Vergisting van begin sg 1073 blijft hangen op een sg van 1014 / fermentis t-58

Gestart door arnaud kooy, 30-01-2022 15:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

arnaud kooy

Goedemiddag allen,

Probleem tijdens vergisting.

Brouwdatum 06 januari / gist fermentis T-58
Begin SG 1073

Eerste 2 weken vergist op 19 graden
Daarna naar een temperatuur van 24 graden, lees echter dat een vervolg temperatuur naar 21 a 22 graden beter past.

Onderstaand SG meting met datum overzicht.

06 jan    SG 1073
11 jan    SG 1028
overgeheveld 22 jan
22 jan    SG 1017
24 jan SG 1016
26 jan SG 1014
30 jan SG 1014
 
Vandaag 30 jan SG 1014, proef nog veel suiker.
Wat is slim te doen:
Zelf zit ik te denken het volgende te doen:
-nog nieuw zakje fermentis T-58 toevoegen vermengd met een beetje jongbier en de temperatuur dan verlagen naar 21-22 graden.
Heb deze gist nog niet in huis, zal dan dinsdag worden, of heeft iemand een beter idee.

Alvast bedankt, brouwgroet Arnaud

Jacques

Je zit op een vergistingsgraad van zo'n 80%. Je bier is uitgegist!
Fermentis T-58 heeft een gemiddelde vergistingsgraad van 75%, daar zit je al boven.

Zeker geen extra gist toevoegen daardoor gaat het SG niet zakken.

De vergistbare suikers zijn vergist. Er zijn ook altijd onvergistbare suikers in bier maar die proeven niet echt zoet. Een zoetige smaak komt eerder door het gebruik van weinig hop en de vorming van glycerol. Glycerol is qua omvang het derde vergistingsproduct na koolzuur en alcohol. Sommige gisten maken meer glycerol aan dan andere. Ook krijg je meer glycerol als je wort vrij warm was toen je de gist bij het wort deed en de gist zo uit de koelkast kwam.


Citaat van: arnaud kooy op 30-01-2022  15:44 uof heeft iemand een beter idee.
Bottel je bier over een paar dagen.

arnaud kooy

Bedankt Jacques, voor je snelle reactie, top.

De vergistingsgraad, had ik gezien ja.
Hoeveelheid hop was volgens het recept.
Het wort was op de juiste temperatuur tijdens toevoeging gist.

Mijn plan nu is om hem aantal dagen naar 15 graden te gooien om bijsmaakjes te reduceren.

Nogmaals dank.
Gret



arnaud kooy


arnaud kooy

Citaat van: Jacques op 30-01-2022  15:53 uJe zit op een vergistingsgraad van zo'n 80%. Je bier is uitgegist!
Fermentis T-58 heeft een gemiddelde vergistingsgraad van 75%, daar zit je al boven.

Zeker geen extra gist toevoegen daardoor gaat het SG niet zakken.

De vergistbare suikers zijn vergist. Er zijn ook altijd onvergistbare suikers in bier maar die proeven niet echt zoet. Een zoetige smaak komt eerder door het gebruik van weinig hop en de vorming van glycerol. Glycerol is qua omvang het derde vergistingsproduct na koolzuur en alcohol. Sommige gisten maken meer glycerol aan dan andere. Ook krijg je meer glycerol als je wort vrij warm was toen je de gist bij het wort deed en de gist zo uit de koelkast kwam.

Bottel je bier over een paar dagen.

Jacques misschien een domme vraag, maar toch wel bottelsuiker gebruiken?

Jacques

Waarom dacht je dat het SG nog naar beneden moest?

Citaat van: arnaud kooy op 30-01-2022  16:15 uMijn plan nu is om hem aantal dagen naar 15 graden te gooien om bijsmaakjes te reduceren.

Zijn er bijsmaakjes dan?

Lageren van bier voor het bottelen is niet nodig. De smaakontwikkeling komt er wel. Wel is het handig als de meeste gist uitgezakt is als je bottelt. Maar je bier hoeft niet kraakhelder te zijn op het moment van bottelen. Dat er nog een klein beetje gist in het bier is goed, je hoeft dan geen bottelgist te gebruiken.

Jacques

Citaat van: arnaud kooy op 30-01-2022  16:26 uJacques misschien een domme vraag, maar toch wel bottelsuiker gebruiken?

Ja! De vergistbare suikers zijn op.

arnaud kooy


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.