Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Donker-dikbier / experiment met drooghoppen en abrikozen

Gestart door Edwin, 31-10-2002 13:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edwin

Ha Bierminnenden  :proost:

Ik heb weer eens 2 flesjes opengerukt nadat ik te veel flesjes heb schoongemaakt voor de botteling van de 3e variant (die met abrikoos)  :P
Ook nu is de drooghopvariant met de hopbellen veel aromatischer dan de theevariant. Deze laatste is vooral bitter, met heel weinig hop-aroma's. Alsof door het theetrekken extra bitterstoffen in het bier terechtgekomen zijn. De hopbelvariant is minder bitter, maar heeft wel degelijk een sterk hoparoma. Het bier is robijnrood en deze bitterheid past daar niet echt bij. Wel leuk voor het experiment. Later had ik ook nog eens mijn Chouffe-kloon opengetrokken en deze had een sterk gelijkend hoparoma (qau intensiteit).
Eigenlijk moet de proef nog eens over, maar dan met blond bier en met 3 varianten: 2 drooghop en 1 'normaal'.

Edwin

Adrie

Ha Edwin,

Dit soort experimenten en jouw mededeelzaamheid erover bewijzen maar weer de kracht van dit forum!
Het verbaast me dat de theevariant zo weinig hoparoma's heeft. Hoe zou men dat dan bij het Poperings Hommelbier doen? De brouwer heeft mij verteld dat dit de procedure van hun 'droog'hoppen is.

Groeten,

A3

Edwin

HA3  :proost:

Tja, dat vroeg ik me ook af. Misschien gebruiken ze meer hop, of...hopbellen in een 'theezakje' en dat in het jongbier hangen, net als Orval (zie de foto's op deze site). Als het dat laatste is, dan is alles verklaard. Gezien de aroma's van beide varianten denk ik dat de thee van Hommelbier gezien moet worden als het toevoegen van hopbellen in een zak.

Edwin.

Adrie

Ha Edwin,

Zo'n experiment 'bewijst' dan dus ook dat brouwers je soms maar wat op de mouw spelden of bewust informatie verschaffen die je anders interpreteert dan dat het werkelijk is. Ik denk inderdaad dat de verklaring die jij geeft de juiste is.

Groeten,

A3

Herman

Hoi Edwin,

Brouwers geven inderdaad wel eens wat misleidende  informatie  :(  Ik zou zelf ook eerder gaan dry-hoppen dan thee-hoppen.

In het kader van toevoegen van hoparoma aan het bier zit ik zelf te overwegen een hopmagazijn toe te voegen aan mijn tegenstroomkoeler, het te koelen bier zou dan door een gesloten hopkamer (hopback) moeten. MAar of dit het hete of koude bier is weet ik nog niet. Heet voorkomt eerder infecties, koud geeft wellicht meer aroma? Bijkomend voordeel is dat er aan de koude kant ook wat neerslag door de hop wordt gefilterd.

Hmm, hoort hier niet echt thuis, maar past wel bij het experiment dacht ik zo.

Herman

Edwin

Zeker!  :proost:

Eigenlijk zou je allebei dus moeten proberen: aan de voor- en aan de achterkant.
We zouden eigenlijk de hopexperimenten eens moeten bundelen tot een nieuwe topic.

Edwin

Edwin

Beste bierminnenden  :proost:

Ben gisteren druk aan het bottelen geweest. Ook de derde variant van dit brouwsel heb ik in de flesjes gedaan. De aroma's waren duidelijk fruitig en erg veelbelovend. Het abrikozen-aroma past prima bij de esters van de gist. Moet natuurlijk nog wel wachten op de carbonatie. De scherp bittere smaak die bij het hevelen nog aanwezig was is helemaal weg. De bitterheid wordt nu nog enkel veroorzaakt door de hop.
De smaak was bitter-zoet. Het bier was erg plat, geen koolzuur meer in te ontdekken. Het was ook erg helder. Heb daarom 4 gram korrelgist toegevoegd aan de 8 liter die over was. De carbonatie vindt plaats met rietsuiker op een temperatuur van zo'n 18 graden ('s nachts iets kouder door het afslaan van de verwarming...en in deze kou...). Ben erg benieuwd naar het resultaat met wat koolzuur erop.

Edwin

Herman

Hoi Edwin,

Ennuh... Heb je al ervaringen met dit bier om met ons te delen  :biersmile: Ik ben zelf namelijk ook wel een liefhebber van abrikozen, dus wie weet...

Hoeveel hop heb je overigens bij de experimenten toegevoegd?

Herman

Edwin

Ja ik heb nieuws  :proost:

Op de brouwdag van de Orval-kloon mijn eerste biertje geproefd. De druk was (natuurlijk) nog niet voldoende en het bier smaakte plat. Geen woorden over vuil maken...te vroeg geopend, eigen schuld.
Vorige week (zo'n 2 weken na bottelen) weer eentje geopend en deze was bijzonder smakelijk! De abrikoos is duidelijk te ruiken, wat een aroma. Bij de smaak is nog licht de tanine van de schil te proeven, maar het is lang niet meer zo erg als bij het hevelen. Gisteren aan mijn moeder gegeven en ze had het bier heel snel op. Het was dus lekker. Ikzelf had er ook eentje gepakt en de 'schilsmaak' wordt steeds minder. Toch denk ik dat ikzelf de volgende keer eens iets minder abrikoos zal gebruiken. Het is aanwezig. Dat moet natuurlijk ook, maar het mag wat mij betreft iets minder aanwezig zijn.

Nog laten rijpen is denk ik wel een goede zaak, als het bier daar de tijd voor krijgt!  ;D

Edwin

Edwin

Ha brouwgenoten  :proost:

update...update...update...
Het bier ontwikkeld zich de goede kant op. De tanines zijn bijna weg, het abrikoosaroma is iets minder aanwezig en eigenlijk is dat helemaal niet verkeerd. Het bier is bijna helder. Mooi dus. Het is nog wel bitter, maar dat wordt vanzelf minder. Ben benieuwd hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Echt een mooi bier!

Edwin

Nog een update  :proost:

De bitterstoffen zijn terder weggezakt. Da's mooi. Daardoor komen de abrikoos-aroma's en smaak weer beter uit, net als de smaakjes van de Special-B.
De schuimkraag is klein, inzakkend tot een schuimring rond het glas en wat vlokken op het oppervlak. Het bier is nagenoeg helder met wat vlokjes erin (van de abrikoos). Ik hoop dat die vlokken nog neerslaan en zich aan de koek vasthechten.
Nog afwachten hoe het bier zich verder ontwikkeld. Mooi voor de ONK.

Edwin

Vergelijkbare Topics (7)

17308

Reacties: 14
Gelezen: 5029

44110

Reacties: 15
Gelezen: 1820

22138

Reacties: 4
Gelezen: 1913

4718

Gestart door MO


Reacties: 27
Gelezen: 9568

37754

Reacties: 4
Gelezen: 1788

26273

Reacties: 32
Gelezen: 10610


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.