Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Witzenbock

Gestart door JWVG, 03-03-2003 13:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JWVG

Ik loop al langere tijd rond met het plan om iets te brouwen in de Hoegaarden Grand Cru stijl. Wat mij betreft is dit 1 van de beste Belgische bieren. Alhoewel het volgens mij officieel te boek staat als een tripel, vind ik het gewoon een Belgische pedant van de Duitse Weizenbock - een sterkere versie van het lokale tarwebier. Vandaar de naam.

Ik had al eerder begrepen dat Jacques uit zeer betrouwbare bron (Celis zelf) had vernomen dat dit recept gewoon in alles 1.5 keer de ingredienten van de hoegaarden wit gebruikte. Ik heb daarom het recept voor hoegaarden uit Wheeler en Protz genomen, en dit zo ongeveer met 1.5 vermenigvuldigd. Hier kwam ik op uit:

Voor 22 l, 1.075, 9.8 EBC, 30 IBU.

50.2 % 3.2 kg.  Pilsener mout
15.9 % 1.0 kg.  Tarwevlokken
28.9 % 1.8 kg.  Tarwe mout
5.0 %   0.3 kg.  Havervlokken

26.7 g. Goldings - E.K. Pellet   4.90 % 90 min.
20.0 g. Czech Saaz Pellet 3.00 % 90 min.
20.0 g. Czech Saaz Pellet 3.00 % 15 min.

4.5 gm Curacao peel 10 Min.
4.5 gm Corriander Seed 10 Min.

Wyeast 3944 Belgian White Beer

maischen met 3 l water per kg graan. 10' op 50C, 35' op 60C, 35' op 70C.

Ik weet dat ongemoute tarwe en tarwemout inwisselbaar zijn, maar ik moet toch nog eens van mijn ongemoute tarwe af, vandaar. Verder hou ik de rusttijden iets langer aan dan Jacques meestal doet in zijn schema's omdat er dus wat ongemoute tarwe bij zit.

Lijkt dit wat? Op zich maakt het me niet zo heel veel uit als Wheeler en Protz er met het oorspronkelijke recept een beetje naast zaten (er is vast wel weer iemand die nog een neefje heeft die de maischketel daar uitschept, of een kennis die de etiketten ontwerpt  ;)  en die weer andere informatie heeft), al vind ik het wel leuk om even te horen.

Ik ben tot nu toe op de tripel markt uitgesproken ongelukkig geweest, dus hopelijk dat dit nu een keer gaat lukken.

 :degroeten: JW.

JWVG

Ik was nog vergeten te vermelden dat ik dit recept komende zaterdag of zondag wil gaan brouwen.

Jw.

Herman

Hoi JW,

Met het recept lijkt me weinig mis. Vanwaar die gist, denk je dat ie zo'n sterker bier aankan?

Herman

Edgar

Heb de thread nog even voor je opgezocht:

Jacques:
Citeer(...)de storting naast gerstemout en tarwevlokken ook uit 10% haver bestaat.

Misschien nog wat meer haver dus misschien? En is tarwemout nou eigenlijk wel echt nodig? Ik wil zelf die Grand Cru eens met alleen vlokken proberen.

Ik vind het origineel trouwens wel achteruit gegaan, de laatste tijd. Misschien is m'n smaak veranderd, maar ik meen me een voller en rijker smakend bier te herinneren.

JWVG

Ha die Edgar,

tja, dat zou dus wel kunnen van die haver, maar dat maakt me niet zoveel uit. Dit is geen kloon-poging. Bovendien hou ik niet zo van haver...

En die tarweMOUT is niet echt nodig, sterker nog, het origineel schijnt met ongemoute tarwe gemaakt te worden. Maar de verschillen zijn volgens mij (en ook volgens Herman, als ik het me goed herinner) vrij klein, en bovendien gaat de maisch dan wat sneller en heb ik ook nog heel veel tarwemout liggen.

Herman, ik dacht dat ik wel een originele witbiergist moest gebruiken, dat doet Hoegaarden tenslotte ook. Ik weet eigenlijk niet of deze gist bij Hoegaarden vandaan komt, maar als de gist het niet aankan, zal ik het wel af laten maken door een andere gist. Maar 1.075 is niet zo vreselijk zwaar, natuurlijk.

Ligt het nou aan mij, of vindt iedereen op dit forum dat alle bieren de laatste tijd slechter zijn geworden? Is dit niet gewoon de roze bril (of de alzheimer) waarmee we terugkijken op vroegere drinkavonturen?

 :degroeten: JW.

JWVG

Oeps, de 'alzheimer' speelde bij mij ook op, ik bedoelde natuurlijk 'Korsakov'.

JW.

