Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Black IPA KVEIK

Gestart door GvB84, 02-12-2020 10:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

GvB84

Goedemorgen,

Ik wil begin volgend jaar een Black IPA met Kveik brouwen.
Onderstaand het recept:

Brewster Beacon 30 L
69% efficiëntie

Batchvolume: 18 L
Kooktijd: 60 min
Maischwater: 23.2 L
Spoelwater: 2.99 L
Totaal water: 26.19 L
Kookvolume: 21.39 L
SG voor koken: 1.060

Kenmerken
Begin SG: 1.067
Eind SG: 1.013
IBU (Tinseth): 77
Kleur: 84.5 EBC

Maischen
Temperatuur — 67 °C — 70 min

Mouten (6 kg)
5 kg (82%) — Dingemans Pale Ale — Graan — 8 EBC
600 g (9.8%) — Dingemans Biscuit — Graan — 50 EBC
400 g (6.6%) — The Swaen BlackSwaen Black Extra — Graan — 1325 EBC (coldsteep)
Overige (100 g)
100 g (1.6%) — Sugar, Table (Sucrose) — Suiker — 2 EBC — Koken — 10 min

Hop (300 g)
30 g (49 IBU) — Simcoe 13.3% — Koken — 60 min
30 g (11 IBU) — Bramling Cross 6.7% — Koken — 10 min
20 g (6 IBU) — Cascade 5.5% — Koken — 10 min
40 g (3 IBU) — Cascade 5.5% — Aroma — 30 min hopstand @ 75 °C
30 g (3 IBU) — Bramling Cross 6% — Aroma — 30 min hopstand @ 75 °C
30 g (6 IBU) — Simcoe 13% — Aroma — 30 min hopstand @ 75 °C
40 g — Bramling Cross 6% — Koudhop — 5 dagen
40 g — Cascade 5.5% — Koudhop — 5 dagen
40 g — Simcoe 13% — Koudhop — 5 dagen

Diversen:
6.5 g — Gypsum (CaSO4) — Maischen
0.64 g — Gypsum (CaSO4) — Spoelen
0.37 ml — Lactic Acid 80% — Spoelen
3 g — Irish Moss — Koken — 10 min

Gist:
1 pkg — Mangrove Jack's M12 Kveik (Voss) 80%
Vergisten:
Hoofdvergisting — 35 °C — 7 dagen

Carbonisatie: 2.5 CO2-vol

Waterprofiel:
Ca2+ 100 Mg2+ 11 Na+ 102 Cl- 135 SO42- 220 HCO3- 146

Ik ga de donkere mout cold steepen.
Ik heb Bramling Cross geselecteerd omdat ik denk dat de smaak van zwarte bes wel lekker is een een black IPA

Zie ik nog iets over het hoofd?

wernerthefox

Volgens mij wordt dat een erg lekker biertje. Brambling Cross ken ik niet maar zwarte bessen klinkt yummie. Black malt steepen lijkt me prima om vervelende bitterheid tegen te gaan. Ik voeg zelf speciale mouten pas later in de maisch toe om de contact-tijd te beperken. Zelfde principe, andere uitvoering. Nooit systematisch getest dus ben wel benieuwd wat de ideeën hierover zijn.

Enige vraag die bij mij opkomt is de biscuit malt, waarom neem je die mee? Heb er geen mening over maar vraag me af hoe je daarbij komt voor een IPA?

GvB84

Ik wil weinig karamel/roast in mijn IPA. De biscuit geeft een brood- biscuitachtige smaak. Misschien is +- 10% wat veel...
Wat ik eigenlijk wil is een zwarte IPA die smaakt naar een gewone IPA. Het tegenovergestelde van een white stout.  :nut:

Ik speel al langer met die gedachte. Ik wilde het bier eigenlijk klaar hebben voor sinterklaas. Dan zou ik het bier zwarte piet hebben genoemd.  ;D

Vergelijkbare Topics (7)

31006

Gestart door de badkamer


Reacties: 13
Gelezen: 4310

20559

Gestart door Joost81


Reacties: 27
Gelezen: 11100

42528

Reacties: 4
Gelezen: 1058

33515

Gestart door thunderjong


Reacties: 10
Gelezen: 2728

25572

Gestart door seed7


Reacties: 10
Gelezen: 4419

5642

Reacties: 54
Gelezen: 15104


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.