Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vragen nav prijswinnende Spicy Mango IPA

Gestart door Ryan, 13-09-2021 16:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ryan

Dit bericht is afgesplitst omdat het board Bewezen bieren bedoeld is als een eregalerij.
Voor het oorspronkelijke topic zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39916.0.html




Bedankt voor het delen en ik ga jouw recept binnenkort brouwen. Het zal mijn eerste brouwsel zijn wat niet gebaseerd is op een standaard kitje. Maar ik heb wel een aantal vraagjes.

1. Moet de hop voor dryhopping direct erbij of een paar dagen later?
2. De mango moet tijdens het nagisting/lagering, is dat tussen de 4 a 7 dagen?
3. Moet je nog iets met de mango doen (iets van koken) voor het toevoegen en maak je dan ook gebruik van een hop zakje voor de mango?
4. Bij het bottelen, moet je dan nog rekening houden met suiker van fruit of moet je altijd de 6/7 gram per liter toepassen?

Sorry voor al de vragen, maar ik ben echt een newbie  ^-^

ramon86

Leuk!

1. Voor de dryhop adviseer ik te wachten tot de hoofdgisting voorbij is (anders gaat er weer veel verloren) en de hop er 3-4 dagen in te laten zitten. Ik doe het zelf dus pas echt aan het eind.
2. Inderdaad, een algemene stelregel die je aan kan houden is dat de hoofdgisting voorbij is wanneer de SG 3 dagen hetzelfde blijft - maar controleer ook of de schijnbare vergistingsgraad op dat moment in de verwachte range zit. Indien de SVG dan nog pas op - ik zeg maar wat - 50% zit is het nog niet voorbij.
3. Indien je zoals ik diepvriesmango gebruikt hoef je het niet te koken, indien je verse mango gebruikt is dat inderdaad heel belangrijk. Zie ook mijn aanvulling verderop.
4. Door het fruit in het begin van de nagisting toe te voegen en dan lang genoeg te wachten met bottelen zouden de suikers die de gist kan omzetten weg moeten zijn bij het bottelen; hetzelfde aantal aanhouden dus :)

Aanvulling over de mango: inmiddels hebben we dit recept ook een keer commercieel gebrouwen, waarbij we gepureerde verse mango hebben meegekookt i.p.v. diepsvriesmango tijdens de nagisting hebben toegevoegd. Dit hebben we ook eerder thuis gedaan en ik heb geen verschillen in smaak kunnen ontdekken (al is dat lastig omdat het niet de enige factor is die wijzigde).

Laat het gerust weten als je nog meer vragen hebt, veel succes!

Rickm

Citaat van: ramon86 op 14-09-2021  14:40 uLeuk!

1. Voor de dryhop adviseer ik te wachten tot de hoofdgisting voorbij is (anders gaat er weer veel verloren) en de hop er 3-4 dagen in te laten zitten. Ik doe het zelf dus pas echt aan het eind.
2. Inderdaad, een algemene stelregel die je aan kan houden is dat de hoofdgisting voorbij is wanneer de SG 3 dagen hetzelfde blijft - maar controleer ook of de schijnbare vergistingsgraad op dat moment in de verwachte range zit. Indien de SVG dan nog pas op - ik zeg maar wat - 50% zit is het nog niet voorbij.
3. Indien je zoals ik diepvriesmango gebruikt hoef je het niet te koken, indien je verse mango gebruikt is dat inderdaad heel belangrijk. Zie ook mijn aanvulling verderop.
4. Door het fruit in het begin van de nagisting toe te voegen en dan lang genoeg te wachten met bottelen zouden de suikers die de gist kan omzetten weg moeten zijn bij het bottelen; hetzelfde aantal aanhouden dus :)

Aanvulling over de mango: inmiddels hebben we dit recept ook een keer commercieel gebrouwen, waarbij we gepureerde verse mango hebben meegekookt i.p.v. diepsvriesmango tijdens de nagisting hebben toegevoegd. Dit hebben we ook eerder thuis gedaan en ik heb geen verschillen in smaak kunnen ontdekken (al is dat lastig omdat het niet de enige factor is die wijzigde).

Laat het gerust weten als je nog meer vragen hebt, veel succes!

ALs ik zo vrij mag zijn om in te haken heb ik ook nog 3 vragen.

