Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Koudhoppen in combinatie met vergisting

Gestart door SilvoldsGoud, 18-04-2021 19:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

SilvoldsGoud

Beste bierbrouwers

Op dit moment brouwen we een IPA bier in combinatie met een kveik gist (WLP 518), ons derde bier.
De vergisting gaat lekker snel en binnen 4 dagen zou dit gereed moeten zijn.

Omdat een deel van het recept een 'koudhop' gedurende 5 dagen is (startende bij een SG van 1020) gaan we ver over de maximale gisttijd heen.
Kunnen we dit beschouwen als 'lagering' of dienen we een coldcrash toe te passen van bijvoorbeeld 4 dagen alvorens we over gaan naar bottelen?

We zijn namelijk bang dat de hergisting op fles niet meer start omdat het gist dan te lange 'gestopt' is.

bedankt voor jullie respons!

Gijs en Marc

JanDeGraaff

Ik denk zelf dat het niet zo nauw luistert, maar wat is precies het probleem om – als je het niet vertrouwd – bottelgist toe te voegen?

Derp

Citaat van: SilvoldsGoud op 18-04-2021  19:54 uBeste bierbrouwers

Op dit moment brouwen we een IPA bier in combinatie met een kveik gist (WLP 518), ons derde bier.
De vergisting gaat lekker snel en binnen 4 dagen zou dit gereed moeten zijn.

Omdat een deel van het recept een 'koudhop' gedurende 5 dagen is (startende bij een SG van 1020) gaan we ver over de maximale gisttijd heen.
Kunnen we dit beschouwen als 'lagering' of dienen we een coldcrash toe te passen van bijvoorbeeld 4 dagen alvorens we over gaan naar bottelen?

We zijn namelijk bang dat de hergisting op fles niet meer start omdat het gist dan te lange 'gestopt' is.

bedankt voor jullie respons!

Gijs en Marc
Denk niet dat dit een probleem is met zo'n relatief korte tijd. Staat bij mij wel eens een maand op het vat zonder problemen met hergisting op de fles. Ook eens 6 weken, geen probleem.

Jacques

Citaat van: SilvoldsGoud op 18-04-2021  19:54 uBeste bierbrouwers

Op dit moment brouwen we een IPA bier in combinatie met een kveik gist (WLP 518), ons derde bier.
De vergisting gaat lekker snel en binnen 4 dagen zou dit gereed moeten zijn.

Omdat een deel van het recept een 'koudhop' gedurende 5 dagen is (startende bij een SG van 1020) gaan we ver over de maximale gisttijd heen.
Kunnen we dit beschouwen als 'lagering' of dienen we een coldcrash toe te passen van bijvoorbeeld 4 dagen alvorens we over gaan naar bottelen?

We zijn namelijk bang dat de hergisting op fles niet meer start omdat het gist dan te lange 'gestopt' is.

bedankt voor jullie respons!

Gijs en Marc

Hoelang de vergisting duurt is niet afhankelijk van je recept maar van de gist en de vergistingsomstandigheden...
Een vergisting kan langer of korter duren dan in een recept is beschreven.

Wanneer je koudhop toevoegt moet je rekening houden met de zogenaamde hopcreep. Dat wil zeggen dat enzymen uit de hop in staat zijn vergistbare suikers af te breken van grote suikermoleculen die normaal gesproken niet vergistbaar zijn. Geef de enzymen even de tijd. Bottel dus niet te snel tenzij je het bier pasteuriseert en onder koolzuurdruk afvult. De meeste hobbybrouwers hebben die mogelijkheid niet.

Je hoeft niet bang te zijn dat je bier geen hergisting op de fles heeft als je niet langer wacht dan 7 tot 10 dagen na het einde van de vergisting. Wanneer je koudhopt moet je eerder oppassen dat je bier niet te veel koolzuur krijgt op termijn door het vrijkomen van vergistbare suikers tijdens de hergisting/rijping op de fles.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.