Edgar

Je kunt best gelijk hebben wat betreft die roze Korsakov-bril, ik weet het niet. Wat Rochefort 8 betreft (ook een veelgehoorde achteruitganger) ben ik het niet eens met de rest van het forum: Ik vind 'm nog net zo niks als een paar jaar geleden ;D

Maar toch herinner ik me Hoegaarden Grand Cru als een soort Openbaring met een Hoofdletter, en die verlichtende ervaring heb ik de laatste paar keer niet meegemaakt. Ze zijn nu natuurlijk ook in handen van Interbrew, en er schijnt het één en ander te zijn aangepast in de receptuur (niet verwonderlijk).

JWVG

H Edgar,

dat zou best wel kunnen (laat ik nou vandaag 1 keer eens niet eigenwijs zijn). Ik vraag me ook wel eens af of mijn smaakvermogen nou wel zo goed is - dit soort dingen pik ik nooit zo erg op, geloof ik.

JW.

JvH

Hoi JW,

Leuk recept. Ik heb laatst een Witbier gebrouwen, met jouw recept gedeeld door 1,5 => SG 1.050.
Ik heb echter 8 gr/10 ltr coriander gebruikt en geen curacao. De 3944 (b)lijkt ook citrus aroma's af te geven en voor de bitterheid was het ook niet nodig. Nu 1 maand na het bottelen kan het zeker wedijveren met Hoegaarden Wit.
Ik heb gemikt op 17 IBU (Tinseth) volgens Stangebrew. SB berekende dat uit 80 gr Northern Brewer (7,5%AA) 75' en 15 gr Goldings (4,5%) 10' evenals de koriander.

Groeten en ik hoop dat je er iets aan hebt, Hans  :degroeten:

P.S. ik heb ongemoute tarwe gebruikt en de kleur is super bleek en de schuimkraag staat als een huis  ;D

Herman


CiteerZe zijn nu natuurlijk ook in handen van Interbrew, en er schijnt het één en ander te zijn aangepast in de receptuur (niet verwonderlijk).
Hoi Edgar,

Ik weet niet hoe lang je dit bier al drinkt, maar het is al vele jaren in bezit van Interbrew, zonder Interbrew zou het wellicht ook niet meer bestaan. Niet dat ik een Int... adept ben, maar ze passen inderdaad bier te veel aan de smaak van de massa aan. Verkoopt een tijdje wel goed natuurlijk, maar op de lange duur smaakt het dan een beetje te veel naar de 'ordinaire' massaplomp. Wellicht speelt ook de nieuwe Franse belasting maatregel hier een rol (zware bieren worden extra belast omdat het zgn concurrentie van wijn is.....).

Zie ook het boek van Bob Magerman, deze heeft soortgelijke proefervaringen, waarbij geput wordt uit proefnotities.

Herman

Edgar

Mja sinds 88 is het al Interbrew-bezit...  Ik drink het ongeveer sinds die tijd, maar ik heb het idee dat Interbrew niet meteen na aankoop de bijl in het recept heeft gezet.

Het fijne weet ik er niet van, maar ik herinner me ergens iets te hebben gelezen over een vrij recente renovatie. En bier en renoveren willen wel eens botsen...

Ik zal dat boek eens oppikken...

*edit*

Als je de trouwens de tripel van het millenium wilt brouwen heb je nog 7 minuten... (3/3/3)

JWVG

Ha die Hans,

Bedankt voor de feedback, mooi dat jullie wit zo goed lukt  :proost2: . Ik ben een beetje allergisch voor koriander in bier (noem het maar irrationeel als je wilt ), dus dat laat ik denk ik zo. Verder kom ik om in de curaçao (en bittere sinasappelschil, EN zoete sinasappelschil) dus dat gooi ik er ook maar doorheen. Fijn om te horen dat de tarwe mout het goed doet. Wat voor maischschema hebben jullie gebruikt?

 :degroeten: JW.

JvH

Hoi JW,

We hebben het volgende maischschema gebruikt. Imaischen op 50° 10', decoctie naar 63° 45' (minder rest suikers), decotie naar 73° 30'. Helaas was ons rendement dit keer erg laag omdat we de tarwe te grof geschroot hadden. Binnenkort hoop ik in het bezit te zijn van een instelbare walsen-molen en zal dat probleem waarschijnlijk tot het verleden behoren.
Eea is ook te lezen in Pesser Hectoliters

Groeten Hans  :biersmile:

JWVG

Ha die Hans,

Begrijp ik goed dat je ongemoute tarwe zelf geschroot hebt? Dus dat je geen vlokken hebt gebruikt? Dat is nogal ongebruikelijk, ik kan me voorstellen dat de moutmolens daar niet helemaal op zijn berekend. Meestal gebruiken ze daar graanwalsen voor, al weet ik niet zeker of er een reden is om dit niet met een moutmolen te doen. Is het geen optie om, i.p.v. een instelbare molen te kopen (heel duur), voor dit soort recepten gewoon tarwevlokken te nemen?

