Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


SG meting

Gestart door Maarten kok, 05-11-2021 13:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

beermenke

Citaat van: CeesM op 10-11-2021  12:27 uIk meet mijn SG voor het overpompen naar de gistvat en voor het bottelen. Het verloop boeit me niet zo.
Dat heb ik ook altijd gedacht, totdat ik de ispindel ging gebruiken. Je krijgt er geen beter bier door maar het volgen van het verloop van temperatuur en vergisting geeft een fijn gevoel. Mocht er iets afwijken kun je nog sturen. Bv temperatuur. Heb een week geleden gebrouwen en is nu uitvergist. Nog een dag of 10 laten staan en hij gaat op de fles

hansHalberstadt

Citaat van: beermenke op 10-11-2021  12:54 uJe krijgt er geen beter bier door
door het volgen van de gisting krijg je wel een beter bier denk ik, bv omdat je beter het moment kunt bepalen waarop je kunt bottelen, dus minder gist meekrijgt bij bottelen met toch minimale autolyse door te lang wachten, ook kun je zien of je bv last hebt van een var diastaticus of hopcreep en daar maatregelen voor nemen. of je kunt beter het moment bepalen waarop je dryhop moet toevoegen dus beter behoud van je dryhop smaak omdat die dan niet met de koolzuur mee naar buiten verdwijnt. 

beermenke

In dit soort gevallen heb je zeker gelijk.

Oxhead

Citaat van: CeesM op 10-11-2021  12:27 uIk meet mijn SG voor het overpompen naar de gistvat en voor het bottelen. Het verloop boeit me niet zo.

Precies wat ik ook doe. Hydrometer in de gistemmer voor hevelen naar mandfles geeft een grove indicatie van de tussenstand. Voor het bottelen 100ml in een maatglas voor het eind SG en de smaakproef.  ;)

hansHalberstadt

Citaat van: Oxhead op 10-11-2021  16:40 uPrecies wat ik ook doe. Hydrometer in de gistemmer voor hevelen naar mandfles geeft een grove indicatie van de tussenstand. Voor het bottelen 100ml in een maatglas voor het eind SG en de smaakproef.  ;)
maar dan volg je toch wel de CO2 productie neem ik aan? Je moet immers weten wanneer het is uitgegist.

Jacques

Citaat van: CeesM op 10-11-2021  12:27 uIk meet mijn SG voor het overpompen naar de gistvat en voor het bottelen. Het verloop boeit me niet zo.

Het verloop geeft je inzicht op welk moment je het beste kunt bottelen...

CeesM

Citaat van: Jacques op 10-11-2021  21:20 uHet verloop geeft je inzicht op welk moment je het beste kunt bottelen...
Ik vergist temperatuur gecontroleerd in een CCT, na de hoofdgisting dump ik mijn gistdepot. Daarna om de 2 dagen weer gist dumpen. Na 2 1/2 week na enting neem ik elke dag een monster van 10 ml in een reageerbuisje om te kijken hoeveel depot er op de bodem van het reageerbuisje komt. Aan de hand daarvan bepaal ik het moment van bottelen. Voor het bottelen de SG meten voor berekening van het alcoholpercentage. Ik heb dan altijd helder bier, voldoende koolzuur en een minuscuul laagje depot.

Jacques

Citaat van: CeesM op 12-11-2021  00:21 uIk vergist temperatuur gecontroleerd in een CCT, na de hoofdgisting dump ik mijn gistdepot. Daarna om de 2 dagen weer gist dumpen. Na 2 1/2 week na enting neem ik elke dag een monster van 10 ml in een reageerbuisje om te kijken hoeveel depot er op de bodem van het reageerbuisje komt. Aan de hand daarvan bepaal ik het moment van bottelen. Voor het bottelen de SG meten voor berekening van het alcoholpercentage. Ik heb dan altijd helder bier, voldoende koolzuur en een minuscuul laagje depot.

Goed bezig. Je volgt ook het verloop van je vergisting maar dan op een andere manier...

Oxhead

Citaat van: hansHalberstadt op 10-11-2021  19:36 umaar dan volg je toch wel de CO2 productie neem ik aan? Je moet immers weten wanneer het is uitgegist.

Ja, af en toe eens kijken wat het waterslot doet en of de gist goed uitzakt. Toch handig zo'n doorzichtig gistvat. Wel goed afdekken tegen licht natuurlijk.

Vergelijkbare Topics (4)

8778

Reacties: 10
Gelezen: 9744

30807

Reacties: 6
Gelezen: 2264

41694

Gestart door Doc Jo


Reacties: 10
Gelezen: 1411


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.