Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ipso Facto

Gestart door Herman, 16-10-2002 16:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Herman

Het is een feit.... het bier is gebotteld! Ik had in totaal 21 pijpjes (30cl) en 2 champagneflessen afgevuld. 7,8 liter dus. Na al dat geknoei bij het brouwen lang niet slecht.

Het sG monster smaakte overigens heerlijk. Wel wat zoet, maar een heel aangename bitterheid. Bitterder dan je normaal bij zo'n bier aantreft, maar toch heel aangenaam. Ik ben benieuwd hoe hij smaakt met koolzuur.

Herman

TVERSCH

Hallo Herman
Ik mag toch aannemen dat het SG nog gedaald is voor het bottelen, want het laatse wat ik gezien heb was 1026.
Ik ben geen zoetekauw, en bieren met eind SG 1018 vind ik al te zoet (afhankelijk van hopgift en alc. perc.)
Ik brouw en drink redelijk wat, maar ik moet gaan kiezen uit het grote aanbod van goede ideen van deze site en laat dan de resultaten met een hoog eind SG voor de liefhebbers.
Op stapel staan nog een licht bier met hop uit eigen tuin, een Bierre de Garde variatie met ca 10% alc./ een Koninck kloon "de Keyzer" / en A3 begon al over Orval, terwijl ik ook nog een 'DUVEL' uit een oud Proost nummer wilde uitproberen.
Met deze expansie moet ik toch maar een brouwmaat gaan zoeken die van een hoppige smaak houdt.
Theo

Gerb

Hi guys,

Ik ga morgen de Ipso Facto ook maken, ik ben erg benieuwd naar het effect van de FWH. Zoals ik al gemeld heb, kom ik wat Munich mout tekort, maar dat compenseer ik met de pilsmout. Ik heb inmiddels ook Promash gevonden en ik kom dan op vergelijkbare waarden als Herman.

 %          
50.0     2,36 kg.  Pilsener                      
40.0     1.1 kg.  Munich Malt 20-25 EBC              
10.0     0.39 kg.  CaraMunich 120 EBC                

Hoev.h.        Naam                     Vorm    Alfa  IBU  Kooktijd
50.00 g.     Hallertau Hersbrucker   Bloem  3.70  46.2  60 min.
10.00 g.     Hallertau Hersbrucker   Bloem  3.70   8.8   FWH
 
begin SG 1089
Eind SG 1018
IBU 55

Groeten Grrrb

Herman

Hoi Theo,

Helaas, het eind-SG was echt 1.026. Het lijkt me op een brouwfout, zoals Gerb ook al aangaf had ik verwacht rond de 1018 uit te komen.

Ik ben ook niet echt een zoetekauw, maar 1.018 valt me nog best mee. Dit zal wel een zoetje worden en derhalve geheel naar de huidige smaakmaatstaven gebrouwen, zij het dat die zoetekauwen nog wel een bittere pil te slikken krijgen  :o  ;D

Herman

Gerb

Zou die hoge einddichtheid te maken kunnen hebben met de vermoede lage enzymatische werking van de Munich mout? M.a.w. zou het gebruik van een hoger percentage pilsmout misschien resulteren in een lagere einddichtheid? Ik zal hetzelfde maischschema gebruiken als Herman, om de vergelijking met het eind-SG te maken.
 :weetbeter:
Gerb

Gerb

Die eind SG van 1018 had ik overigens gezien bij de Rochefort kloon, waar bij de meeste mensen ook het SG op ongeveer 1018 eindigen. Ik gebruik voor de Ipso Facto immers dezelfde gist.

Gerb

Gerb

Hoi Ik ben gisteren bezig geweest. Eerst de Rochefort kloon gebotteld en daarna de Ipso gebrouwen.  :vorksmile:Wat een lading hop is erin gegaan, niet normaal! Ik ben echt heel benieuwd. Het brouwen ging perfect, ik word steeds wijzer door dit forum. Ik heb alleen iets teveel maischwater gebruikt en dit resulteerde in een SG van 1072 ipv de geschatte 1089. Nou ja jammer, ik denk dat het toch wel een lekker bier wordt. Het staat nu lekker te borrelen in tegenstelling tot de Rochefort die nooit echt heftige tekenen heeft vertoond van vergisting. Ik heb mijn gist uit een fles Rochefort 6 opgekweekt, zou hir misschien het verschil in kunnen zitten?
Gerb

Herman

Hoi Gerb,

Ok dan, ik ben benieuwd hoe hij wordt. Wat betreft de Rochefort 6 gist, deze is naar verluidt dezelfde als gebruikt voor de overige Rocheforts. Wellicht heb je indertijd een te kleine hoeveelheid actieve gist gebruikt, de gist houdt het dan moeilijk. Ik neem aan dat je nu op de gistkoek hebt geheveld? Dat verklaart in elk geval wel een heftige start.