 
 :degroeten: JW.

Adrie

Wat heel goed werkt voor een hoger rendement is voor het maken van het beslag de tarwevlokken een paar minuten koken. De cellen springen dan kapot en het zetmeel komt vrij, zodat de enzymen er goed bij kunnen. Wel goed roeren, want er ontstaat een soort stijfselpapje (of meer water gebruiken). Door deze methode (2 x toegepast) behaalde ik altijd een uitstekend rendement en een prima witbier.
Het is helaas al jaren geleden dat ik voor het laatst een Belgisch Witbier heb gebrouwen, maar het maischschema zo uit mijn hoofd was iets van 15' op 52oC, 30' op 62oC en 15' op 72oC.

Groeten,

A3

JWVG

Ik denk dat ik dit maar eens precies zo ga brouwen als ik eerder gepost heb. Ik zal echter wel eerst de tarwevlokken een paar minuten koken (was ik eigenlijk al van plan). Een even kijken of ik een flinke giststarter actief kan maken om dit all-grain biertje effectief te vergisten.

 :degroeten: JW>

JWVG

En jawel, ik heb deze gisteren gebrouwen. Mijn efficientie was lager dan anders, en ik had iets teveel wort (ook na 90' koken), maar daar heb ik elders al over bericht (de spoelen thread). Ik heb nu 24 l van 1.070, en dat lijkt me verder ook een prima bier op te leveren. Het bier is prachtig troebel  ;D en vanochtend, 12 uur na het toedienen van de gist, zit er al een schuimkraag van 12 cm op, en krijg ik meer dan 1 bubbel per seconde. Ben benieuwd!

JW.

Herman

Hee JW,

Heb je de ongemoute granen nog apart behandeld?

Herman

JWVG

Ja, 10 minuten gekookt.

Jw.

JvH

Hoi JW,

We hebben inderdaad ongemoute tarwe zelf geschroot. Dat was met het oude schijvenmolentje dan ook niet helemaal goed gegaan  :-/  Ondertussen is er een echte instelbare walsenmolen (nu nog op handkracht) in de Pennie brouwerij gearriveerd  :hoera en zal het de volgende keer wel beter gaan  :dansen:

Het witbier smaakt trouwens perfect, het is al bijna op.  :nut:

Groeten Hans  :biersmile:

JWVG

Gisteravond, na 4 dagen dus, was de dichtheid gedaald van 1.071 naar 1.036. Helaas is de activiteit na twee goede dagen (1 blub per seconde) snel gedaald naar 1 blub per 6 seconden, met bijgaande verdwijning van de schuimlaag. Deze vergistingssnelheid lijkt voorlopig echter even constant, dus ik hoop er maar het beste van, al is het eigenlijk te traag. Als het te vroeg stopt, gooi ik er nog maar een starter van abbey ale I bij, denk ik.

 :degroeten: JW.

JWVG

We zitten nu op 1.025, na 7 dagen vergisting. Ik vind wel dat de vergistingssnelheid iets te snel afneemt, maar toch nog een blub per 6 seconden. Als het stopt voordat pak 'm beet 1.015 is bereikt, ga ik toch nog proberen of abbey ale I iets kan toevoegen aan de vergisting. Overigens vind ik een daling van 45 punten in 1 week nog niet zo slecht voor een gist die niet bekend staat als een goede vergister van zware bieren.

JW.

JWVG

Hmmm.... inmiddels al 1.020, en een vrij constante vergisting van 1 bubbel per 8 s de afgelopen dagen. DAt gaat eigenlijk nog niet eens zo gek! Weet iemand wat de dichtheid is van Hoegaarden Grand Cru? Volgens Wheeler en Protz is de dichtheid van normale Hoegaarden 1.011, dus als ik uitga van hetzelfde vergistingspercentage en 1.5 maal de ingredienten (dus begindichtheid) zou ik uitkomen op zo'n 1.017. Klinkt dat redelijk? Ik denk dat ik dat nog wel haal.

 :degroeten: JW.

Edgar


CiteerVolgens Wheeler en Protz is de dichtheid van normale Hoegaarden 1.011, dus als ik uitga van hetzelfde vergistingspercentage en 1.5 maal de ingredienten (dus begindichtheid) zou ik uitkomen op zo'n 1.017. Klinkt dat redelijk?

'T klinkt wel redelijk als je uitgaat van hetzelfde rendement. Toch? Of vergis ik me nou? Je zit in elk geval in de buurt.

JWVG

Ja, zelfde vergistingspercentage of lager, denk ik. Dat laatste vooral als de gist niet zo alcohol-tolerant is. Maar het gaat prima, merk ik, en het is erg fijn om te horen dat ik per ongeluk zelfs de gist van HGC (Wyeast 3944) heb gebruikt. Die zou het moeten aankunnen!

Jw.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.