Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Klopt dit recept? (2e brouwsel)

Gestart door ronniea, 24-10-2006 19:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ronniea

Hallo

Na een mogelijk geslaagde eerste poging (brouwsel zit nu in lager fles) met veel te weinig water toegevoegd wil ik een tweede poging wagen.

Ik heb zelf wat gegevens ingeklopt in de BrouwHulp.
Gaat dit wat worden of kan ik beter bepaalde zaken anders doen.
(Brouwsel gebaseerd op aanwezige ingredienten)

Ik wil uitkomen op ongeveer 20 liter bier als eindresultaat

Pilsmout 3         75,0 %
Aromamout (Amber 50)      5,0 %
CaraVienne (Cara 50)      13,0 %
Kristalsuiker         7,0 %

maischschema:
60   45 Min.
70   30 Min.
78   5 Min.

Hop:
Challenger    20,0 g   7%   75 Min.
Challenger   8,0 g   7%   15 Min.
Saaz      8,0 g   3,2%   15 Min.

Gist: een zakje korrelgist voor Blond zwaar bier

Ben benieuwd of dit recept wat kan worden.
Zie graag reacties en/of opmerkingen tegemoet.

Gr. Ronnie


thibolleke

Haha je kan altijd vloeibare gist gebruiken.En een giststarter aanmaken moest je overschakelen.

Kan je ook gebruikt maischwater/spoelwater vermelden?
Voor de rest ziet het er mooi uit.Wel genoeg suiker.


Groeten Thibolleke

Edgar

Wat voor bier wil je brouwen? Met welk begin-SG? Die percentages van de stort vertellen niet zo veel, als je de gewichten niet noemt.



ronniea

Vorig brouwsel was gebaseerd op andere ingredienten.
Dat moet een trippel worden.

Dit brouwsel heb ik afgeleid van een Pale Ale. (Recept van het forum)
Vooralsnog hou ik het even op korrelgist omdat ik eerst het brouwen onder de knie wil krijgen.
Vloeibare gist volgt volgend jaar wel een keer.

Voor dit brouwsel dacht ik aan 25 liter water bij aanvang en vogens BrouwHulp 4 liter bij het spoelen.
Blijft dan ongeveer 21 liter uiteindelijk over.

Als dit allemaal goed lijkt gaan we gaan het komend weekend proberen.

ronniea


Edgar

Met een begin SG van 1050 maak je geen tripel. Kom nou eens met die hoeveelheden over de brug.


Ik zou dit voorstellen voor 20 liter:

4,5 kg pilsmout
300 gr Amber 50
780 gr Cara 50
400 gr suiker

SG 1074 rendement 75%



Edwin

Citaat van: ronniea op 24-10-2006  19:52 uVorig brouwsel was gebaseerd op andere ingredienten.
Dat moet een trippel worden.

Dit brouwsel heb ik afgeleid van een Pale Ale.

Hij heeft al een tripel gebrouwen Edgar. Dus minder pilsmout, meer amber of caramout. Ik mis alleen wat munchener, maar echt noodzakelijk is dat nu ook weer niet.

Edwin

ronniea

Omm misverstanden te voorkomen, de vorige was een trippel, deze dus niet.

In dit topic ga ik uit van een recept gebaseerd op een Pale Ale.
Volgens BrouwHulp:

Mout, graan, suikers      EBC   kg   %

Pilsmout 3         3   3,57   75,0
Aromamout (Amber 50)      49   0,24   5,0
CaraVienne (Cara 50)      66   0,62   13,0
Kristalsuiker         0   0,33   7,0

Uitgaande van een SG van 1050, EBC 18 en een IBU 22,7


Edgar

Ahja misgelezen. Het moet nog een tripel worden want het zit nog in een fles. Duidelijk. Geen verstand van Pale Ales, maar het ziet er alleszins werkbaar uit.


Hopmans


Hoi Ronniea,

Er van uitgaande dat je mikt op een Belgische Pale Ale heb ik de boel ook ingeklopt.

Voor het mais en spoelwater dienen een aantal dingen ingevult te worden die ik van jouw
installatie niet weet, maar met deze grove vuistregel werkt het altijd.

Totaalwater = 1,6 x benodigd bier = 1,6 x 20ltr =32 liter.
Daarna verdelen: meer maiswater als spoelwater. Te veel spoelwater is niet goed (kafsmaak).

