Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


IPA 3.0

Gestart door Simonsj, 21-05-2021 22:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Simonsj

Na lange tijd weer is een gelegenheid gevonden voor een brouwdag. Morgen lekker aan de slag! 
Vandaag ook wat hopsoorten binnen gekregen die ik niet zo vaak voorbij zie komen op het forum. Calypso en Ahtanum.
Doel is om batch op te splitsen in een IPA (recept zoals gegeven) en een Session IPA.

De Session wil ik in de basis wat dunner maken door water toe te voegen. Om hem niet waterig te laten zijn wil ik in een aparte pan nog wat caramout maischen om die toe te voegen. De dryhop (Session 5gr/liter) moet hem dan wel fruitig maar lekker fris voor in de zon maken. Gist voor de session zal London Ale III van Weast zijn. (US-05 nu al 4x achter elkaar gebruikt).


American IPA
6.0% / 14.3 °P
All Grain
Standaard
77% efficiency
Batch Volume: 25 L
Boil Time: 60 min
Original Gravity: 1.058
Final Gravity: 1.012
IBU (Tinseth): 51
Color: 11 EBC


Mash
Temperature — 67 °C — 60 min

Temperature — 72 °C — 10 min

Temperature — 78 °C — 5 min


Malts (6.1 kg)
2.8 kg (45.9%) — Dingemans Pale Ale — Grain — 6.5 EBC
2 kg (32.8%) — Dingemans Pilsen — Grain — 3.2 EBC
700 g (11.5%) — The Swaen WhiteSwaen Classic — Grain — 3.9 EBC
600 g (9.8%) — The Swaen GoldSwaen Hell — Grain — 25 EBC


Hops (415 g)
10 g (14 IBU) — Calypso 14.7% — Boil — 60 min

20 g (3 IBU) — Ahtanum 3.4% — Boil — 10 min
20 g (12 IBU) — Calypso 14.7% — Boil — 10 min
20 g (10 IBU) — Citra 12.9% — Boil — 10 min

50 g (1 IBU) — Ahtanum 3.4% — Aroma — 10 min hopstand
50 g (6 IBU) — Calypso 14.7% — Aroma — 10 min hopstand
50 g (5 IBU) — Citra 12.9% — Aroma — 10 min hopstand

65 g — Ahtanum 3.4% — Dry Hop — 3 days
65 g — Calypso 14.7% — Dry Hop — 3 days
65 g — Citra 12.9% — Dry Hop — 3 days

Yeast
1 pkg — Mangrove Jack's M12 Kveik (Voss) 82%

Bottelsuiker: 5gr/liter

Hop meneer

Athanum heb ik in het verleden ook weleens mee gebrouwen, dat gaat een lekkere fruitbom worden zo!

Wat doet de Kveik toe in zo'n hoppig recept?

Simonsj

Vandaag de brouwdag gehad. Verliep soepeltjes. Kveik gist geënt bij 30 graden. Na twee uur gigantische activiteit.
Ik heb (i)pa's gebrouwen met Nottingham ale, us-05 en London ale III van Wyeast. Wilde nu is iets proberen met een kveik. Als ik de omschrijving lees moet deze toch juist geschikt zijn voor een gehopte ipa?

Kramer

Citaat van: Simonsj op 22-05-2021  20:21 uWilde nu is iets proberen met een kveik. Als ik de omschrijving lees moet deze toch juist geschikt zijn voor een gehopte ipa?

Klopt, de Voss kveik die je hier gebruikt zal bij 30 graden een neutraal smaakprofiel geven en is dus zeker geschikt voor IPA. Ik begrijp Hop meneer zijn reactie ook niet, want er zijn ondertussen vele kveik IPA van commerciële brouwers op de markt.

Vergelijkbare Topics (7)

41156

Reacties: 14
Gelezen: 2429

33280

Gestart door MaartenM


Reacties: 13
Gelezen: 2338

25735

Gestart door Thamerdal


Reacties: 14
Gelezen: 4407

8617

Reacties: 33
Gelezen: 11346

43654

Gestart door Edsalute


Reacties: 7
Gelezen: 914

35661

Reacties: 31
Gelezen: 7216


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.