Bier met wilde vergisting lukt niet hoe poging twee aanpakken?

Gestart door Corporael en Zn., 04-03-2021 14:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Corporael en Zn.

Dag allemaal,

Vorige week zaterdag toen het koud was, heb ik een bier proberen te brouwen met wilde vergisting.

Het recept:
1 kg moutextract tarwe. (55%tarwe 45%pils)
150 gram bruine basterdsuiker
50 gram hop met een lage alfa waarde.

Dit alles 60 min koken.

Daarna om 7 uur 's avonds het wort buiten gezet en weer naar binnen gehaald om 9 uur 's ochtends. (10 liter emmer gebruikt, zonder af te dekken) temp. 's nachts: 2°C

Moutextract is gebruikt omdat ik een student ben en niet al te moeilijk wil doen met maischen.
Basterdsuiker heb ik gebruikt met de gedachten om ook wat makkelijk vergistbare suikers te hebben om zo de vergisting snel op gang te laten komen en het sg op te krikken.

Vandaag 4,5 dagen later toch een puntje schimmel ontdekt, zonder enige vergisting.

Iemand die de fout in mijn aanpak ziet?
Opp. Vergroten tijdens gist vangen?
Langer in de buitenlucht laten staan?

Aanstaande weekend ga ik weer een poging wagen.

Kan op de vele lambiektoppiks er niks over vinden. Maar het woord lambiek zal ik verder niet in de mond nemen om die discussie te ontglippen ;)

Groet, Lennart

Heuvinger brouwerij

Citaat van: Corporael en Zn. op 04-03-2021  14:17 uVandaag 4,5 dagen later toch een puntje schimmel ontdekt, zonder enige vergisting.
Ik had de eerste keer na 5 dagen pas enige aktiviteit in de gistingsflessen.
Doch ik had de 6 emmers en teiltjes rondom mijn huis staan, vanaf de middag tot de volgende middag, dus een volle dag.
Een winderige dag schijnt tot sukses te leiden!
Daar het vat niet vol was, moest ik een tweede keer brouwen, ook een volle dag buiten gezet en direkt in het vat gegoten.
De volgende dag was er forse aktiviteit in het waterslot.
Het restje wat overbleef, was stil, toen maar een liter uit het vat gehaald, welke overschuimde en toegevoegd.

Oscar

Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!

trebvuister

Citaat van: Oscar op 04-03-2021  20:15 uGeduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Wat zeg je? Moet je langer wachten :) :)

Heuvinger brouwerij


Corporael en Zn.

Citaat van: Oscar op 04-03-2021  20:15 uGeduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!
Geduld !!  Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !!  Geduld !! Geduld !!  Geduld !! Geduld !!

Met meer geduld  zou ik denk ik een schimmelkaasje geproduceerd hebben in plaats van bier.😜 Wat ik nog niet verteld had was dat er naast een groene vlok schimmel ook een putlucht te ruiken was.

Ik heb de vergistingsemmer alleen gereinigd met oxi. Zou het kunnen dat ik niet hygiënisch genoeg gewerkt heb? (Denk het haast niet aangezien je het bier juist infecteert met wilde gist.)


Citaat van: Heuvinger brouwerij op 04-03-2021  18:57 uIk had de eerste keer na 5 dagen pas enige aktiviteit in de gistingsflessen.
Doch ik had de 6 emmers en teiltjes rondom mijn huis staan, vanaf de middag tot de volgende middag, dus een volle dag.
Een winderige dag schijnt tot sukses te leiden!
Daar het vat niet vol was, moest ik een tweede keer brouwen, ook een volle dag buiten gezet en direkt in het vat gegoten.
De volgende dag was er forse aktiviteit in het waterslot.
Het restje wat overbleef, was stil, toen maar een liter uit het vat gehaald, welke overschuimde en toegevoegd.

Dank! Laat ik mijn vergistingsemmer 24 uur in plaats van 14 uur buiten. Zou wel kunnen met 8°c toch?

Groet, Lennart

Oscar

Citaat van: Corporael en Zn. op 04-03-2021  22:24 uIk heb de vergistingsemmer.....

En daar ga je al fout... :-[  Dat moet een houten vat zijn... :brouwen:

Corporael en Zn.

Citaat van: Oscar op 04-03-2021  23:34 uEn daar ga je al fout... :-[  Dat moet een houten vat zijn... :brouwen:

(Ik heb het bier geen lambiek genoemd he?!😉)

Een eikenhouten vat met 30 liter lambiek staat al te vergisten bij mijn vader. Dit is echter nog met een Wyeast-blend gedaan.

Ik wil deze 10 liter gebruiken als starter voor het volgende brouwsel om dan een bier te produceren met wel een "echte" wilde vergisting.  Maar wanneer het niet als starter wordt gebruikt gewoon bottelen als tarwebier.

Het is dus meer om gewoon wat te prutsen en ervaring op te doen.

Vergelijkbare Topics (7)

22269

Reacties: 22
Gelezen: 8295

9587

Reacties: 11
Gelezen: 11447

35415

Reacties: 18
Gelezen: 13052

25841

Gestart door sailor


Reacties: 9
Gelezen: 2916

38467

Reacties: 14
Gelezen: 3034

28793

Gestart door matthieum


Reacties: 12
Gelezen: 4544


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.