Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Het kan altijd bitterder

Gestart door oranjeboombiertje, 15-05-2007 14:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

oranjeboombiertje

Het is zover, ik ga een super bitter bier brouwen van meer dan 200 IBU ;D Ik ga er niet vanuit dat het meteen lekker is daarom is het een experiment. Wanneer ik het echt te bitter vind laat ik het gewoon een jaartje staan.

De bedoeling is om een soort quadrupel/ barley wine te brouwen. Voor het recept zat ik te denken aan:

Kleur: 70 EBC
Bitterheid: 215 IBU
Begin s.g.: 1100
Rendement: 75%
schaal: 20 liter (hoop ongeveer 15 over te houden)

Pilsmout         56%         4.442 KG
Amber(50)      10%         0.793 KG
Amber(150)      6%         0,476 KG
Cara120           6%         0,476 KG
Special-B         7%         0,555 KG
Bruine Kandy   15%         1,190 KG

maischschema:
63 ºC   45 Min
73 ºC   15 Min
78 ºC     1 Min

Hop (90 Minuten koken)
Magnum(12,5%)      100G       FWH      (bloemen)
Target(9,7%)          100G       FWH      (bloemen)
Fuggle(4%)               30G      15 MIN   (pellets)
e.k. goldings(4,5%)     30G      Dry

Gist: Wyeast Belgian abbeyII(Rochefort)

Het is wel duidelijk dat dit een bewaarbiertje wordt hè ;D Ik heb zojuist de Wyeast gesmackt en ga er een starter van ongeveer 5 liter van maken. Hopelijk lukt het ook nog om hem te laten bezinken voor zondag, want dan wil ik gaan brouwen. Als het echt niet anders kan is het ook nog wel mogelijk om maandag te brouwen maar dat is nogsteeds wat kort (ik weet het, beter plannen).

Ik ben erg nieuwsgierig wat dit gaat worden, wat denken jullie?

 :degroeten:
Wesley

Oscar

Wesley,

Indien dit een tesje is zou ik de aroma hoppen weglaten en alleen hoog alfazuur hoppen gebruiken. En ik verwacht dat ie niet drinkbaar zal zijn  :nut:

Walter

Volgens mij  :-X .

Als ik je hopstort zie dan huiver ik toch even bij de bitterheid die dit zal meebrengen. Mijn vraag is of je nog veel zult proeven van al de speciale mouten die je gebruikt. Kan je, als experiment, niet beter gewoon aan de slag met enkel pilsmout, eventueel aangevuld met gewoon kristalsuiker?

Het experiment roept ook enkele vragen bij me op. Wat is het maximale IBU dat je kan bereiken? En proeven?

Oscar

Citaat van: WaltdeBrouwer op 15-05-2007  15:01 uWat is het maximale IBU dat je kan bereiken? En proeven?

Daarom doet ie ook deze test.... :D

Gerb

De extractie van hopbitterstoffen is niet lineair en naarmate je hoger in dichtheid en bitterheid gaat, zal je de extractie minder efficient worden, dus je kunt wel 215 IBU berekenen, maar volgens mij is het in werkelijkheid lager. Ik heb zelf eens een barleywine van dik 100 IBU gebrouwen, die was zeker de eerste 8-9 maanden niet te kachelen. Ik denk dat je wel degelijk de moutstort zo kunt houden. Uiteindelijk wordt het bier wel drinkbaar en je hebt wel wat body nodig om de bitterheid te balanceren.

oranjeboombiertje

Ik heb nog even wat zitten rekenen en doe het begin s.g. toch maar 10 puntjes lager. Als ik begin met 1100 en hij gaat door tot 1015 (85% svg) dan heb ik al 11%, dat zal waarschijnlijk niet makkelijk worden met de hergisting. Als ik 1090-1015(83% svg) doe heb ik 9,8% dan is de hergisting nog goed te doen.

De moutstort heb ik zo gekozen omdat ik zo'n zwaar en bitter bier lekkerder/beter/mooier vind met deze mouten. Ik vind namelijk dat een bier van 10% een karamelsmaakje moet hebben en ook moet de kleur mooi donker zijn. Ik denk dat zelfs met deze bitterheid er echt wel wat van de moutsmaken door gaan komen.

De aroma hop heb ik er ook in zitten als experiment, dan kan ik ook merken wat hiermee gebeurt als het bier ouder wordt.

 :degroeten:
Wesley

Caspar

Ik denk dat het bier juist wel speciaalmouten nodig heeft om de bitterheid wat meer in balans te krijgen (voor zover je over balans kan praten natuurlijk ;)). Ik zou wel een Engelse of Amerikaanse gist gebruiken, als het bier ook nog eens complexe Belgische gistsmaken heeft wordt het er niet lekkerder op.

