er niet om wat makkelijk is (een fles kopen in de winkel) ik vraag me gewoon af wat mogelijk is. Als de ervaringen op het forum lees bmt fruit en siroop zijn deze ook niet helemaal top en resultaat verzekerd dus blijven zoeken naar alternatieven denk ik.

Een concreet en bewezen recept voor een fruitig bier ben ik nog niet tegengekomen op het forum.

Groeten,
Daniel

Oscar

Nog iets om geen theezakjes in je bier te doen : De aanslag in je kopjes..die wil je ook niet op de bierglazen hebben  :neenee:

Jacques

Bij mijn laatste bier heb ik lindenbloesem toegevoegd (4 gram per 10 liter - begin SG 1083). Gisteren heb ik dit bier gebotteld. De smaak was heel fris en veelbelovend (de lindenbloesem overheerste niet in de smaak). Door de lage bitterheid (23 EBU) zal het bij veel mensen in de smaak vallen verwacht ik. Het is wel een zwaar alcohoisch biertje geworden (eind SG 1015). Niet echt dus een vrouwenbiertje.

daniel

Citaat van: Jacques op 21-01-2008  14:24 uBij mijn laatste bier heb ik lindenbloesem toegevoegd (4 gram per 10 liter - begin SG 1083).

Hallo Jacques,

Wanneer heb je de bloesem en in wat voor vorm toegevoegd?

Groeten,
Daniel

Oscar

Ik heet geen Jacques, maar ik gok tijdens het koken en in gedroogde bloemen vorm (te verkrijgen bij reformzaken).

Jacques

Gedroogd, 5 minuten voor einde kooktijd (samen met 2 gram per 10 liter sinaasappelschillen). Deze heb ik inderdaad gekocht bij een reformzaak.

Eduard

Ik heb wel eens een 'blikbier' geproefd waarbij de maker er een paar theezakjes in had gehangen als 'smaakverbetering'. Hier ging het daadwerkelijk om zoiets als 'Earl Grey'. Wel, dat spul wil je niet in je bier, en ik raad het dan ook af.

Bloesem, zoals Jacques die heeft gekocht, of bepaalde gedroogde bloemen en/of kruiden zonder bijmenging van andere zaken, lijken me wel courant. In bepaalde hoeveelheden gecontroleerd toegevoegd weliswaar...

Vergelijkbare Topics (7)

41967

Reacties: 32
Gelezen: 3276

16196

Reacties: 76
Gelezen: 23053

21088

Reacties: 32
Gelezen: 9027


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.