20 liter maiswater
12 - 13 liter spoelwater
Na 15-20 minuten kraantje van filterkuip/hevelfilter openzetten.
Vervolgens 1,5 uur filteren/spoelen.
Spoelwater in 3 etappes toevoegen vlak voordat de boel droog staat.
4lr + 4-5ltr + 4ltr
Gewoon al het spoelwater gebruiken !
Het SG kan je evt corrigeren vlak voor einde koken met suiker of moutpoeder.
Maar ik verwacht een goed rendement met bovenstaande tips.

Belgische Pale Ale = 1055 maximaal, dus daar gaan we voor ivm de gist.

Bij een rendement van 80% is 5,06kg nodig.
De kleur wordt 21,1 EBC.
Bitterheid wordt 19,1 EBU.

Gist: een zakje korrelgist voor Blond zwaar bier = Fermentis T-58
Dat wil zeggen, een vergistingsgraad van 66%-70% (in de meeste gevallen).

                          (1055 -1000) x 66%
Eind SG = 1055 -   ------------------
                          100%

Eind SG = 1055 - 36 = 1019


Vol.% alcohol = 0,1327 * (Begin SG - Eind SG) = 4,8% + 0,3%(schepje suiker) = 5,1% Alc.


 :degroeten:

Caspar

Citaat van: ronniea op 24-10-2006  20:09 uOmm misverstanden te voorkomen, de vorige was een trippel, deze dus niet.

In dit topic ga ik uit van een recept gebaseerd op een Pale Ale.
Volgens BrouwHulp:

Mout, graan, suikers      EBC   kg   %

Pilsmout 3         3   3,57   75,0
Aromamout (Amber 50)      49   0,24   5,0
CaraVienne (Cara 50)      66   0,62   13,0
Kristalsuiker         0   0,33   7,0

Uitgaande van een SG van 1050, EBC 18 en een IBU 22,7



Bij een Belgische Pale Ale zou ik de Kristalsuiker en CaraVienne achterwegen laten en de Aromamout verhogen tot je zo'n 25 EBC heb.

Hou hem lekker simpel het is pas je 2e brouwsel... de vergistingsgraad moet toch echt wel op zo'n 75% uit kunnen komen toch met de T-58 :gistsmile:?

1050 - 1012 = 5,3% alcohol... perfect zou ik zeggen

Hopmans

Hey vriend Caspar,

Citeerde vergistingsgraad moet toch echt wel op zo'n 75% uit kunnen komen toch met de T-58 ?

Nuh, nuh, nuh messieur.

66-70%
Zelfs met 4 zakjes gist ha ha.
Vraag maar aan Bubs.

Bij mij is het bij mijn laatse brouwsel 66% geweest.

75%-80% is uitzonderlijk.

 :degroeten:

MO

Ik haal ook lage vergistingsgraden met de T58. Ben het dus met Hoppie eens. Voor een pale ale beveel ik een stort aan van 92% pils en 8% cara120. Geen suiker. Als je een belgian style pale ale wilt maken, heb ik hele goede ervaringen met de Cooper's ale gist (korrelgist verkrijgbaar bij maaslandbrouwerij winkel en Siris  via het forum).

Adrie

Ook een goede: de Westmalle gist. Vind ik persoonlijk betere resultaten geven dan de Coopers.

Caspar

Citaat van: Hoppie op 24-10-2006  20:25 uHey vriend Caspar,

Nuh, nuh, nuh messieur.

66-70%
Zelfs met 4 zakjes gist ha ha.
Vraag maar aan Bubs.

Bij mij is het bij mijn laatse brouwsel 66% geweest.

75%-80% is uitzonderlijk.

 :degroeten:

Pfoei... nou, dan zou ik lekker voor Wyeast Belgian Ale of Trappist gaan zoals A3 al aangeeft.

Hopmans


CiteerPfoei... nou, dan zou ik lekker voor Wyeast Belgian Ale of Trappist gaan zoals A3 al aangeeft.

En toch vind ik de T-58 een lekkere gist.
Zacht van smaak, fruitig, een heel klein piepje zwavel, beetje fenolisch.
En de restsuikers vind ik ook niet erg.

T-58 doet precies wat het doen moet.
3 dagen gisten, een week lageren, en zodra er dan weer suiker bij komt gist het weer onmiddelijk.
Als de kroonkurk nog niet op de fles zit, gaan de belletjes al omhoog.
Binnen 1 uur is het bier weer mat. Koolzuur op fles gegarandeerd.
De vergistings graad is betrouwbaar. In praktisch alle gevallen 66-70%.
Het is dus een bedrijfszekere gist.
Ondanks dat ik voorstander ben van versche gist hoort deze tot mijn favorieten.
T-58 en Windsor zijn topgisten. En Nothingham ook gezien het bokbier van Mo.