Mijn bovengrens is 70 IBU voor een Barley Wine of Imperial IPA. Ik heb wel eens een smakelijk bier gedronken met 100 IBU, maar deze was al een jaar oud. Volgens mij is 200 IBU echt iets te veel van het goede en proef je het verschil tussen 100 IBU en 200 IBU toch niet meer.

Wesley,

Op het pr(ONK) kan je mijn Houblon met 65 IBU proeven, je zal zien dat dit al erg extreem is :nut:.

Maar goed... een experiment ga ik niet in de weg lopen ;), veel succes :brouwen:.

Oscar

Citaat van: oranjeboombiertje op 15-05-2007  14:55 uBitterheid: 215 IBU
Hop (90 Minuten koken)
Magnum(12,5%)      100G       FWH      (bloemen)
Target(9,7%)          100G       FWH      (bloemen)
Fuggle(4%)               30G      15 MIN   (pellets)
e.k. goldings(4,5%)     30G      Dry

Ik heb de bitterheid ff nagerekend met BrouwVisie  :duimop: Volgens alledrie de methoden (Tinseth,Daniels,Rager/Garetz). En geen van de berekeningen komen boven de 200 IBU uit. :

Tinseth         : 157 IBU
Daniels         : 180 IBU
Rager/Geretz : 182 IBU

 :degroeten:

Dit bier lijkt mij trouwens een goed slaap middel  :slaperig:

oranjeboombiertje

Citaat van: Caspar op 15-05-2007  15:34 uWesley,

Op het pr(ONK) kan je mijn Houblon met 65 IBU proeven, je zal zien dat dit al erg extreem is :nut:.
Ik zal zelf ook een soort barley wine bij me hebben van 79, deze valt juist enorm mee. Dit recept is een doorontwikkeling van dat bier.

@ Oscar:
Uitgerekend met BrouwHulp: Tinseth. Geeft deze hoeveelheid hop 195 Maar ik heb het aangepast:
120 g magnum
100 g Target
30 g fuggles
dat geeft 216 IBU
Waar zou het verschil tussen BrouwHulp en BrouwVisie vandaan kunnen komen?

 :degroeten:
Wesley

Caspar

Met mijn Promash instellingen komt ie op 206 IBU (Generic * 0,90) Oscar.

PS Waarschijnlijk komt door mijn extreem zachte brouwwater de bitterheid iets minder krachtig over, vandaar de rekenfactor. Dit is getest aan de hand van commerciele voorbeelden.

Oscar

Citaat van: oranjeboombiertje op 15-05-2007  15:43 uWaar zou het verschil tussen BrouwHulp en BrouwVisie vandaan kunnen komen?

Ik ben er nog mee aan het stoeien, maar in excel heb je geen tussentijdse afronding als je werkt met waarden die ook weer uit een berekening volgen. In een programma als BrouwVisie ontkom bijna je niet aan een soort tussentijdse afronding (Hoewel dit op vele decimalen achter de komma gebeurt) denk ik.


Hopmans

Ik zou voor 1000 EBU gaan.
Mooi getal met 3 nullen.
En dan de naam van het bier:


                                                        1000


 :degroeten:

Drents Hopbier

Citaat van: oranjeboombiertje op 15-05-2007  14:55 uHet is zover, ik ga een super bitter bier brouwen van meer dan 200 IBU

Je bent me voor. Ik had ook zo'n experiment in gedachte. Maar hoe weet je of het uiteindelijke bier 200 of 100 IBU heeft? Volgens de deskundigen zal het verschil tussen erg bitter en extreem bitter niet te proeven zijn. Dus je zou het moeten (laten) meten.

Zou de gist de grote hoeveelheid bitterstoffen aankunnen?

Hopbier

oranjeboombiertje

Daarom heb ik een grote hoeveelheid gist ;D

 :degroeten:
Wesley

korek


Edgar

Ik weet niet meer (nu ineens weer wel) waar ik het gelezen of gehoord heb, maar de maximale IBU-waarde die nog onderscheidend te proeven is zou rond de 100 liggen. Ik geloof dat de maximale oplosbaarheid van alfazuren daar in het geding kwam.

Adrie

Ik zou de suiker vervangen door mout. Met 15% suiker heb je denk ik te weinig restsuikers om de bitterheid een beetje in balans te houden.

Ronnie

ik heb al een naam voor dat bier:

EXPRESSO

kun je ook maken met zo een kopje Franse of Spaanse koffie en giet er een borrel in.

