Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Stout Barrel Agen in eiken vat tips?

Gestart door Timdehart, 15-05-2021 14:18 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Timdehart

Goedemiddag Heren,

Ik kam onderstaande webshop tegen met Eiken vaten.
https://distilleerketels.com/product-category/eiken-vaten/

Het leek mij leuk om binnenkort een Russian Imperial Stout te brouwen en deze te rijpen in een eikenvat.
Het plan is om na de hoofdvergisting deze over te hevelen naar het eikenvat en hem te laten staan tot +- november.
Daarna bottelen en bewaren t/m de kerst. Leuk voor familie en vrienden.

Nu heb ik het internet een beetje afgestruind op zoek naar tips.
Ik lees diverse meningen van mensen over hoe lang je het bier in het vat moet doen.
Dit loopt uit van mensen die zeggen dat je het maar voor een paar weken in een vat moet doen, en andere mensen die weer zeggen dat het met een RIS juist aan te raden is voor een langere tijd.

Is er iemand die zelf ook wel is met barrels van 20/30 L barrel agen heeft geprobeerd?
Zo ja, wat zijn jouw ervaringen?


Jacques

Citaat van: Timdehart op 15-05-2021  14:18 uGoedemiddag Heren,

Ik kam onderstaande webshop tegen met Eiken vaten.
https://distilleerketels.com/product-category/eiken-vaten/

Het leek mij leuk om binnenkort een Russian Imperial Stout te brouwen en deze te rijpen in een eikenvat.
Het plan is om na de hoofdvergisting deze over te hevelen naar het eikenvat en hem te laten staan tot +- november.
Daarna bottelen en bewaren t/m de kerst. Leuk voor familie en vrienden.

Nu heb ik het internet een beetje afgestruind op zoek naar tips.
Ik lees diverse meningen van mensen over hoe lang je het bier in het vat moet doen.
Dit loopt uit van mensen die zeggen dat je het maar voor een paar weken in een vat moet doen, en andere mensen die weer zeggen dat het met een RIS juist aan te raden is voor een langere tijd.

Is er iemand die zelf ook wel is met barrels van 20/30 L barrel agen heeft geprobeerd?
Zo ja, wat zijn jouw ervaringen?

Er zijn ook dames lid van dit forum...  :)


Heb je dit topic al gevonden? https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,38184

Jonathan Veldhuizen

Ervaring niet maar wel wat opties...

Wil je een gebruikt vat met een smaakje (sherry, whiskey of wat dan ook) of wil je puur het hout. Mocht dat zo zijn kun je ook met balken gaan werken, deze kun je gewoon in je rijpingsvat toevoegen en geven ook de mogelijkheid om er een bij of af te halen. Geeft misschien wat meer grip op het proces.

Ik snap wel dat balken minder aantrekkelijk klinken dan vaten, maar scheelt ook veel in de kosten...

Ben benieuwd! Wel een erg lekker experiment.

MO

Vers eikenhout gaat heel veel tannines afgeven aan bier die niet direct bij de smaak zullen passen.
De meeste vatgerijpte bieren leggen we (craft brouwerijen) weg op 200 L vaten waar eerst whisky of een andere drank op heeft gelegen.
Die halen de scherpe tannines uit het hout.
Dus nee ik zou er niet voor kiezen om bier te laten rijpen op vers eikenhout.

Timdehart

CiteerEr zijn ook dames lid van dit forum...  :)


Heb je dit topic al gevonden? https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,38184

Je hebt gelijk Jacques, heren en dames ;)

Die had ik nog niet gezien.

Timdehart

Citaat van: Jonathan Veldhuizen op 15-05-2021  23:03 uErvaring niet maar wel wat opties...

Wil je een gebruikt vat met een smaakje (sherry, whiskey of wat dan ook) of wil je puur het hout. Mocht dat zo zijn kun je ook met balken gaan werken, deze kun je gewoon in je rijpingsvat toevoegen en geven ook de mogelijkheid om er een bij of af te halen. Geeft misschien wat meer grip op het proces.