1. Hoe lang laat je de pepers en de gepureerde mango mee koken?

2. Bottel je met 8 g/l?

3. De vlamuit hop hoelang en bij welke temperatuur?

Wanneer ik dit recept invoer in Brewfather kom ik uit op 85 IBU. Is dit niet wat bitter?

Ziet eruit als een interessant recept en ga ik zeker een keer brouwen.

Gr Rick

Ryan

Bedankt Ramon!

@Rick, zou jij je brewfather recept kunnen delen? Ik heb het zelfde gedaan en gescaled naar 10 L maar kom uit op een IBU van 63 (Tinseth) / 75 (Rager).
Dit is mijn creatie van het recept: https://share.brewfather.app/uBb7GSyMzVQaiY



ramon86

Citaat van: Rickm op 15-09-2021  11:25 u1. Hoe lang laat je de pepers en de gepureerde mango mee koken?

2. Bottel je met 8 g/l?

3. De vlamuit hop hoelang en bij welke temperatuur?

Wanneer ik dit recept invoer in Brewfather kom ik uit op 85 IBU. Is dit niet wat bitter?
Gr Rick
1. Meestal 15 minuten
2. Voor dit recept 7 g/l
3. Dat heb ik voor deze niet meer paraat helaas, maar doorgaans 20 minuten zodra het 80 graden is

Ik kom zelf op 76 IBU uit, maar in die range maakt dat niet zoveel uit. Het is inderdaad een goed bittere IPA, zoals we hem zelf graag hebben :) Maar de mooie dosis koudhop voegt nog een fruitige laag toe.

Rickm

Citaat van: ramon86 op 15-09-2021  15:42 u1. Meestal 15 minuten
2. Voor dit recept 7 g/l
3. Dat heb ik voor deze niet meer paraat helaas, maar doorgaans 20 minuten zodra het 80 graden is

Ik kom zelf op 76 IBU uit, maar in die range maakt dat niet zoveel uit. Het is inderdaad een goed bittere IPA, zoals we hem zelf graag hebben :) Maar de mooie dosis koudhop voegt nog een fruitige laag toe.

Hoi ramon.

Bij deze nog eens ingevoerd: je hebt gelijk. Kom op 75 ibu. Is er toch iets mis gegaan de vorige invoer.

https://share.brewfather.app/qLQ8Fm3k8LZAuZ

Hoe vergist je deze? Ik bedoel dan met name de temperatuur.


Gr Rick

Ryan

Nou, heb gisteren een poging gedaan, ben erg benieuwd naar de uitkomst. Op basis van een andere video had ik de keuze gemaakt om de mango maar ook de peper een 60 min mee te koken, maar de comment gisteren niet gelezen  :-[. Peper was erg goed aanwezig en hoop dat het niet overheerst. Daarnaast kwam mijn SG hoger uit op 1.080. Denk dat het komt door de mango.

Ik hou voor mijn eigen administratie een blogje bij en heb het recept toegevoegd (met de credits naar Ramon!). https://www.thebrewnewb.com/spicy-mango-ipa/

ramon86

@Rickm: ik had destijds nog geen temperatuurkast gebouwd en moest het toen dus nog op kamertemperatuur vergisten, maar ik zou nu 20 graden doen.

@Ryan: erg leuke blogpost! Die 60 vs 15 minuten zal denk ik geen negatieve gevolgen hebben hoor :)

Ryan

Kleine update, heb gisteren gebotteld, mijn initiële SG-waarde kwam net iets anders uit maar uiteindelijk kom ik wel op 7,7% alc uit.
Qua smaak was hij goed bitter van de hops met een zeer aanwezig peper smaak. Ben erg benieuwd over een twee weken!

Koenders

Klinkt goed! Ik wil deze ook wel een keer proberen. :)

Citaat van: Ryan op 04-10-2021  09:54 uKleine update, heb gisteren gebotteld, mijn initiële SG-waarde kwam net iets anders uit maar uiteindelijk kom ik wel op 7,7% alc uit.
Qua smaak was hij goed bitter van de hops met een zeer aanwezig peper smaak. Ben erg benieuwd over een twee weken!

Ryan, zou het kunnen dat je per ongeluk een sterkere peper hebt gekocht? Zo heb ik per ongeluk een keer een stoofpotje om zeep geholpen omdat ik dacht dat ik een zwakkere peper dan MJ had toegevoegd. Bleek zes maal zo sterk. :echtboos:
Kan me ook voorstellen dat dit door het koolzuur nog wat gemaskeerd gaat worden.