Typisch einde seizoen brouwsel: de overschotjes opwerken tot de nieuwe mout & hop er is.

Ben toch nieuwsgierig, iedereen trouwens, denk ik, wat het werkelijk wordt! Dit is wel een uiterste, ik zou met 80 beginnen, het dubbele van wat nog gangbaar is.

Bedoeling een vrouwelijk medicament te maken?
Nu, ja, echte stout is ook heel bitter, maar bijlange geen 100 of meer.
Ben vooral benieuwd of het geen metaalachtige smaak zal hebben.

Nu, voor 15 of 20 l is dat nog geen zonde.

Ronnie

Nog iets:

nog zo geen maf idee:

- Als de gebottelde flesjes na een jaar nog steeds niet te consumeren zijn kan je ze altijd gebruiken om correcties bij brouwsels mee te doen: het zal goed bewaren, want het zou 2 bewaarmiddelen moeten hebben: veel alcool en veel desinfectant van de hop. Adaptieflesjes, wie heeft daar al aan gedacht?

Drents Hopbier

Citaat van: Lobosbrouwer op 15-05-2007  20:35 uAdaptieflesjes, wie heeft daar al aan gedacht?

In de praktijk wordt daar waarschijnlijk geïsomeriseerd hopextract voor gebruikt.

Hopbier

Drents Hopbier

Citaat van: Lobosbrouwer op 15-05-2007  20:24 uBen toch nieuwsgierig, iedereen trouwens, denk ik, wat het werkelijk wordt!

Wat het werkelijk wordt kan ik je reeds vertellen. Een heel bitter bier. Maar hoe bitter in IBU kan alleen door analyse bepaald worden.

Hopbier

MO

Adrie is me voor: mijn eerste gedacht was toen ik dat las (oh nee, de eerste gedachte was: lekker!) - de 2e gedachte dan was: brouw volmout. Dat is veel beter voor de balans. Mijn ibunator (naam van Edgar) was goed drinkbaar voor de liefhebber van bitter bier. De berekende bitterheid lag rond de 100. Hier een proefverslag van Oscar  (link). Hier het recept en de discussie (link). Dit jaar ingestuurd in de vrije klasse. Arme keurmeester, maar hij weet wat hij gaat proeven want brouwdetails zijn mee verzonden.

oranjeboombiertje

Ik ben een beetje bang om volmout te brouwen. Als ik dat zou doen betekend het meer restsuikers en is er een hoger begin s.g. nodig om toch rond de 10% uit te komen. Ook betekend dat weer dat het beslag dikker gaat worden en het restsuiker gehalte nog hoger wordt waardoor je weer een hoger begin s.g. enz enz. Daarom heb ik de suiker in de stort zitten, zodat ik nog een beetje normaal kan maischen.

Bij dit bier zal het eind s.g. boven de 1015 blijven dus dat is best wat. Waarschijnlijk zal het eerder richting de 1020 gaan dan 1015.

 :degroeten:
Wesley

MO

Welsey, je loopt te mekkeren. Luister nou eens naar de arrogante Muifelbrouwer. Die denkt het allemaal zo goed te weten. Je wilt een heel bitter bier brouwen. Goed idee! Maar geloof mij (en Adrie) nou eens: je moet toch proberen enige balans in dit bier te krijgen. Die krijg je niet door heel veel alcohol. Die kun je echt alleen maar krijgen door een stevige portie restsuikers.

Misschien heb ik niet goed gelezen maar 1100-1020 geeft een dikke 11% alcohol. 1090-1020 geeft een bier rond de 9,8%, da's toch genoeg?

En waarom ik vind dat je loopt te mekkeren (of beter: waarom je niet goed argumenteert): brouw gewoon wat minder bier als je bang bent om te dik te maischen. Van zware volmout bieren kun je nu eenmaal minder liters maken. Nou en? Voor je dorst en/of dronkenmansschap koop je Westmalle tripel of een zware Rochefort, voor je eigen super bier is kwaliteit toch het enige wat telt?

Edgar

Adrie en MO hebben gelijk. (Zo.)

EBC

Citaat van: MO op 15-05-2007  22:11 uVoor je dorst en/of dronkenmansschap koop je Westmalle tripel of een zware Rochefort, voor je eigen super bier is kwaliteit toch het enige wat telt?

Dat is nou een hele ware bewering. Die twee bieren kan je toch niet namaken. En waarom zou je?

oranjeboombiertje

Citaat van: MO op 15-05-2007  22:11 ubrouw gewoon wat minder bier als je bang bent om te dik te maischen. Van zware volmout bieren kun je nu eenmaal minder liters maken. Nou en?
Eeh Volgens mij heb je als je minder liters brouwt niet alleen minder mout nodig maar ook minder water ???