Ik snap wel dat balken minder aantrekkelijk klinken dan vaten, maar scheelt ook veel in de kosten...

Ben benieuwd! Wel een erg lekker experiment.

Een bourbon, sherry, wijn etc zou natuurlijk helemaal super zijn. Je ziet op marktplaats genoeg aanbod maar je ziet die allemaal buiten staan. Ik durf dat niet aan ivm infectiegevaar. Daarnaast zijn deze al 200 liter. Voor zo'n formaat brouwen is wel een uitdaging.

Houtsnippers / balken etc is natuurlijk ook een optie. Je hebt alleen niet het verdikkende effect dat een barrel geeft dmv verdamping door het hout heen. En natuurlijk wat je zegt, klinkt ook minder sexy dan barrel aged.

Timdehart

Citaat van: MO op 15-05-2021  23:34 uVers eikenhout gaat heel veel tannines afgeven aan bier die niet direct bij de smaak zullen passen.
De meeste vatgerijpte bieren leggen we (craft brouwerijen) weg op 200 L vaten waar eerst whisky of een andere drank op heeft gelegen.
Die halen de scherpe tannines uit het hout.
Dus nee ik zou er niet voor kiezen om bier te laten rijpen op vers eikenhout.

Dat was inderdaad ook nog een puntje waar ik mijn twijfels bij had.
Wat ik in mijn bericht hier boven ook al zei, het is lastig om een goed, klein vat te vinden die al gebruikt is.

Wellicht is het een idee om eerst een tijd een goedkope wijn in de barrel doen om wat tannines er uit te halen. Als het ware een maand of zo. Of is dat tekort tijd?

lupulus

Ik heb nu zo'n 4 jaar ervaring met het rijpen op nieuwe eiken vat van 20 liter. Ik heb deze gekocht bij Tas Boomkwekerij. Hele goede resultaten mee behaald en geen penetrante tannine of houtsmaak. Ik ben gegaan voor een eiken vat van 20 liter heavy toasted (https://www.tasboomkwekerij.nl/mini-vaten/eiken-vaten-15-tm-100-liter/)
Eerste keer heb ik met een lambiek gist afgevuld waardoor het bier in het vat vergist met blowoff slang. Ieder jaar is het een traditie om het vat te bottelen, te spoelen en weer opnieuw te vullen met jonge wort. Alles in een enkele dag omdat het vat nooit droog mag komen te staan (schimmels). Er zit nu een barleywine in dat er maart 2020 is ingegaan. Altijd de vraag wat het wordt voor bier maar dat is ook het mooie van houtgerijpt denk ik.

Jonathan Veldhuizen

Of houtkrullen... deze kun je makkelijk laten drenken in een andere vloeistof...

Branden (toasten) moet met alle houtsoorten, dit gebeurd ook met nieuwe tonnen...

lupulus

Citaat van: Jonathan Veldhuizen op 17-05-2021  21:27 uOf houtkrullen... deze kun je makkelijk laten drenken in een andere vloeistof...

Branden (toasten) moet met alle houtsoorten, dit gebeurd ook met nieuwe tonnen...

Absoluut de moeite waard en geeft echt weer een nieuwe dimensie aan je bieren. Met roosteren krijg je mogelijkheden om hele nieuwe smaken te introduceren.
Check dit artikel (Engels): https://www.homebrewfinds.com/2015/03/guest-post-toasting-your-own-wood-chips-by-matt-del-fiacco.html

Vaak brouw ik batches van 15 tot 20 liter en bottel ik in RVS vaatjes van 5 liter. Bij een van de vaatjes doe ik altijd een klein blokje hout (kubus van 2cm ongeveer) uit de oven en consumeer dit vaatje als laatst. Leuk om te proeven wat hout doet met je bier.

seed7

"Rijpen" op en vat met een smaakje, daarvoor zijn voldoende alternatieven.

