Vergissing bij het nabrouwen van een prijswinennde quadrupel

Gestart door pivo, 12-12-2021 09:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

pivo

Citaat van: Twentse Schapekop op 01-06-2014  21:13 uDerde prijs behaald met een Quadrupel in de klasse D,90 punten

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptnr 19 2e keer
Kenmerk
Brouwdatum15-5-2013
BiertypeQuadrupel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1094 (9,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater32,6 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater22,1 liter
Spoelwater10,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur63 EBC (Randy Mosher)
Berekende bitterheid30 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale alemout63,9 %5236 gr6 EBC
Tarwemout6,1 %500 gr3 EBC
Special B5,0 %410 gr391 EBC
Caramunich9,0 %737 gr123 EBC
Basterdsuiker (bruin)10,0 %819 gr30 EBC
Chocolademout1,0 %82 gr900 EBC
Ambermout 50 EBC5,0 %410 gr49 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Fuggle (GB)5,5 %16 gr90 minuten9 EBU
Saaz (CZ)4,0 %35 gr90 minuten14 EBU
East Kent Golding4,9 %14 gr90 minuten7 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander15 gr2 Min.
Sinaasappelschillen3 gr2 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafbrew T-58
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C60 minuten3,0 l/kg
272°C20 minuten3,0 l/kg
378°C1 minuten3,0 l/kg


Net een enorme fout gemaakt in het omzetten van een recept.
ipv 32,6 liter 20 liter water genomen.
Dus op 100 liter een groot verschil.
Vond het al zo vreemd dat de maisch zo enorm dik was.
Heb maar veel water toegevoegd, totdat het enigszins roerbaar was.
Brix 12.3 
Nu maar hopen dat het bier wordt.
Iemand enig idee wat er gaat gebeuren?

Jacques

Citaat van: pivo op 12-12-2021  09:43 uNet een enorme fout gemaakt in het omzetten van een recept.
ipv 32,6 liter 20 liter water genomen.
Dus op 100 liter een groot verschil.
Vond het al zo vreemd dat de maisch zo enorm dik was.
Heb maar veel water toegevoegd, totdat het enigszins roerbaar was.
Brix 12.3 
Nu maar hopen dat het bier wordt.
Iemand enig idee wat er gaat gebeuren?

Het wordt zeker bier als je er gist bij doet.
Een quadrupel wordt het niet gelet op de zwaarte. Heb de hoeveelheid toegevoegde water bijgehouden? En op welk moment heb je de zwaarte van het wort gemeten?

pivo

De hoeveelheid water is een schatting ,net op het moment dat ik wilde bijvullen ,stopte de karcher water meter.
Ik schat rond de 115 liter, Brix gemeten bij de afkoeling van het wort.
(de maisch al uit de ketel)

Nou ja als het maar bier wordt.

Fractus


pivo

Brix is 12.3 en het bubbelt nog lekker.
Druk 2 bar, interessant dat dit bier een behoorlijk hogere vergistingsdruk geeft dan weizen.
Wie weet of met dit bier het ook beter is de temperatuur na vergisting langzaam richting de 2 ºC te koelen/lageren?

pivo

Het wordt langzaam bier, smaak begint te komen.
brix 11,5.  volgens de calculator 6,5%  alcohol.
Maar ik proef toch een  beduidend  hoger percentage alcohol?
Vreemd

Vergelijkbare Topics (7)

2863

Gestart door Hopmans


Reacties: 110
Gelezen: 31520

22289

Reacties: 26
Gelezen: 10763

05-09-2013 11:41 u
door Erick
38570

Reacties: 3
Gelezen: 1258


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.