1090-1015 geeft 9,8% (zonder hergisting)

Als ik het volmout doe wordt het (bij begin s.g. 1090) wanneer ik al het water in een keer gebruik een beslag dikte van 4,3 l/ kg. Ik zou volmout kunnen brouwen met dan 7 liter spoelwater (dikte 3,4l / kg). Hiermee ben ik gewoon bang dat het bier niet onder de 1025 gaat komen en dat lijkt me niet lekker (is te stroperig). Vandaar dat ik wat suiker in de stort had gezet. Balans is natuurlijk niet te krijgen in een bier van meer dan 200 IBU want daarvoor zou het eind s.g. nog veel hoger moeten liggen.

 :degroeten:
Wesley

MO

Goed zo! Je bent eigenwijzer dan ik. Daarin toont zich de ware brouwer.

Herman

Wesley,

Begrijpelijke maar niet terechte zorgen. Kijk ook es bij het recept van de Grunneger Grootpoot:
SG 1.098-1.020 en IBU bijna 90. Daarnaast een 1.055 100 IBU biertje, dat verhoudingsgewijs met jouw bier te vergelijken zal zijn, maar eerder nog bitterder.... Dat spul was en is nog steeds niet te zuipen. En dat volgens een hopneus.....

Hopmans


CiteerVan zware volmout bieren kun je nu eenmaal minder liters maken.
Ach welnee.
Gewoon inmaischen op 1:1,7
Dat is pas stoer (goed voor de pols).

 :degroeten:

Caspar

Ook ik denk dat er tegenover een 100+ IBU best 1020 tot 1025 mag staan. Dit komt echt niet extreem zoet over met die hoge bitterheid.

Ik ga volgende maand de Imperial IPA brouwen van 70 IBU en deze heb ik liever ook niet lager dan SG 1017
of zo  :proost:.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5642.msg68617.html#msg68617

Groet Caspar

JeroenCV

Citaat van: Caspar op 16-05-2007  09:55 uOok ik denk dat er tegenover een 100+ IBU best 1020 tot 1025 mag staan. Dit komt echt niet extreem zoet over met die hoge bitterheid.

Is dit om te zorgen dat je door de zoetigheid de bitterheid niet meer proeft?  :verbergen:

Ronnie

Citaat van: oranjeboombiertje op 15-05-2007  15:43 uWaar zou het verschil tussen BrouwHulp en BrouwVisie vandaan kunnen komen? :degroeten:Wesley

Heb het ook eens uitgerekend met mijn brouwfiche waarin ook a la Tinseth gerekend wordt: dus hoe denser het wort hoe moeilijker de hop uitspoelt en isomeriseert:

ik kom uit met die 1.190 g suiker: 225 IBU vóór toevoeging giststarter, 208 mits toevoeging giststarter. (verdunning)

met 1.880 g extra pilsmout i.p.v. die suiker (geeft me dezelfde °plato als die suiker)  bekom ik 179 IBU vóór toevoeging giststarter, 166 mits toevoeging starter

Mocht ik die suiker bij de storting tabel zetten zou dat dus ook een lager cijfer geven.
De suikerstorting wordt niet in rekening gebracht voor de bitterberekening.

Ik heb nog niet uitgekiend of BrouwVisie en BrouwHulp rekening houden met korte suikerkooktijd, weten jullie dat eens te zeggen, Oscar & Adrie?

Ronnie

Caspar

Jeroen,

Het komt wat beter in balans, een droog en zeer bitter bier smaakt "hard" en "samentrekkend". Zoetheid maakt de bitterheid wat ronder en aangenamer.

Mijn Houblon IPA is 65 IBU, begin SG 1068 - eind SG 1009... dit is echt tandvleestrekkend bitter en alleen geschikt voor die-hards ;). 65 IBU met een eind sg van 1022 geeft een mooie Barley Wine die nog enigszins toegankelijk is.

Groet Caspar

Walter

Citaat van: oranjeboombiertje op 15-05-2007  15:28 uIk heb nog even wat zitten rekenen en doe het begin s.g. toch maar 10 puntjes lager. Als ik begin met 1100 en hij gaat door tot 1015 (85% svg) dan heb ik al 11%, dat zal waarschijnlijk niet makkelijk worden met de hergisting. Als ik 1090-1015(83% svg) doe heb ik 9,8% dan is de hergisting nog goed te doen.