Koenders

Afgelopen vrijdag deze ook gebrouwen.
Dit was denk ik voor het eerst dat er daadwerkelijk niets mis is gegaan tijdens het brouwen  ::)
Beoogd begin SG was exact, een heerlijk aroma van de peper. Zojuist de koudhop toegevoegd.
Hij staat nu te vergisten op 18 graden.

Morgen wil ik de mango gaan toevoegen. Deze heb ik - tip - gehaald op de markt, tien stuks voor € 5,-. Deze gepureerd en in de vriezer gedaan.
Mijn vraag is even of ik dit nog zou moeten koken voordat ik het toevoeg, en of dit misschien wel te vroeg is. Ik ben niet van plan om te lageren.

roland.nooijens@gmail.com

Moet er bij bottelen suiker toegevoegd worden om wat meer koolzuur te creëren??

ramon86

Citaat van: roland.nooijens@gmail.com op 27-10-2021  16:15 uMoet er bij bottelen suiker toegevoegd worden om wat meer koolzuur te creëren??

Er zal inderdaad iets moeten worden gedaan om koolzuur op de fles te krijgen. De suikers uit het fruit worden al ruim voor het bottelen opgesnoept (of je het nu meekookt of secundaire gisting toevoegt), waardoor het geen koolzuur zal hebben als je het erna bottelt. Niet anders dan andere recepten, dus je kan het bottelen met bottelsuiker als dat je favoriete methode is (doe ik zelf thuis in ieder geval ook) :)

ramon86

Citaat van: Koenders op 25-10-2021  21:11 uAfgelopen vrijdag deze ook gebrouwen.
Dit was denk ik voor het eerst dat er daadwerkelijk niets mis is gegaan tijdens het brouwen  ::)
Beoogd begin SG was exact, een heerlijk aroma van de peper. Zojuist de koudhop toegevoegd.
Hij staat nu te vergisten op 18 graden.

Morgen wil ik de mango gaan toevoegen. Deze heb ik - tip - gehaald op de markt, tien stuks voor € 5,-. Deze gepureerd en in de vriezer gedaan.
Mijn vraag is even of ik dit nog zou moeten koken voordat ik het toevoeg, en of dit misschien wel te vroeg is. Ik ben niet van plan om te lageren.

Wat leuk! Die exacte manier heb ik nog niet toegepast, maar het voelt niet heel anders dan het gebruik van ingevroren diepvriesblokjes die ik vaker heb gebruikt. Die heb ik ook niet gekookt, maar simpelweg toegevoegd na de hoofdgisting - in hopzakjes om het weer makkelijk te kunnen verwijderen voor het bottelen.

Noordzij_1

Alleen met die naam had je al moeten winnen !
(verwijst naar Django unchained voor de niet-filmkenners)

Doe je ook nog iets om de zoetigheid van mango te behouden (die suikers (fructose denk ik ?) vergisten volgens mij).
En zo ja, hoe ?
Relatief snel maischschema om express wat restsuikers te behouden, vermoed ik...
Ik wil namelijk begin 2022 ook eens een fruitbiertje proberen voor de lente.

ramon86

De zoetigheid lijkt nog aardig aanwezig, maar aangezien ik het nooit exact zo zonder fruit heb gebrouwen kan ik het niet vergelijken.

Dank voor het compliment voor de naam! Al onze bieren hebben filmnamen met een woordgrap erin, altijd al deel van de lol. Toen we dit bier vorig jaar voor de verkoop uitbrachten bleek inmiddels een andere brouwerij er ook al wat mee gedaan te hebben, dus toen werd het Rocketmango.

Koenders

Inmiddels is dit bier aardig goed gerijpt. En wat is ie lekker!
Dank voor het recept Ramon! Het valt me wel op dat bij sommige flesjes het pittige van de peper wat meer naar voren komt dan bij andere.
Over het algemeen: een behoorlijk zoet bier, lekkere hopsmaak en een aangenaam bitter. Ik ga deze zeker nog eens overdoen.

Vergelijkbare Topics (7)

33706

Reacties: 20
Gelezen: 5566

25735

Gestart door Thamerdal


Reacties: 14
Gelezen: 4405

8617

Reacties: 33
Gelezen: 11342

44361

Gestart door Sebabje


Reacties: 6
Gelezen: 778

36354

Gestart door Mario72


Reacties: 9
Gelezen: 2330

28164

Reacties: 4
Gelezen: 2713


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.