Herman

Gerb

Hoi Herman

Ik heb denk ik zelf niet te weinig gist gebruikt, ik heb netjes een giststarter gemaakt. Het enige probleem was dat er wel vermenigvuldiging van de gist was maar heel weinig koolzuur wat gevromd werd. Dit heb ik met andere starters wel meegemaakt. De gist was wel heel erg flocculent, er werd op de bodem echt een hele dikke vaste koek gevormd. Voor de Ipso Facto heb ik een groot gedeelte van de primaire gisting verder opgekweekt in een starter. De gist bezonk nog steeds erg snel maar nu kwam er echt heel veel koolzuur vrij. De Ipso is ook heel snel aan het gisten gegaan.
Ik heb de pH gemeten van de maisch en het wort en die waren allebei rond de 5,2.

Gerb

Herman

Hoi Brouwers,

Gisteren heb ik maar eens een Ipsootje open getrokken. Een mooie psst als resultaat. Het bier was nog net niet helemaal helder, maar gaf bij het inschenken een mooie schuimkraag.

Smaak was nog wel wat zoet, mooie stevige body, merkbare alcohol en veel, heel veel hop! Echt een bier voor hopneuzen! Lang niet verkeerd, volgens mij zit het nog wel in het aanvaardbare spectrum voor de meeste mensen, of net er overheen  ;D

Eigenlijk doet hij me qua smaak aan een Amerikaanse Barleywine denken, althans ik heb er es een geproefd die volgens mijn herinnering ook ongeveer zo smaakte.. (al zijn herinneringen niet altijd erg betrouwbaar).

Het is in elk geval wel naar mijn smaak, al mag de zoetheid wel minder, zie de eerder beschreven problemen. Jammer toch dat ik het bier niet meer bij mij in de buurt kan kopen, ik zou voor het leuke namelijk wel een vergelijking willen houden.

Al met al toch tevreden, ik denk dat ie ook wel goed als bewaarbier door kan gaan. Eens kijken of het me lukt wat flesjes te bewaren.

:hoera:
Herman


Gerb

Ik heb gisteren de Ipso Facto overgeheveld naar het lagervat. Toch maar eventjes een SG-tje gedaan en die kwam uit op 1012! Het bier heeft dan een week actief staan borrelen. Op het moment van overhevelen was het nog steeds vrij actief.

Gerb

Herman

Hoi Gerb,

Da's een mooi resultaat! Hoe smaakte het SG monster?

Herman

Gerb

Herman

Het smaakte vrij bitter en droog met een lekkere moutigheid. En zwaar, dus eigenlijk het had eigenlijk alles in zich voor een verschrikkelijk goed bier. Natuurlijk als het gecarboneerd is, zal het nog beter zijn.
Op Internet heb ik gelezen dat het alcohol% van Ipso Facto 10.5% bedraagt. Als mijn SG nog ietsje zakt kom ik net op de 8% uit. Dit heb ik met Promash berekent, dus correct me if I am wrong!

Gerb :bijdrage_forum:

Herman

Hoi Gerb,

Mooi, dat klinkt goed!! Ik heb zelf ook nog even bij http://www.ratebeer.com gekeken, daar blijkt het ook een goed gewaardeerd Barleywine te zijn. Nu blijkt inderdaad ook in een folder van Karthuizer te staan dat het om een barleywine gaat, mijn smaakervaring klopt hier dus wel.

Dat van die 10,5 % klopt, dat staat ook op het etiket. Met het aangegeven begin SG 1.088, zou de brouwer zelf dan blijkbaar rond de 10,5/0.135 = 77,8 punten vergisten en dus op 1.011 uitkomen, schijnbare vergisting weliswaar.

Jij komt nu inderdaad op zo'n (72-12)*0,135 = 8,1%, plus een beetje bij hergisting. Een leuk biertje met Kerst, niet waar?

Herman

Herman

Voor de grap heb ik het bier even vergeleken met een Amerikaans type Barleywine: Maelstrom van SNAB. Nou, dat was niet echt een vergelijking  :o  :D
De Maelstrom knalde er in met een bitterheid van hier tot Tokyo! Op zich na enkele slokken wel lekker, maar toch niet helemaal mijn pakkie an. Ik zou zeker voor een lagere bitterheid kiezen, dit vond ik een beetje uit balans.

Met de Ipso ben ik overigens meer dan tevreden, een heerlijk bier. De zoetheid is niet enorm opvallend door de aangename hopbitterheid.

Nu nog maar eens een flesje Karthuizer Ipso Facto scoren....

Herman

JWVG

H Herman,

ja, volgens mij is er enige verwarring omtrent het begrip Barley Wine. Ik vind het niet zo verstandig dat sommige zware Belgische bieren hier ook onder worden gezet, volgens mij is de term quadrupel toch wat beter. Over het algemeen zijn de 'normale' barleywijnen (dus de Engelse en Amerikaanse) helemaal all-grain waardoor ze eindigen op een vrij hoge dichtheid, terwijl veel Belgische varianten toch wel suiker toevoegen (jij overigens niet) en dus verder doorvergisten. Daarnaast zijn ze veel bitterder, en hebben met name de Amerikaanse interpretaties ook nog heel veel smaak en aroma hop. En het gebruik van een Belgische gist i.p.v. een Angelsaksische laat ook al een enorm verschil achter.