Of je moet bottelen met een champagnegist. Die houdt het uit tot +/- 18%.

oranjeboombiertje

Ik heb ooit een bier gebrouwen met champagnegist. Dat bier kwam niet onder de 1038 (begin s.g. 1110) Dus die noodgreep doe ik liever niet.

@ Herman: Je hebt me redelijk overtuigd met de grunninger grootpoot. Ik zal de suiker wat terug schroeven. Ik ga toch 5% in het recept laten staan omdat ik deze dan weg kan laten als mijn rendement wat hoger uitvalt (wat weleens wil gebeuren).

Ik snap ook dat jullie allemaal een eind s.g. van 1020 of 1025 beter drinkbaar vinden in zo'n bier maar 1025 is echt te hoog vind ik. De smaak wordt dan wel beter maar het mondgevoel wordt enorm stroperig. Dan kan je beter minder hop gebruiken in plaats van meer suikers over houden. Ik ga proberen om met dit bier tussen de 1015 en 1020 uit te komen, dat lijkt mij een mooie waarde.

 :degroeten:
Wesley

Ronnie

Citaat van: oranjeboombiertje op 16-05-2007  11:19 uIk heb ooit een bier gebrouwen met champagnegist. Dat bier kwam niet onder de 1038 (begin s.g. 1110) Dus die noodgreep doe ik liever niet.Wesley

Wesley, Champagnegist is niet gemaakt om wort te vergisten hoor,  uit uw cijfer blijkt dat deze zelfs nog niet alle maltose heeft vergist laat staan de maltotriose.

Het is wel een uitstekende suiker vergister, daar heeft ie geen moeite mee, goed om te hergisten op fles, nadeel: verschrikkelijke stofgist, plakt niemendal, dus laat geen sporen na op fleswand na rémuage en mise au point, maar bij bier doen we dat zelden. Die 18% is wel een beetje overdreven in dat hoppig medium hoor Walter.

oranjeboombiertje

De Wyeast was niet erg enthousiast dus ik heb vandaag pas de starter kunnen maken. Hij is nu 2 liter en dus morgen niet goed om te brouwen. Het brouwen wordt dus even een weekje uitgesteld.

 :degroeten:
Wesley

Edgar

Hoezo? Als je starter nu 2 liter is en klaar is, dan kan 'ie morgen aan het eind van de dag 5 liter zijn hoor. Dat verdubbbelen gaat razendsnel.

Caspar

Ik maak altijd de starter +/- 24h van te voren. Als ik morgen zou brouwen stond ik nu alles af te ronden. Een week wachten is wel erg lang :brouwen:!

oranjeboombiertje

Ik laat de gist bezinken. Als ik op een bier van 15-20 liter 4-5 liter starter toevoeg verdun ik het zoveel dat de bitterheid ineens niet meer zo enorm is en ook het begin s.g. zal daardoor dalen. Dan laat ik het liever een weekje bezinken zodat ik het perfect kan doen.
(En het geeft me morgen nog wat tijd om voor mijn eindexamen te leren :nut:)

 :degroeten:
Wesley

Oscar

Citaat van: oranjeboombiertje op 19-05-2007  21:17 uDan laat ik het liever een weekje bezinken zodat ik het perfect kan doen.

Vind ik ook, geen concessie in kwaliteit!

Hopmans


Citeervind ik ook, geen concessie in kwaliteit !!

200 EBU & kwaliteit?  :weetniet:

 :-\

Menno

Kwaliteit en smaak zijn twee los van elkaar staande factoren, Hoppie! ;)

Eerlijk gezegd durf ik dit bier van Wesley ook niet te proeven, hoor! ;D


 :nut:

oranjeboombiertje

Morgen gaat hij gebrouwen worden. Ik heb vanavond vast de mout geschroot en de hop afgewogen, wat een baal zeg ::) Hopelijk verloopt de brouwdag morgen een beetje makkelijk. Voor dit brouwsel heb ik ook de starter in de koelkast (±13 ºC) gezet om te bezinken, eens zien of de gist dan sneller start.

Voorlopig heb ik het recept als volmout en zal het zo houden tenzij ik het s.g. moet corrigeren. Ik ga wel lekker droog maischen zodat ik geen stroop krijg :clownsmile:

 :degroeten:
Wesley

Johannes

Je starter staat nu toch niet in de koelkast?

Oscar

Dat kan best, morgenochtend meteen afgieten, een beetje verse wort er op en gaan!

oranjeboombiertje

De starter staat nu een week in de koelkast gestaan. Morgen ochtend giet ik hem af en doe er nog wat wort bij om hem actief te maken. Is dit fout?

