Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Waterslot blijft activiteit tonen

Gestart door Mikel, 01-08-2021 10:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mikel

Goedenmorgen,

3 weken geleden heb ik een pastry stout gebrouwen en die wilde ik vandaag gaan bottelen. Echter toen ik zojuist keek bij de emmer kwam ik erachter dat het waterslot nog steeds activiteit vertoond (1 belletje per 5 min).
In de emmer zit een iSpindel en die geeft al een week lang 1,028 aan, maar sinds zaterdag is dat ineens 1,027. Deze verlaging is SG gaat wel gepaard met een verschil van 2 graden in temperatuur (kan dit hierdoor komen?). Volgens brewfather zou hij eigenlijk naar 1,024 gaan maar dit lijkt hij niet echt te halen.

Hoe kan het dat er nog steeds redelijk wat koolzuur aangemaakt wordt? Is het bier nog niet uitvergist of komt dat door temperatuur verschil?

De emmer staat ongecontroleerd (bezig met een koelkast) en was daardoor vorige week rond de 23 ºC en is nu gezakt naar 21 ºC. Kan dit de oorzaak zijn?

Het gaat om 23 L met een begin SG van 1,074, de gebruikte gist is de SafAle S-04.

Ik hoor graag jullie mening hierover! Qua planning zou ik hem vandaag moeten bottelen, anders wordt dit pas volgend weekend.

De SG waardes zijn gemeten met een hydrometer en het bier smaakt echt heerlijk, geen zuurtje o.i.d. te herkennen.

vanderhoeve

ik zou nog lekker een weekje wachten.
je bent eerder een week te vroeg dan te laat

Snelbier

S-04 heb ik 5x op rij problemen mee gehad na bottelen, gistte plotseling enkele punten door >> GUSHERS.
Zie oa dit topic voor soortgelijke problemen: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43579.msg657707/topicseen.html#msg657707
Goed laten uitgisten. Zolang er bubbels zijn zéker niet bottelen.
Proost, Snelbier.

Mikel

Citaat van: Snelbier op 01-08-2021  12:17 uS-04 heb ik 5x op rij problemen mee gehad na bottelen, gistte plotseling enkele punten door >> GUSHERS.
Zie oa dit topic voor soortgelijke problemen: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43579.msg657707/topicseen.html#msg657707
Goed laten uitgisten. Zolang er bubbels zijn zéker niet bottelen.
Proost, Snelbier.

Dank voor de reactie en de link naar dat topic, ik ga hem zeker nog even laten staan, wordt vervolgd!

Jacques

Citaat van: Mikel op 01-08-2021  13:19 uDank voor de reactie en de link naar dat topic, ik ga hem zeker nog even laten staan, wordt vervolgd!

Één bubbel per 5 minuten is natuurlijk wel heel weinig. Dat kan verklaard worden uit temperatuurverschillen.

Bier lang op de gist laten staan komt de kwaliteit van je bier niet ten goede. Maar je bier te vroeg bottelen ook niet omdat je dan te veel koolzuur krijgt op je bier.

Het blijft lastig om het juist compromis te vinden, zeker als je niet temperatuurgecontroleerd vergist. Bij temperatuurgecontroleerde vergisting kun je de temperatuur verhogen om te zorgen dat je bier goed uitgist. Omdat je daarover niet beschikt kan hij het beste nog even wachten met bottelen. Langer dan nog een week wachten raad ik niet aan op voorwaarde dat de iSpindel geen verlaging van het SG laat zien.

Mikel

Citaat van: Jacques op 01-08-2021  16:24 uÉén bubbel per 5 minuten is natuurlijk wel heel weinig. Dat kan verklaard worden uit temperatuurverschillen.

Bier lang op de gist laten staan komt de kwaliteit van je bier niet ten goede. Maar je bier te vroeg bottelen ook niet omdat je dan te veel koolzuur krijgt op je bier.

Het blijft lastig om het juist compromis te vinden, zeker als je niet temperatuurgecontroleerd vergist. Bij temperatuurgecontroleerde vergisting kun je de temperatuur verhogen om te zorgen dat je bier goed uitgist. Omdat je daarover niet beschikt kan hij het beste nog even wachten met bottelen. Langer dan nog een week wachten raad ik niet aan op voorwaarde dat de iSpindel geen verlaging van het SG laat zien.

Het plan is om zeker volgende weekend te gaan bottelen en het liefst nog eerder. Ik heb na de hoofdvergisting overgeheveld dus er zit weinig tot geen gistslurrie meer bij.

Pierke.D

Ik heb hetzelfde probleem. Ik heb 19 sept mijn eerste quad gebrouwen met de Brewmonk met een SG van 1098. Nu 2 weken later heb ik nog steeds een actief waterslot. Vanmorgen overgeheveld in een schoon vergistingsvat en het bier begint nu awleer te drukken. Ik heb net een meting gedaan en hij is nu pas op een SG van 1020.

Mikel

Bij mij bleef het door blubberen maar bleef het sg toch constant. Heb deze na uiteindelijk 4 weken gebotteld en geen problemen gehad met teveel koolzuur.

Ik zou hem lekker even door laten gisten en goed je sg in de gaten houden. Wat is het eind sg van je recept?

Jacques

Citaat van: Mikel op 03-10-2021  12:10 uBij mij bleef het door blubberen maar bleef het sg toch constant. Heb deze na uiteindelijk 4 weken gebotteld en geen problemen gehad met teveel koolzuur.


Dat is ook de reden waarom geadviseerd wordt ook te kijken naar het verloop van het SG. Het is niet zo dat er helemaal geen blupje meer mag zijn voordat je gaat bottelen.


j.heesters3

Hallo

Ik heb dat probleem ook. Heb een quadrupel gebrouwen met zwarte honing en kandysuiker.  Begin SG 1088. Na 2 weken overgeheveld in een schoon vat. SG gezakt tot 1010. Nu na 2 weken na overhevelen nog steeds activiteit in het waterslot.  !8 liter met 15 gram Fermentis BE256. Wijs om nu al te bottelen? Dit is mijn 4e quadrupel. De andere 3 waren allemaal met een begin SG van 1082, 1084 en 1085. Eind Sg was ook 1010 Allemaal gebotteld en geen gushers gehad. Werden alle drie 1e in de D categorie van onze clubwedstrijd. Kan het zijn dat de toevoeging van de zwarte suiker van invloed hierop is. Betreft hier zogenaamde honingdauwhoning.

Broudoe

Jos

j.heesters3

In mijn vorige post vroeg ik of het kon liggen aan de toevoeging van zwarte suiker maar dat moet zijn zwarte honing.

Jos

Mikel

Ha Jos,

Ik heb (tot nu toe) geen problemen met de stout. Smaak en koolzuur is goed.
Nergens last van gehad dus.

j.heesters3

Hallo Mike

Bedankt voor je bericht. Ik denk dat ik de gok ook maar eens waag en ga bottelen. Gelet op de vorige batches is het SG gelijk en daar zijn ook geen gushers bij.

Broudoe Jos

PS. Zal je op de hoogte houden.

Vergelijkbare Topics (7)

37840

Gestart door Ekaliath


Reacties: 21
Gelezen: 3871

29402

Reacties: 28
Gelezen: 10520

42996

Reacties: 5
Gelezen: 767

15942

Reacties: 3
Gelezen: 3717

40394

Reacties: 1
Gelezen: 793


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.