Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Lallemand Voss Kveik Farmhouse Ale

Gestart door Fractus, 21-03-2022 12:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Fractus

Al tijden wil ik een brouwsel maken met Kveik, en eindelijk is het zover: dit weekend wordt er gebrouwen! Ik heb de Voss Kveik besteld van Lallemand, en wil graag een bier brouwen waarbij het speciale gistprofiel van deze kveik goed naar voren komt. Na veel lees- en speurwerk kwam ik dit artikel tegen: https://www.deuxkanadierbraeu.com/post/voss-kveik-optimum-fermentation-temperature

Dit artikel beschreef o.a. het smaakprofiel van de Voss bij verschillende temperaturen, waarbij de conclusie is dat bij 40°C het profiel het meest uitgesproken is. Ik heb mijn recept losje gebaseerd op hun recept.

Uitgangspunten:
- Gistprofiel moet de boventoon voeren, zonder dat het 'dun' wordt
- Een wat steviger bier van rond de 8%
- Moutige basis om het farmhouse-karakter te ondersteunen, pale en munchener mout
- Een scheutje suiker zodat het niet te zoet wordt (hier twijfel ik nog over)
- Bitterhop tot medium tot lage bitterheid, Voss schijnt bitterheid te benadrukken
- Aromagift van Europese hoppen om de body wat te verhogen
- Vergisten op 40°C en beetje onderenten voor benadrukken sinaasappel-karakter van Voss

Dit is hem voor nu, ik zou graag horen wat jullie ervan vinden :)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk205
Naam receptKveik opzetje
Brouwdatum16-03-2022
BierstijlSterke Blonde
Volume25,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
24,00 lWater uit Delft
5,00 mlMelkzuur
11,67 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l7 mg/l43 mg/l126 mg/l63 mg/l51 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,36 kgPale Ale moutViking6 EBC67,0 %
2,24 kgMünchenermoutDingemans15 EBC28,0 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.3,2 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.15 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
14,3 gMagnumpellets14,5%60 min.18,8 IBU
25,0 gSaazpellets1,9%20 min.2,7 IBU
25,0 gStyrian Goldingspellets3,9%10 min.3,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gVoss Kveik ()ondergist

PS de vreemde hoeveelheid munchenermout is omdat ik nog ongeveer 2,3 kg daarvan op voorraad heb

Fractus

Niemand? Ik twijfel vooral over de suikergift en de late hopgiften. Als ik het gistprofiel wil benadrukken, moet ik dan niet minder late hopgiften doen? Of geeft het juist wat meer complexiteit in je bier, een tegenhanger voor de sinaasappel?

Chris71

Als je het gistprofiel wilt benadrukken, gebruik dan geen suiker of Munich mout, gebruik alleen pale ale mout, de hopgiften kunnen eventueel wel. En lekker hoog vergisten zoals je van plan bent.

Vergelijkbare Topics (7)

27809

Reacties: 4
Gelezen: 2184

11244

Reacties: 74
Gelezen: 23487

34675

Reacties: 5
Gelezen: 1554

3500

Gestart door Gio


Reacties: 16
Gelezen: 6183

41622

Reacties: 23
Gelezen: 3141

21347

Gestart door davadox


Reacties: 13
Gelezen: 3752


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.