Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vergisting optimaliseren

Gestart door Drowsy, 28-12-2021 18:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Drowsy

Beste allen,

Wij hebben al een tijdje last van vergisting die lager is dan we vantevoren hadden verwacht. Meestal vergisten ongeveer de helft van onze suikers. Bij onze laatste brouwsessie hebben we 90 minuten lang gemaischt op 66 graden (gradient meegepakt). We begonnen de vergisting toen met een SG van 1079. Na 3 weken gisten op vat bleek het wort een SG van 1047 te hebben. We hadden gehoopt op een SG rond de 1010 dus hebben het wort nog een weekje door laten gaan. Dit veranderde helaas niks. We gisten met Fermentis Safbrew T-58 gist in een kamer waar de temperatuur fluctueerde tussen de 15 en 22 graden (dit zou goed moeten zijn voor de gist). Het bier was niet zuur, dus we verwachten geen infectie.

Hoe kunnen we zorgen voor een betere vergisting? Moet de temperatuur heel constant zijn? Komen er bij maisschen op 66 graden veel onvergistbare suikers vrij? Of zijn er nog andere aspecten die tijdens de vergisting goed of fout kunnen gaan?

Met vriendelijke groet,
Drowsy Whale

Blokkie

De advies temperatuur ligt tussen 15 en 22 graden. Er staat niet bij dat hij elke dag tussen die 2 mag schommelen. Die temperatuurschommelingen daar houdt een gist niet van. Probeer je temperatuur constanter te houden. De schommeling niet meer dan iets van 1, max 2 graden. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een vergistingskast. Maar wanneer je daar nog niet aan toe bent, kan het ook met een verwarmingslint. Wikkel dekens om je vat om afkoeling te voorkomen en streef naar een wat hogere temperatuur. Afkoelen lukt dan wel en verwarmen stuur je zelf. Je moet dan wel je installatie leren kennen over hoe je jou verwarmingslint onder controle houdt. (denk aan een timer).

chthon

Meten jullie de graviteit met een refractometer?

Highway Brew

Hoeveel gist heb je gebruikt? Met een dergelijke SG waarde wordt aanbevolen om 1 gram gist per liter wort te gebruiken.

Jacques

Citaat van: chthon op 28-12-2021  19:34 uMeten jullie de graviteit met een refractometer?

Daar moest ik ook onmiddellijk aan denken na het lezen dat de suikers maar voor ongeveer de helft vergist worden...

brouwerwaldonk

Een gistkast kan je zelf maken in hout met isolatie tussen de wanden. De temperatuur kan je perfect regelen met een goedkope STC1000.


Drowsy

We gebruiken inderdaad een refractometer.

We hebben één zakje (11.5 g) gist toegevoegd aan 30 Liter wort. Op het gistzakje stond dat het genoeg zou moeten zijn voor 30L. Vanaf welke begin SG zou je meer gist per liter wort toevoegen?

Biertje 21

Beste Drowsy

Meet het SG tijdens/na de vergisting met een drijver en niet met de refractometer. Ik weet het niet precies, maar waarschijnlijk door de alcohol wordt de lichtbreking anders en blijft de refractometer 1,04x aangeven.

Jacques

Citaat van: Drowsy op 29-12-2021  11:22 uWe gebruiken inderdaad een refractometer.

Dan hoor je de uitkomst van de refractometer na de vergisting te laten berekenen door een rekenprogramma dat daarvoor gemaakt is. In de meeste brouwsoftware is een dergelijke rekentool te vinden. Als je een Android telefoon hebt kun je een handige app downloaden: Brewking.

Als ik jouw gegevens invoer
Citaat van: Drowsy op 28-12-2021  18:34 uakt). We begonnen de vergisting toen met een SG van 1079. Na 3 weken gisten op vat bleek het wort een SG van 1047 te hebben. We hadden gehoopt op een SG rond de 1010 dus hebben het wort nog een weekje door laten gaan. Dit veranderde helaas niks. We gisten met Fermentis Safbrew T-58 gist in een kamer waar de temperatuur fluctueerde tussen de 15 en 22 graden (dit zou goed moeten zijn voor de gist). Het bier was niet zuur, dus we verwachten geen infectie.
dan kom ik op een eind SG van 1026. Dat is nog steeds een lage vergistingsgraad. Het lijkt er op dat je last hebt van een gestokte vergisting door de wisselende vergistingstemperaturen. De gist vindt het prettig als de temperatuur steeds ongeveer hetzelfde is. Over gestokte vergistingen is veel geschreven op dit forum. Gebruik de zoekfunctie van het forum om de topics hierover te vinden.

Snelbier

Citaat van: Drowsy op 29-12-2021  11:22 u... We gebruiken inderdaad een refractometer.
... We hebben één zakje (11.5 g) gist toegevoegd aan 30 Liter wort. Op het gistzakje stond dat het genoeg zou moeten zijn voor 30L. Vanaf welke begin SG zou je meer gist per liter wort toevoegen?
- Refractometer is een prima ding, maar moet worden gecorrigeerd voor alcohol in het jongbier, zie reacties van Biertje 21 en Jaques.
- Gist-dosering.. Fermentis zet op het zakje dat het voldoende is voor 20-30L.. Op hun site stellen ze het voorzichtiger: 5-8 gram per 10L wort.. Minimaal 'advies' komt dan met een zakje van 11,5g op 23L wort, géén 30L.
Dat gaat alleen lukken met laag SG, stel <1050.   Hoger SG = meer suikers, dus meer gist nodig om die te verteren..
In jouw geval met 30L wort en hoog SG mag je richting 7g gist per 10L, dus 2 zakjes..
Ook daarvoor bestaat software..  Berekent netjes hoeveel gist je (ongeveer)  nodig hebt bij welk SG en volume.
- Gestokte vergisting? Zie antwoord Jaques. Lijkt me heel waarschijnlijk.
Je hebt weinig gist gebruikt.  Gaat vaak goed, soms niét.
Temperatuurschommelingen houdt gist niet van. In combinatie met lage dosering houd je weinig actieve 'soldaatjes' over  :-[.
===============
SG meten zonder fratsen? Zo'n dobber van € 5 is niet de nauwkeurigste, maar werkt altijd, is je backup  :proost:
Proost, Snelbier

Vergelijkbare Topics (7)

32836

Reacties: 21
Gelezen: 6055

41223

Reacties: 0
Gelezen: 754

40508

Reacties: 82
Gelezen: 20762

38795

Gestart door 30cl


Reacties: 11
Gelezen: 2087


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.