 :degroeten:
Wesley

Johannes

Jacques heeft er meer ervaring mee, maar als de gist in de koelkast staat, verkeert 'ie in slaaptoestand. Ik zou 'm er zeker nu vast uithalen om langzaam op temperatuur te laten komen, en morgen op tijd op starten met verse wort.

Jacques

Citaat van: Oscar op 27-05-2007  00:26 uDat kan best, morgenochtend meteen afgieten, een beetje verse wort er op en gaan!

Helemaal goed Oscar. Mijn ervaring is dat je zelfs geen verse wort er bij hoeft te doen. Doe je dat wel dan heb je super actieve gist.

Misschien dat Jasper (EBC) hierop nog iets wil toevoegen. Hij had gisteren een gesprekje met Dave Logdon van Wyeast over dit onderwerp.

thibolleke

Volgens Wyeast (en het foldertje van Brouwland) hoef je maar enkele uren voor toevoeging hem uit de koelkast te zetten zodat hij genoeg tijd heeft om op te warmen tot kamertemperatuur.
Dave Logdon zal dan wel niet veel anders zeggen zeker?

Groet
Thibolleke

EBC

Ergens in een draad spraken we het vorige week over giststarters en koelkast...

Ik heb het gisteren inderdaad aan Dave Logsdon gevraagd.
Zodra het voedsel op is in een starter (en natuurlijk ook in je hoofdwort) zal de gist al zijn reserves hebben aangevuld. De gist is dan in topconditie. (We gaan ervanuit dat je een goed starter hebt gemaakt natuurlijk.)
Op dat moment zal de gist beginnen om de reserves aan te spreken. In deze toestand kan je de gist nog 1 à twee dagen zonder problemen op kamertemperatuur houden. Als je langer wilt bewaren, dan is het raadzaam om de gist direct in de koelkast te zetten. Na de koelkast moet de gist wel eerst op temperatuur gekomen zijn voordat je hem aan je wort toevoegt.
Je mag je starter ook voor 1 dag in de koelkast zetten. Het is dus een afweging...warm laten staat vreet aan de reserves, koud zetten levert een shock op. De tijdsduur bepaalt welke van de twee je moet kiezen.

Als je de starter met de eerste afloop van je brouwsel aanvult, dan krijgt de gist weer voedselen kan een paar uur bijkomen, daarmee kan je veel van de beide nadelen weer opheffen.

Dit geeft natuurlijk wel te denken voor de hergisting. Als we ingewikkeld doen over de giststarter, waarom zijn we dan zo nonchalant met hergisting? Die gist laten we gewoon twee weken gaan zonder voedsel en dan hoplakee met een beetje suiker in de fles...  :neenee:

Ik bewaar altijd een beetje gist van de starter en maak daar een startertje van voor de hergisting.


Drents Hopbier

Citaat van: EBC op 27-05-2007  11:12 uDit geeft natuurlijk wel te denken voor de hergisting. Als we ingewikkeld doen over de giststarter, waarom zijn we dan zo nonchalant met hergisting? Die gist laten we gewoon twee weken gaan zonder voedsel en dan hoplakee met een beetje suiker in de fles... 

Mijn ervaring is dat dit goed werkt. Als suiker gebruik ik dan wel glucose (makkelijker voor de gist) en nagisting bij 25 °C (soort warme kamer).

Hopbier

Johannes

Ik denk dat het dan wel verstandig is om de starter ruim op tijd uit de koelkast te halen zodat deze rustig kan opwarmen,  ik gok ergens tussen minimaal 8 en maximaal 24?

CiteerDit geeft natuurlijk wel te denken voor de hergisting. Als we ingewikkeld doen over de giststarter, waarom zijn we dan zo nonchalant met hergisting? Die gist laten we gewoon twee weken gaan zonder voedsel en dan hoplakee met een beetje suiker in de fles...  nee nee

Ik bewaar altijd een beetje gist van de starter en maak daar een startertje van voor de hergisting.

Helemaal mee eens, ik wacht nogals vaak (te) lang met bottelen, en nu proef ik hele rare smaakafwijkingen, bier smaakt meer naar bosvruchten dan naar bier. Ik ga dit bij mijn eerstvolgende brouwsel ook doen. (Helaas bij mijn pils vergeten  :'( )

oranjeboombiertje

Ik vind het voor de hergisting ook niet zo gek. Dan gebruikt bijna iedereen glucose en dat kan de gist makkelijk aan.

De starter heb ik net uit de koelkast gehaald en binnen 5 seconden begon hij te blubben, dat gaat dus goed :)
nu nog even de brouwopstelling neerzetten dan kan ik zometeen beginnen.

