Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoeveelheid Whiskymout light in RIS

Gestart door Stevie51, 03-10-2020 18:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Stevie51

Een paar jaar geleden heb ik onderstaand recept gebrouwen. Het was een lekker bier met veel smaak die je ook kan laten liggen voor een aantal jaar.

Nu wil ik het recept een twist geven met Whisky mout. Ik heb deze soort mout nog niet eerder gebruikt en zou graag willen weten of de stort van
25% Whiskymout genoeg of te weinig is voor een goede peated en smoked smaak. De smaak mag best aanwezig zijn. Misschien ga ik ook nog aan een deel houtsnippers geweekt in whisky aan toevoegen voor nog meer smaak.

Alvast bedankt voor het meedenken.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk08
Naam receptMad Smoked BoRIS
Brouwdatum03-10-2020
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume20,0 l
Begin SG1,085 SG
Berekende kleur (Morey)112 EBC
Berekende bitterheid (Rager)88 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
26,00 lWater uit Zutphen
8,18 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,85 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC55,0 %
2,21 kgWhisky mout light 14-20 ppmChateau3 EBC25,0 %
0,71 kgChocolademoutDingemans900 EBC8,0 %
0,35 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC4,0 %
0,35 kgAmber moutThomas Fawcett and Sons112 EBC4,0 %
0,35 kgCara 120Dingemans120 EBC4,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
166,0 °C1 min.60 min.2,9 l/kg
280,0 °C10 min.5 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
48,0 gColumbusbellen12,0%60 min.78,5 IBU
30,0 gColumbusbellen12,0%10 min.9,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 mlCalifornia Ale (WLP001)bovengist


brouwerij de Stier

Ik denk dat je met 25 % precies goed zit. Ik heb laatst een RIS gebrouwen met deze mout. Op het totaal van de moutstort heb ik 15% whiskeymout gebruikt en in de 2e gisting eikenhout gebruikt welke ik geweekt heb in Whiskey. De smaak was perfect al had ik achteraf gewild dat ik iets meer whiskeymout had toegevoegd. Dus 25% lijkt mij prima

Stevie51

Citaat van: brouwerij de Stier op 03-10-2020  20:54 uIk denk dat je met 25 % precies goed zit. Ik heb laatst een RIS gebrouwen met deze mout. Op het totaal van de moutstort heb ik 15% whiskeymout gebruikt en in de 2e gisting eikenhout gebruikt welke ik geweekt heb in Whiskey. De smaak was perfect al had ik achteraf gewild dat ik iets meer whiskeymout had toegevoegd. Dus 25% lijkt mij prima

Heb je ook de light whisky mout gebruikt?

brouwerij de Stier

Ja ik heb inderdaad de light wiskeymout gebruikt.

Stevie51

Het recept is nog wat aangepast.

Heb even gekeken wat ik nog op voorraad had van de vorige keer dat ik dit recept heb gebrouwen. Ook is het begin SG wat omhoog gezet om een iets hoger alcoholpercentage te krijgen. Dit zou als het goed is moeten uitkomen op +/-9.4 aan het einde van de vergisting (SG 1028).

Voor dit recept heb ik dus nog het een en ander op voorraad. Echter heb ik nog 5 kilo Maris Otter Pale mout nodig. Ik zag dat deze niet leverbaar was bij Braumarkt, en dat ze bij Van der Kooy dit niet op de site hebben staan. Wat kan ik als alternatief nemen wanneer het nog steeds niet voorradig is wanneer
ik wil gaan brouwen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk08
Naam receptMad Smoked BoRIS
Brouwdatum11-10-2020
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume20,0 l
Begin SG1,100 SG
Berekende kleur (Morey)116 EBC
Berekende bitterheid (Rager)87 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water
HoeveelheidIngrediënt
26,00 lWater uit Groningen, De Punt
8,94 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,26 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC55,0 %
2,39 kgChateau Whisky Mout Light 14-20 ppmChateau3 EBC25,0 %
0,77 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC8,0 %
0,38 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC4,0 %
0,38 kgGoldSwaen BrownDe Swaen220 EBC4,0 %
0,38 kgCara 120Dingemans120 EBC4,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
166,0 °C1 min.60 min.2,7 l/kg
280,0 °C10 min.5 min.2,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gColumbusbellen12,0%60 min.77,5 IBU
30,0 gColumbusbellen12,0%10 min.9,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 mlCalifornia Ale (WLP001)bovengist


brouwerij de Stier


Stevie51


Vergelijkbare Topics (7)

43007

Reacties: 15
Gelezen: 1570

33900

Reacties: 27
Gelezen: 6371

16527

Reacties: 14
Gelezen: 4264


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.