Ik ben zelf trouwens niet zo gecharmeerd van Amerikaanse / Engelse barleywines. Ik heb wel eens een paar flesjes Old Foghorn gedronken, wat in Amerika geld als de archetypische Amerikaanse barley wine, maar ik vond het te zoet.

 :degroeten: Jan Willem.

Gerb

Ik heb de Ipso 3 weken geleden overgeheveld naar het lagervat, maar het blijft nog steeds een beetje borrelen. Er stijgt in ieder geval continue gas op. En dat terwijl het SG op het moment van hevelen al 1012 was. Betekent dit nu dat ik te vroeg heb geheveld of zou ik misschien een infectie hebben? Het ruikt niet zuur oid.

Gerb

Jacques

Hoi Ep,

Zoals Charlie Papazian altijd zegt: Relax don't worry, have a homebrew!

Geduld, geduld.

Overigens hoef je niet te wachten met bottelen tot het waterslot helemaal stil is komen te vallen. Sterker, het feit dat het waterslot nog zo nu en dan borrelt is zelfs gunstig. Het is een teken dat er nog actieve gist aanwezig is. De hergisting zal daardoor waarschijnlijk vlot verlopen zelfs zonder het toevoegen van verse gist.

 :degroeten: Jacques

Gerb

Ok dan dus ik kan in principe al gaan bottelen. Het ruikt erg goed, dus of er een infectie in zit denk ik niet. Ik denk zelf dat het een van mijn betere bieren gaat worden. Die Rochefortgist, uit de fles opgekweekt, is echt een heel rare gist. Hij bezinkt enorm snel, plak lekker aan de bodem, vergist vrij ver en nu dit blijft ie ook maar gaan. Er is natuurlijk niets mis mee maar het strookt niet met mijn ervaringen met andere (opgekweekte) gisten. Een ding staat wel als een paal boven water en dat is dat de gist een verschrikkelijk lekker bier produceert en daar gaat het om......

Gerb

Herman

Hoi Gerb,

Zo mag ik het graag horen! Ik zal de "6" ook eens een opkweekpoging geven. Ik vond zelf de combinatie Rochefort gist met de hoge hopgift erg geslaagd, ik ben benieuwd wat jij ervan zult vinden! Al is de jouwe natuurlijk veel droger dan de mijne.

Herman


Arend

hoi Gerb,


ook ik heb de Ipso Facto nagebrouwen en ik kwam het zelfde tegen als jij, maar toch gebotteld en naar het bottelen kwam de gisting op fles niet op gang. maar na een week in de warme kamer 22 graden een heerlijk bier met een mooie schuimkraag en een mooi koolzuur stroom.  :bravo:dus geen zorgen komt allemaal goed. :elifant: :elifant:
ook een opkweek van Rochefort gist.

groeten Arend :degroeten:

Jacques


CiteerOverigens hoef je niet te wachten met bottelen tot het waterslot helemaal stil is komen te vallen. Sterker, het feit dat het waterslot nog zo nu en dan borrelt is zelfs gunstig. Het is een teken dat er nog actieve gist aanwezig is. De hergisting zal daardoor waarschijnlijk vlot verlopen zelfs zonder het toevoegen van verse gist.

Hoi Gerb,

Bij het geven van mijn reactie had ik even over het hoofd gezien dat het gaat om de Rochfortgist. Gezien alle ervaringen met deze gist raad ik je toch aan gedroogde gist (bijvoorbeeld Safale S-04) toe te voegen bij het bottelen om een vlotte hergisting te garanderen.

 :degroeten: Jacques

Gerb

Bij mijn kloon met de opgekweekte gist zag ik de eerste week ook geen gist sediment op de bodem van de fles, maar de hergisting is toch binnen 2 weken voltooid. En omdat er nog steeds CO2 opstijgt ben ik misschien zo eigenwijs om te denken dat ik geen extra gist hoef toe te voegen.

Arend, wat was de eind SG bij jou? Die zou tch ook wel laag moeten zijn met dezelfde gist als ik.

Gerb

Arend

hoi Gerb,


mijn eind sg is gestopt op 1016 dus niet echt laag,
maar de smaak maakt alles goed. :proost:

Herman, graag nog meer van dit soort recepten. :proost2:


brouwgroeten van Arend. :degroeten:

Gerb

Ik heb gisteren gebotteld. Het SG was gedaald tot 1009! Het was erg bitter en droog. De kleur was erg mooi oranje/koperkleurig. Ik ben benieuwd wat het wordt.

Gerb


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.