Wordt het bier niet te zoet?
Het valt echt wel mee.

Moet er nu zeer veel hop in om een ballans te krijgen?
Nee.

Ballans is een onzinterm in die zin van zoetheid/bitterheid. Verouderd zou je bijna zeggen.
Ik heb een bier gebrouwen van een begin SG van 1060, en een eind SG van 1020, bij
een bitterheid van 12 (BrouwHulp) met de T-58.
Je zou zeggen: Ongelovelijk uit ballans. Erger kan gewoon niet.
Nope: 80 punten op het ONK2006. 5e plek V-klasse.
Niet uit ballans dus, en lekker bevonden door forumleden.
Ballans is het totale samenspel van smaken, factoren enz.
Een weisse is ook in ballans, en een lambic en witbier ook.

T-58 geschikt voor een Pale Ale? Ik weet het niet.
S-33 had meer iets Palm achtigs.
Maar T-58 past goed in een 20EBC-bier.
Dit heb ik bij Niels geproefd afgelopen zomer. Topbier.

Dus alles kan heren.

 :degroeten:



Henk oet Paiz

Citaat van: Adrie op 25-10-2006  09:24 uOok een goede: de Westmalle gist. Vind ik persoonlijk betere resultaten geven dan de Coopers.

Mijn ervaring met deze gist voor brouwsels met een lager begin SG is dat de gist erg lang een penetrante geur nalaat. Je zou ook heel goed een wat cleanere gist kunnen gebruiken zoals de Danstar Nottingham. Ik ben het met MO eens dat je Munich of Caramunich toe moet voegen voor dit bier en zeker geen suiker, anders krijg je een bier met te weinig body. Zelf heb ik recent een BPA gebrouwen met een US-56, vergisting in drie dagen van 1058 naar 1012.

Groeten,

Henk  :proost2:

Caspar

Citaat van: Hoppie op 25-10-2006  17:47 uIk heb een bier gebrouwen van een begin SG van 1060, en een eind SG van 1020, bij
een bitterheid van 12 (BrouwHulp) met de T-58.
Je zou zeggen: Ongelovelijk uit ballans. Erger kan gewoon niet.
Nope: 80 punten op het ONK2006. 5e plek V-klasse.
Niet uit ballans dus, en lekker bevonden door forumleden.

Ik heb ook een dubbel gebrouwen met een slechtere vergistingsgraad 1065 - 1020. Het is echter een super smakelijk bier geworden. Die Biere de Garde van jou, die was geeindigd op 1028, was ook verrukelijk (ONK 2005)  :proost:....

Trust me, als een bier behoorlijk wat restsuikers heeft is het voor deze jongen niet per definitie verpest!!

Ik vind alleen dat wanneer je een BPA volgens de richtlijnen wil maken (zoals een Koninck of jawel.. een Palmpje), het eind SG niet hoger mag zijn dan 1014, dus ik zou in dat geval niet voor de T-58 gaan. 

Hopmans


Daar heb je helemaal gelijk in vriend Caspar.  samenvol
Dat is inderdaad waar.
Sommige bieren hebben een bepaalde vereisde vergistingsgraad.

 :degroeten:

MO

Welnu, met de cooper's gist kom je uit op 1014, of in die regio, dus dat komt helemaal goed. Ook nog eens 81 punten op het ONK2006 (als BPA), is dat nog een argument. Westmalle gist lijkt mij echt niet geschikt voor subtiele, licht-alcoholische bieren.

Nottingham moet je niet gebruiken in licht alcoholische subtiele bieren. Ik heb er een prijs mee gewonnen omdat ik de negatieve gistsmaken heb weggedrukt met mout. Theo heeft er een prijs mee gewonnen (1e prijs klasse B bergs kampioenschap, alt) omdat hij de negatieve gistsmaken kon verstoppen met veel hop.

De T58 vind ik ook een hele goede kandidaat. Korrelgist hoera!

Edgar

Citaat van: MO op 25-10-2006  21:56 uKorrelgist hoera!

Hou toch op. Versche Gist Olé.

Vergelijkbare Topics (7)

43100

Reacties: 9
Gelezen: 757

35808

Reacties: 15
Gelezen: 6611

30473

Gestart door wijmaar


Reacties: 7
Gelezen: 2583

24107

Gestart door mickey


Reacties: 3
Gelezen: 2464

5127

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 4
Gelezen: 2093

05-11-2006 17:24 u
door oranjeboombiertje
45024

Reacties: 5
Gelezen: 1125


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.