Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept winterbier

Gestart door wittrappistje, 06-11-2020 21:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wittrappistje

Dag allen,

Ik brouw al een tijdje maar ben nog een beetje zoekende met het maken van recepten. Nu wil ik met de ingrediënten die ik heb een donker winterachtig bier brouwen met kruiden. Denken jullie dat dit zo kan met deze mouten en verhoudingen?



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPortig
Brouwdatum
BierstijlPorter (Robust)
Volume40,0 l
Begin SG1,075 SG
Berekende kleur (Morey)61 EBC
Berekende bitterheid (Rager)37 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,00 lWater uit Zutphen
35,78 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
9,81 kgPilsmoutDingemans3 EBC68,0 %
2,88 kgMünchenermoutDingemans17 EBC20,0 %
1,30 kgCaramunich IIIWeyermann150 EBC9,0 %
0,43 kgChocolademoutDingemans900 EBC3,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C1 min.40 min.1,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.1,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
88,3 gCascadepellets5,5%60 min.37,2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
0,00 gKruidnagelkruidkoken
0,00 gSteranijsspecerijkoken


Jacques

Winterbier is een bierstijl die alle kanten op kan gaan.
Welke richting wil jij op?

Als je kruidig karakter wil door middel van het toevoegen van kruiden ben je met de hoeveelheden in het recept wel heeeeel voorzichtig.  :)

wittrappistje

Citaat van: Jacques op 06-11-2020  22:45 uWinterbier is een bierstijl die alle kanten op kan gaan.
Welke richting wil jij op?

Als je kruidig karakter wil door middel van het toevoegen van kruiden ben je met de hoeveelheden in het recept wel heeeeel voorzichtig.  :)

Haha ja een heel kruidig bier gaat het waarschijnlijk zo niet worden. De richting waar ik op wil is een Porter met warme winterse kruiden. Ik zit er nu aan te denken om speculaaskruiden toe te voegen in plaats van afzonderlijke kruiden. De mouten die ik heb zijn wellicht wat a-typisch voor dit biertype.

Jacques

Voor een porter is het goed om brown malt in je stort op te nemen.

beermenke

Ik brouw een winterbier met puur munich en 3 gram steranijs op 10 liter.

Fractus

Let ook op je maischschema, je hebt nu 1 maischstap van 40 minuten en daarna meteen uitmaischen. Als je een wat zwaarder bier brouwt is de kans aanwezig dat nog niet al je zetmeel is omgezet na 40 minuten. Dan zou ik wat langer maischen, minimaal een uur op 69 graden.

Verder eens met Jacques, als je meer richting een porter wilt kun je beter brown malt toevoegen. Op het eerste gezicht vind ik je moutstort meer bij een hele donkere quad passen ;)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.