 :degroeten:
Wesley

Johannes

Citaat van: oranjeboombiertje op 27-05-2007  11:22 uIk vind het voor de hergisting ook niet zo gek. Dan gebruikt bijna iedereen glucose en dat kan de gist makkelijk aan.

Klopt, glucose is een makkie voor de gist. Maar je gaat voorbij aan het feit dat de gist aan het eind van z'n latijn is. Heeft net een marathon gelopen, en moet nu nog een sprintje trekken onder zware omstandigheden (veel alcohol aanwezig).

Gerb

Citaat van: oranjeboombiertje op 27-05-2007  11:22 uIk vind het voor de hergisting ook niet zo gek. Dan gebruikt bijna iedereen glucose en dat kan de gist makkelijk aan.

Volgens mij gebruiken de meeste mensen gewoon kristalsuiker voor de hergisting. En kristalsuiker is niet hetzelfde als glucose, het is een disacharide, bestaande uit een glucose-eenheid (druivensuiker) en een fructose-eenheid (vruchtensuiker).
Bij de vertering van kristalsuiker moet als eerste de binding tussen deze twee eenheden (een glucoseeenheid en een fructoseeenheid) worden verbroken. Hierdoor is de beschikbaarheid van de energie ten opzichte van die van glucose iets trager. (bron: Wikipedia)

EBC

Volgens mij willen jullie het niet horen, struisvogels. De gist kan het dus NIET gemakkelijk aan.

Ja er onstaat wel een hergisting, maar hoe verloopt die en wat zijn de restproducten?

Edgar

Citaat van: oranjeboombiertje op 27-05-2007  11:22 uDe starter heb ik net uit de koelkast gehaald en binnen 5 seconden begon hij te blubben, dat gaat dus goed :)

Dat heet ontsnappend gas. Verwarming zorgt voor uittredend gas als de oplossing verzadigd was. Reken je dus niet té snel rijk.

oranjeboombiertje

Nu blaast hij het water bijna uit het waterslot als ik hem maar aanraak :o Mag ik me nu rijk rekenen Edgar? :P Dit kan weleens een explosieve gisting gaan worden, misschien maar vast een blow-off maken.

 :degroeten:
Wesley

Edgar

Citaat van: oranjeboombiertje op 27-05-2007  12:18 uNu blaast hij het water bijna uit het waterslot als ik hem maar aanraak :o Mag ik me nu rijk rekenen Edgar? :P

Wat denk je zelf? Is dit zonder wort te hebben toegevoegd? Dan was 'ie nog niet klaar!

Gerb

Citaat van: EBC op 27-05-2007  12:04 uVolgens mij willen jullie het niet horen, struisvogels. De gist kan het dus NIET gemakkelijk aan.

Ja er onstaat wel een hergisting, maar hoe verloopt die en wat zijn de restproducten?

Over welke restproducten heb je het? Op een flesje gebruik je 2,5 gram suiker, hoeveel nare restproducten verwacht je daar van? En ik durf het bijna niet te zeggen, maar het gaat toch (bijna) altijd goed?

oranjeboombiertje

Dit is na het toevoegen van wort. Ik heb trouwens ook wat wort toegevoegd voor het in de koelkast zetten zodat er nog wel wat voeding aanwezig was.

 :degroeten:
Wesley

EBC

Bottel maar eens met een verse starter. Dan kijken hoe snel die hergisting gaat, hoe snel het daarna drinkbaar is, hoe goed of de gist plakt, etc.

Het is toch een kwestie van alles juist willen doen? Je gebruikt verse mout, je doet je best goed te maischen, je voorkomt zuurstofinslag, je maakt een goede starter, je controleert zoveel mogelijk de gistingstemperatuur, etc.

En dan op het laatst bij het hergisten interesseert het niet meer. Ik snap dat niet.

Oscar

Heb je dan ook de ervaring dat hierdoor je bieren sneller op dronk zijn ?.


oranjeboombiertje

Bij mij is hergisting bijna nooit een probleem. De meeste bieren zijn klaar met hergisten na 2-3 dagen. Heb zelfs een bier gehad dat binnen 1 dag klaar was. De gist plakt altijd prima. Maar goed ik zal bij dit brouwsel eens wat gist in de koelkast bewaren en toevoegen tijdens het bottelen.

