Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Lambiek batch 2

Gestart door Pieter., 18-02-2007 23:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Pieter.

Vandaag opnieuw lambiek gebrouwen volgens vrijwel hetzelfde recept als mijn Framboise Lambiek. Verschil is dat ik geen overjarige hop meer had en dus eerste jaars zelfgeteelde Admiral heb gebruikt in een lagere hoeveelheid en bovendien eerst nog een week gedroogd op de verwarming. Verder heb ik de Lambiek Blend van Wyeast gebruikt in plaats van spontane vergisting.

Lijkt me leuk om beide lambieken te vergelijken in vergisting, geur en uiteindelijk ook smaak. Ben er nog niet helemaal uit wat het uiteindelijk moet gaan worden, ik denk eraan om beide batchen te verdelen in een Kriek (als ik krieken of zure kersen kan bemachtigen), framboise en een deel bewaren voor een latere geuze.

Het is/wordt een leuk experiment in ieder geval :)

Vriendelijke groeten,
Pieter

Pieter.

De vergisting is ondertussen begonnen en het lijkt momenteel meer op een gewone vergisting dan een Lambiek vergisting, het waterslot staat niet stil in ieder geval. Ik denk dat het tarwebiergist de hoofdvergisting eerst doet en dat daarna de Brettanomyces en melkzuurbacterien hun werk gaan doen, waar de sherrygist voor dient is me niet duidelijk.

Vrg,
Pieter

Oscar

Pieter,

Die lambiek blend bestaat dus uit en tarwebiergist, brettanomicus en een sherrygist(?) ? Grappig. Het lijkt mij dat twee van de drie gisten in ieder geval tegelijk hun werk doen.

Wat ik bij een sherrygist moet voorstellen weet ik niet.  ???

Hopmans


Citeerwat ik bij een sherrygist moet voorstellen weet ik niet 
Volgens mij geeft die iets van de typische Velpon-esters.

 :degroeten:

Pieter.

Vandaag een monster genomen om te proeven, net zoals ca 2 maanden terug nog steeds veel te bitter :(

Ik hoop dat de bitterheid over een maand of 7 wat is verminderd anders weet ik het even niet.

De hop was niet oud genoeg en er toen niet aan gedacht het kunstmatig te verouderen.

Ik heb vandaag wel overgeheveld zodat in ieder geval de hopharsen uit het bier zijn, wat me wel opviel met deze blend is dat er maar weinig gist op de bodem lag in verhouding tot normale gisten, dus normaal gesproken lijkt het me niet nodig om over te hevelen voordat je iets gaat doen met bier waarin deze blend zit.

 :degroeten:

jacob

Hoi Pieter,
Heb je evengoed een starter gemaakt voor die lambiekblend of gebruik je dat pakje zo?
Omdat het een mix betreft is mij dat nog een beetje onduidelijk.
Jacob

Pieter.

Citaat van: jacob op 24-06-2007  23:56 uHoi Pieter,
Heb je evengoed een starter gemaakt voor die lambiekblend of gebruik je dat pakje zo?
Omdat het een mix betreft is mij dat nog een beetje onduidelijk.
Jacob

Een starter is niet nodig, in de blend zit een witbier gist die de hoofdvergisting voor zijn rekening neemt, daarna nemen de bacterien het over.


Vergelijkbare Topics (7)

11704

Reacties: 122
Gelezen: 45003

3928

Reacties: 143
Gelezen: 53282

42259

Gestart door guest15461


Reacties: 0
Gelezen: 621

01-11-2020 17:19 u
door guest15461
30828

Reacties: 52
Gelezen: 14382

24199

Reacties: 48
Gelezen: 20904

19373

Gestart door Paretje


Reacties: 36
Gelezen: 10868


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.