Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Basis recept IPA

Gestart door Edsalute, 27-06-2021 10:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edsalute

Hallo bierbrouw expers,
Ik wil gaan experimenteren met 3 verschillende hops (Citra, Loral en Pacifica) voor de dry-hop deel van het proces.
Ik wil 1 brouw doen, en deze splitsen in 3 batches.
Voor deze brouw heb ik een basisrecept nodig, die niet te veel uitgesproken is, zodat ik het verschil van de 3 hop soorten goed kan proeven.
Wordt dus een IPA, de mout soorten heb ik wel en ook het gist, gaat mij vooral welke hop ik moet gebruiken tijdens het koken en wanneer toe te voegen.
Al vast bedankt

Derp

Hallo,

Dit heb ik ook een keer gedaan en kan je het simpelste recept mogelijk aanraden: 100% pale ale mout. En daarmee dan mikken dat je een mooi biertje van ~5% krijgt (SG van ongeveer 1.050). Hoeveel kg pale ale dat is hangt af van je efficientie maar daar kom je vast wel uit.

Na het maischen splitsen in pannetjes op het gasfornuis en dan heb ik de hopgiften zelf simpel gehouden:
-60 minuten gift
-15 minuten gift
-5 minuten gift
-koudhop ~4-5 dagen voor bottelen

Volgens mij heb ik elke gift iets van 12 gram gedaan voor "batches" van 2 liter, maar dat was volgens mij totale willekeur. Ik zou het even invoeren in BrouwHulp / Brewfather en even kijken of ie dan geen idioot aantal IBU geeft.

Veel plezier! Dit was echt leuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Je gaat erg veel van je hoppen leren. Ik raad je aan om de biertjes even goed uit te laten rijpen en ze een week of 4 na bottelen te gaan proeven met een kladblokje en een "hoparoma chart" erbij, en dan aantekeningen te maken. Doe dat rustig aan want wij merkten zelf dat de hoppen bij 7 graden vlak na uitschenken totaal andere aroma's gaven dan na opwarmen naar ~15 graden. Dat was supervet.

Hopfenfox

Prima advies hierboven, zo zou ik het ook doen. De Citra zou ik wat terugschroeven, dus bij 3 hoppen niet 1/3de omdat ie bij mij altijd overheerst de rest wat wegdrukt.

Edsalute

En alle toevoegingen dezelfde hop? Niet tijden het koken een wat neutrale hop voor de bitterheid?

Hopfenfox

Ja, die hop op 60 minuten geeft weinig aroma en smaak, dus daarvoor gebruik ik liefst geen dure IPA-hop, maar iets als magnum of columbus.

Derp

Dat hoor je vaker ja, een goedkopere bitterhop. Had ik niet gedaan, want ja.. het ging om proefbatches van 2 liter op het fornuis. Ik dacht voor die paar gram kan ik net zo goed allemaal dezelfde hop gebruiken. Maar in theorie zou de toevoeging op 60 minuten niets doen in aroma, en of er verschillen in de bitter ervaring zijn kan ik je niet vertellen. Leuke vraag eigenlijk.

Jonathan Veldhuizen

Mijn eigen laatste IPA was 50/50 pale ale mout en pilsmout. Prima basis, ook heb ik toen magnum als bitterhop gebruikt. Succes ben benieuwd of de rest van de hopsoorten Citra kan evenaren....

Jacques

Citaat van: Hopfenfox op 27-06-2021  16:44 uJa, die hop op 60 minuten geeft weinig aroma en smaak, dus daarvoor gebruik ik liefst geen dure IPA-hop, maar iets als magnum of columbus.

Ook hop die 60 minuten heeft meegekookt draagt bij aan het hoparoma, zij het minder dan een late hopgift. Het is dus niet zo dat het helemaal niet uitmaakt welke hop je gebruikt aan het begin van het koken bij eenzelfde berekende bitterheid.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.