Maar, bij rijpen op een vat heb je altijd last van oxidatie en dat is dan ook wat je in heel wat van die smaakjesvatbieren proeft. Het is niet tegen te gaan. Nou, er is wel een mogelijkheid maar die hoor je nooit. Vergist je bier in een vat met een smaakje. De zuurstof die door het hout komt, komt langzaam en wordt door de gist gebruikt.

Het alternatief, Brettanomices in je bier. Die blijft heel lang alle zuurstof omzetten. Heeft zelfs baat bij een beetje zuurstof. Brett voorkomt grotendeels oxidatie smaakjes.

Ingo

Jacques

Citaat van: lupulus op 18-05-2021  08:44 uCheck dit artikel (Engels): https://www.homebrewfinds.com/2015/03/guest-post-toasting-your-own-wood-chips-by-matt-del-fiacco.html

Zie ook https://beerandbrewing.com/dictionary/wVeRtPRdCL/ voor een artikel met veel interessante informatie over het rijpen in houten vaten.
En ook het artikel Effect of oak wood on the quality of beer

Brouwerij KOR

Citaat van: lupulus op 17-05-2021  14:01 uIk heb nu zo'n 4 jaar ervaring met het rijpen op nieuwe eiken vat van 20 liter. Ik heb deze gekocht bij Tas Boomkwekerij. Hele goede resultaten mee behaald en geen penetrante tannine of houtsmaak. Ik ben gegaan voor een eiken vat van 20 liter heavy toasted (https://www.tasboomkwekerij.nl/mini-vaten/eiken-vaten-15-tm-100-liter/)
Eerste keer heb ik met een lambiek gist afgevuld waardoor het bier in het vat vergist met blowoff slang. Ieder jaar is het een traditie om het vat te bottelen, te spoelen en weer opnieuw te vullen met jonge wort. Alles in een enkele dag omdat het vat nooit droog mag komen te staan (schimmels). Er zit nu een barleywine in dat er maart 2020 is ingegaan. Altijd de vraag wat het wordt voor bier maar dat is ook het mooie van houtgerijpt denk ik.

Ik zou ook graag wat gaan experimenteren van het het lageren op eiken vaatjes. Ik denk erover na om te beginnen met een 10 liter vat van de hierboven genoemde verkoper. Na het lezen van deze discussie schrikt het me een beetje af om eraan te beginnen. Wat is jouw ervaring met oxidatie en tanninens uit het hout naar 1 jaar op vat?

Gr Ruud

wiliam

Citaat van: Brouwerij KOR op 16-12-2021  08:48 uIk zou ook graag wat gaan experimenteren van het het lageren op eiken vaatjes. Ik denk erover na om te beginnen met een 10 liter vat van de hierboven genoemde verkoper. Na het lezen van deze discussie schrikt het me een beetje af om eraan te beginnen. Wat is jouw ervaring met oxidatie en tanninens uit het hout naar 1 jaar op vat?

Gr Ruud
Angst is een slechte raadgever.
Het eerste wat ik hoorde toen ik donker bier, met brettanomyces wilde brouwen was: "Te moeilijk, niet voor beginners, etc."
Heb nog geen ander bier gebrouwen, veel ingelezen en heerlijk commercieel geuze, donker, lambiek etc gedronken.
Na 2 jaar blijkt mijn eerste bier, in mijn ogen, een succes.
Gewoon inlezen, met een goed glas en er voor gaan.
Terwijl je bier op vat aan het rijpen is, kan je nog steeds ander bier brouwen.
Bier in vat, met wilde gisten, kan bijna niet fout gaan.
Wordt het te zuur, maak je een batch jong bier, en gaat (Geuze) steken.
En besmettingen met allerlei bacteriën?
De meeste verdwijnen na 1 a 2 jaar vanzelf, zonder merkbare gevolgen.
Dus inlezen, proberen, en genieten.
Heb je eenmaal gelezen waar wilde gist toe in staat is, dan zijn je meeste zorgen verdwenen.
Mijn motto, in deze, is: Gewoon doen, stuurlui lekker aan wal laten zeuren,
en niet te moeilijk doen.

http://www.bier-brouwer.nl/ om in te lezen. lekker no nonsens en geen flauw: "ja maar......"

lupulus

Citaat van: Brouwerij KOR op 16-12-2021  08:48 uIk zou ook graag wat gaan experimenteren van het het lageren op eiken vaatjes. Ik denk erover na om te beginnen met een 10 liter vat van de hierboven genoemde verkoper. Na het lezen van deze discussie schrikt het me een beetje af om eraan te beginnen. Wat is jouw ervaring met oxidatie en tanninens uit het hout naar 1 jaar op vat?

