Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Choufchouf

Gestart door korek, 03-06-2007 13:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

korek

Ik had nog een recept voor een Choufchouf. Ik weet niet van wie het is, maar gister heb ik het gebrouwen volgens onderstaande specificaties (door mij aangepast i.v.m. voorraad):

Choufchouf

A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          35.00    Wort Size (L):     35.00
Total Grain (kg):        10.17
Anticipated OG:          1.072    Plato:             17.43
Anticipated EBC:          10.4
Anticipated IBU:          26.0
Brewhouse Efficiency:       78 %
Wort Boil Time:             75    Minutes

Formulas Used
-------------
Color Formula Used:   Morey: 10,4 EBC
Hop IBU Formula Used: Tinseth: 26 IBU

Grain/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 12.3     1.25 kg.  Crystal                       Duitsland      1.030     20
  7.4     0.75 kg.  Pale Light                    Belgie         1.030      8
 70.1     7.13 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      3
 10.2     1.04 kg.  Kristalsuiker                                1.047      0

Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 19.44 g.     Cascade                           Whole    4.43   2.0  10 min.
 90.74 g.     Styrian Goldings                  Whole    3.80  20.4  First WH
 53.15 g.     Czech Saaz                        Whole    3.02   3.7  10 min.

Extras
  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
  3 gm     Zaad ( Koriander)            Spice      5 Min. (boil)
  3 gm     Blaadjes (Koriander)            5 Min. (boil)   

Yeast
-----
Fermentis Yeast S-33 SafBrew Specialty Ale

Mash Schedule
-------------
Mash Type: Single Step
Saccharification Rest Temp :  66  Time:  70
Sparge Temp :                     78  Time:   0


Het brouwproces verliep zeer voorspoedig en ik kwam na koelen uit op een SG van 1071 en hield 35 liter over in het gistingsvat. Ik heb er twee zakjes S-33 in gestrooid en voor de zekerheid een 'Blow-off' gemaakt, want 's-avonds moesten we naar het concert van de legendarische Jethro Tull die een éénmalig optreden in Nederland gaf. Fantastisch goed waren ze overigens. Maar dat terzijde, bij thuiskomst zag ik dat er zich al veel schuim had verzameld in de emmer, maar er was geen activiteit waar te nemen en was de temperatuur van het vat opgelopen tot 28,9 ºC. Wat bleek, het gat in de rubber stop was verstopt. Na voorzichtig in het gat geprikt te hebben begon het me toch te blazen en te fluiten, het leek wel een stoomfluit. Daarna volgde er weer schuim en heb ik weer de blow-off gemonteerd. Het begint nu wat minder te worden en dan kan het waterslot er op.

korek

Wat een lekker bier is dit geworden. Er is een heel subtiele smaak van koriander aanwezig en de bitterheid is voor mijn doen behoorlijk nl. 26 IBU. Langzamerhand lijk ik wat meer bitterheid lekker te gaan vinden. Dit was de eerste keer dat ik met de S-33 heb vergist en ik moet zeggen dat het een prima gist is voor dit bier. Het geeft een aparte, lijkt wel wat kruidige en tegelijk fruitige smaak aan het bier. Het bier is nu een week geleden gebotteld en is al vrijwel helder, lekker veel koolzuur en een mooie romige schuimkraag, die een blijvend glaspakkend laagje vormt. Hoewel het al lang geleden is dat ik een Chouffe heb gedronken en dus niet goed kan vergelijken met het origineel, lijkt het wel wat in de richting van de Chouffe te smaken, maar dat vind ik niet belangrijk, het is gewoon lekker.

Hopmans


Hey Korek,

Ik ben blij voor je dat het een goed bier is geworden.  :biersmile:
Heb je ook wel eens T-58 gebruikt?
Die is ook van Fermentis net als s-33.
Ook een mooie korrelgist voor dit bier.

 :degroeten:

korek

De T-58 gebruik ik regelmatig, maar ik wilde nu eens wat anders en deze gist geeft toch duidelijk een andere smaak.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.