(Het wort staat inmiddels te koken, door die hoeveelheid hop is het roeren nog zwaarder dan tijdens het maischen ;D)

 :degroeten:
Wesley

MO

Glucose in plaats van kristalsuiker voor hergisting lijkt me onzin. Een verse starter kan nooit kwaad.

oranjeboombiertje

Dit bier zit in het vat. Nog even een uurtje beluchten dan kan het waterslot er op. Het s.g. is 1088 (2 puntjes te laag) maar dat laat ik maar zo. Ik ga zometeen nog even het wort proeven. Waarschijnlijk heb ik daarna geen tanden meer :D

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

Het wort smaakte nog best lekker. Alleen blijft de bitterheid wat te lang hangen naar mijn smaak. Ik ben er van overtuigd dat dit een lekker biertje kan worden.

Nu keek ik even in het vat en wil jullie dit niet onthouden:


Ik heb even een foto gemaakt zonder belichting want met is er niet zoveel te zien van de hoogte verschillen in het schuim, hopelijk is het zo een beetje te zien. Er staan pieken schuim van bijna 10 cm hoog op het andere schuim, erg mooi.

De gisting verloopt lekker, het schuim staat tot de 40 liter streep (met 16 liter bier) Hopelijk blijft het vannacht in het vat. Het schuim is ook enorm donker(groen) van de hop die er op drijft.

 :degroeten:
Wesley

Oscar

Hee grappig. Hop heeft een positief effect op je schuimkraag, kennelijk ook al bij de vergisting. En de kleur van het schuim ? Bruinig ?

oranjeboombiertje

De kleur is enorm donker bruin/groen. De enorme schuimvorming zal hier een combinatie zijn van de grote hopgift en grote hoeveelheid gist. Hij is in ieder geval lekker actief, misschien nog op tijd goed voor het ONK :D :verbergen:

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

Dit bier gaat echt als een trein. :gistsmile:
Toen ik net ging kijken was de schuimlaag bijna helemaal ingezakt. Ik schrok er een beetje van en heb het s.g. maar gemeten voor de zekerheid: 1033. Het vat is ook enorm warm, maar dat moet kunnen met Rochefort gist. Waarschijnlijk zal ik vanavond maar gaan hevelen.

 :degroeten:
Wesley

EBC

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom een champagnefles een kroonkurk rand heeft:

Citaat van: WaltdeBrouwer op 16-05-2007  15:19 u...bevriezen ze de top van de fles en doen ze de kurk eruit...

Bijna goed, want de fles is op dit moment afgesloten met een kroonkurk. De echte kurk gaat er nu pas in.

oranjeboombiertje

Zojuist geheveld, s.g.: 1024. Ik heb er een enorme hoeveelheid dryhop bij gedaan, 2,8g/l Het wordt echt een hopbommetje ::) De smaak is overigens super. De alcoholverwarming en bitterheid gaan heel mooi samen, ik ben een tevreden mens.

 :degroeten:
Wesley

Oscar

Wesley,

Bottelen voor het Pronk gaat natuurlijk niet lukken, maar bewaar er nog een paar voor de MTG hobbybrouwen dag (Daar kun je nu dus al niet meer onderuit  ;D). ik wil deze zeker ff proeven  :proost:

oranjeboombiertje

Van het pronk was natuurlijk een geintje Oscar :nut: Ik zal als hij goed is zeker een paar apart houden :biersmile:

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

Vanmiddag gebotteld. Het s.g. was 1019, toch wat teleurstellend maar het levert met hergisting toch 9,3% alcohol op. Het is een echte hopbom maar wel lekker. Hij heeft een branderige smaak die bestaat uit de combinatie van bitterheid en alcoholverwarming, erg lekker.

Ik heb gebotteld met 5,5 gram per liter en nog een klein beetje verse gist toegevoegd die ik apart heb gehouden voor het pitchen. Hopelijk komt het goed met de hergisting maar ik ga er vanuit dat het wel lukt bij 9%.

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

Na veel schudden en wat geduld is er een beetje koolzuur aanwezig in dit bier. Het smaakt goed, erg hoppig. De smaak heeft echt een krenten smaak zoals de echte Rochefort. Dit heeft volgens mij voornamelijk te maken met de (veel te) hoge gistingstemperatuur. De nasmaak blijft lang hangen. Het is een combinatie van alcoholverwarming en bitterheid, erg lekker. In de smaak is ook duidelijk de koudhop te proeven. Al met al is dit bier een explosie van smaak :lekkerbier:.

 :degroeten:
Wesley

Vergelijkbare Topics (7)

16332

Gestart door orangeloo


Reacties: 16
Gelezen: 5846

13841

Reacties: 51
Gelezen: 16288

9124

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 25
Gelezen: 6618

33026

Reacties: 2
Gelezen: 1168

28472

Reacties: 14
Gelezen: 6737


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.