Gr Ruud

Ik heb tot nu toe alleen maar hele goede ervaringen met het lageren op dit vat. In het begin heb ik twee keer het vat gespoeld met kraanwater. Totaal geen penetrante smaken oid. na een jaar.
Bij twee amateur proeverijen is het bier twee keer als winnaar uitgeroepen zelfs. Ik zou zeggen probeer het anders eerst een half jaar te lageren en daarna iets langer. Na meer dan een jaar onstaat het zuurje pas.

Groet, Jan Kees

Brouwerij KOR

Bedankt heren, bij deze mijn 10 liter vat medium toasted besteld.

Gr Ruud

Timdehart

Citaat van: Brouwerij KOR op 16-12-2021  08:48 uIk zou ook graag wat gaan experimenteren van het het lageren op eiken vaatjes. Ik denk erover na om te beginnen met een 10 liter vat van de hierboven genoemde verkoper. Na het lezen van deze discussie schrikt het me een beetje af om eraan te beginnen. Wat is jouw ervaring met oxidatie en tanninens uit het hout naar 1 jaar op vat?

Gr Ruud

Ik ben er uiteindelijk gewoon mee door gegaan.
Alleen heb ik mijn vat wel ergens anders besteld. https://santingbeerandspiritbarrels.nl/
Hier heb ik een 50 L Port vat besteld. +-€ 250 dacht ik.
Heb het uiteindelijk 100 dagen op het vat laten staan. Op dat moment was de smaak van hout al goed aanwezig en was hij fijn ingedikt.
Staat bij mij niet in een kelder of koude plek, maar gewoon huiskamer temperatuur. Hierdoor gaat de verdamping wat sneller.
Een jaar op een 10 liter vat raad ik niet aan, dat gaat echt overheersen.

Op het moment dat ik het vat ophaalde zat er nog wat port in. Hierdoor was het hout niet helemaal uitgedroogd.
Heb een zwavelwiek laten opbranden in het vat. Daarna direct stout er in gedaan.
Aan het einde heb ik nog wat choconibs en vanille toegevoegd.

Eindresultaat: FANTASTISCH. Wat een heerlijk bier.
Licht zuur met tonen van rood fruit. (door het port)
Zachte toets van vanille, tannine en chocolade.
Heb het aan een aantal bier liefhebbers laten proeven en die zijn net zo enthousiast als dat ik ben.

Zoals William het al heeft gezegd, gewoon proberen.
Alleen opletten dat het vat niet te lang leeg heeft gestaan.
Anders kan je dweilen en heb je kans op infecties.
Ik heb na het bottelen van het vat direct weer gevuld met nieuw bier. (en een flesje port).
Ik verwacht dat ik hem nu wel iets langer moet laten staan omdat er natuurlijk al behoorlijk wat tannines uit het vat zijn getrokken.
Ik moet nog even gaan meemaken hoe vaak ik het vat kan hergebruiken.
Als ie een beetje op raakt word dit gewoon een zuurvat en ga ik lambiek proberen te maken.

Brouwerij KOR

Ben ook benieuwd hoe vaak een vat kan worden gebruikt inderdaad. Iemand hier advies over?

Vergelijkbare Topics (7)

9014

Gestart door Anton


Reacties: 24
Gelezen: 10071

30276

Reacties: 17
Gelezen: 5003

37042

Gestart door braaf


Reacties: 13
Gelezen: 3721

29380

Reacties: 26
Gelezen: 9062

32155

Gestart door braaf


Reacties: 13
Gelezen: 2537


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.