Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Double NEIPA

Gestart door MvdDonk, 01-09-2020 09:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MvdDonk

Ik ben van plan om een Double New England IPA te gaan brouwen op basis van drie "C-hoppen": Citra, Columbus en Centennial. Dit omdat ik deze hoppen nog in mijn vriezer heb liggen. Normaal brouw ik 20 liter maar dit recept is voor zo'n 15 liter. Het recept is geinspireerd op een aantal artikelen online en andere recepten. Ik ben benieuwd naar jullie mening.
Heeft iemand ervaring met deze hop combinatie? Moet er meer of minder bitterhop in? Is de waterbehandeling voldoende om voldoende body te krijgen? En wordt dit volgens jullie een "dikke/romige/juicy" NEIPA?



DDH Double NEIPA BIAB 15L
https://share.brewfather.app/pDB0nsELXSUKf7
New England IPA
7.5% / 17.5 °P
All Grain

Maarten BIAB 15L
70% efficiency
Batch Volume: 17.7 L (Kettle)
Fermenter Volume: 16.49 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 14.47 L
Sparge Water: 10.59 L @ 80 °C
Total Water: 25.06 L
Boil Volume: 19.7 L
Pre-Boil Gravity: 1.062

Vitals
Original Gravity: 1.072
Final Gravity: 1.015
IBU (Tinseth): 48
Color: 10.8 EBC

Mash
Temperature — 67 °C — 60 min
Temperature — 78 °C — 10 min

Malts (5.361 kg)
2.621 kg (47.6%) — Weyermann  Pilsner — Grain  — 3.5 EBC
2.04 kg (37%) — The Swaen  Swaen Ale — Grain  — 7.5 EBC
350 g (6.4%) — Oats, Flaked — Grain  — 2 EBC
350 g (6.4%) — Wheat Flaked — Grain  — 3.2 EBC

Other (150 g)
150 g (2.7%) — Sugar, Table (Sucrose) — Sugar  — 2 EBC

Hops (233.8 g)
14.8 g (27 IBU) — Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 16.2% — Boil — 30 min

20.1 g (8 IBU) — Citra 13.6% — Aroma — 30 min hopstand @ 82 °C
20.1 g (9 IBU) — Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 16.2% — Aroma — 30 min hopstand @ 82 °C
19.2 g (5 IBU) — Centennial 9.4% — Aroma — 30 min hopstand @ 82 °C

35.1 g — Citra 13.6% — Dry Hop — day 2
34.7 g — Centennial 9.4% — Dry Hop — day 2
10 g — Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 16.2% — Dry Hop — day 2

35.1 g — Citra 13.6% — Dry Hop — day 4
34.7 g — Centennial 9.4% — Dry Hop — day 4
10 g — Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 16.2% — Dry Hop — day 4

Hopstand at 82 °C

Miscs
16 g — Calcium Chloride (CaCl2) 33% — Mash
1.6 g — Canning Salt (NaCl) — Mash
4.1 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash
1 g — Gypsum (CaSO4) — Mash

Yeast
1 pkg — Lallemand (LalBrew) New England

Fermentation
Primary — 19 °C — 7 days

Carbonation: 2.4 CO2-vol

Water Profile
Resultaat na behandeling, Amersfoort
Ca+2: 119
Mg+2: 19
Na+: 36
Cl-: 184
SO4-2: 91
HCO3-: 120

Sjaak_Deventer

Ik zou deze lekker gaan brouwen!

Misschien dat Centennial niet helemaal erin past. Die zou je voor een wat meer fruitige hop kunnen inwisselen (Mosaic), maar je hebt al Citra daar tegenover staan.

basvo

Over het algemeen heeft een NEIPA geen bitterheid uit koken, alleen uit whirlpool. Zou die Columbus kook dus zeker niet doen.

MvdDonk

Een kleine update: na nog wat kleine aanpassingen heb ik dit bier gebrouwen en al een paar keer kunnen proeven. Ondanks problemen (verstopping) bij de transfer van gistvat naar keg moet ik zeggen dat het erg goed gelukt is! Mogelijk dat er door de problemen wat sneller dan gehoopt oxidatie gaat optreden maar op dit moment smaakt het nog erg goed: citrus, ananas, rond/volle body, best een flinke bitter (zou wellicht iets minder mogen, bitterhop er toch uit laten?).

Foto van het bier, kleur valt ietsjes donkerder uit op de foto:



En hier nog de bijgewerkte (en gebrouwen) versie van het recept:
Tripple C - Imperial New England IPA
Recept op BrewFather
New England IPA
7.9% / 19.2 °P
All Grain

Maarten BIAB 15L
No-sparge
65% efficiency
Batch Volume: 16.5 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 24.57 L
Total Water: 24.57 L
Boil Volume: 20.43 L
Pre-Boil Gravity: 1.067

Vitals
Original Gravity: 1.080
Final Gravity: 1.020
IBU (Tinseth): 39
Color: 11.8 EBC

Mash
Temperature — 68 °C — 60 min
Temperature — 78 °C — 10 min

Malts (6.2 kg)
2.6 kg (39%) — Weyermann Pilsner — Grain — 3.5 EBC
2.6 kg (39%) — The Swaen Swaen Ale — Grain — 7.5 EBC
600 g (9%) — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC
400 g (6%) — Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC

Other (475 g)
300 g (4.5%) — Briess Rice Hulls — Adjunct — 0 EBC
175 g (2.6%) — Sugar, Table (Sucrose) — Sugar — 2 EBC — Boil — 10 min

Hops (255.4 g)
2 g (4 IBU) — Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 16.2% — Boil — 60 min

35 g (8 IBU) — Centennial 9.4% — Aroma — 30 min hopstand @ 82 °C
35 g (12 IBU) — Citra 13.6% — Aroma — 30 min hopstand @ 82 °C
35 g (15 IBU) — Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 16.2% — Aroma — 30 min hopstand @ 82 °C

65 g — Centennial 9.4% — Dry Hop — day 5 (2 days before kegging)
65 g — Citra 13.6% — Dry Hop — day 5 (2 days before kegging)
18.4 g — Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 16.2% — Dry Hop — day 5 (2 days before kegging)

Hopstand at 82 °C

Miscs
15.1 g — Calcium Chloride (CaCl2) 33% — Mash (liquid form 33%)
1.2 g — Canning Salt (NaCl) — Mash
3.9 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash
5.1 ml — Lactic Acid 80% — Mash

Yeast
2 pkg — Fermentis S-04 SafAle English Ale 75%

Fermentation
Primary — 16 °C — 2 days
Primary — 18 °C — 7 days

Carbonation: 2.4 CO2-vol

Water Profile
Resultaat na behandeling, Amersfoort
Ca+2: 106
Mg+2: 18
Na+: 30
Cl-: 170
SO4-2: 67
HCO3-: 120

Source, Amersfoort:
Ca+2: 33
Mg+2: 3
Na+: 11
Cl-: 11
SO4-2: 5
HCO3-: 120

Alexander_H

Misschien is de hopstand temp ook net wat hoog, daardoor wat meer bitterheid?

Vergelijkbare Topics (7)

42186

Reacties: 8
Gelezen: 1603

40854

Reacties: 3
Gelezen: 1347

38757

Gestart door Robuust


Reacties: 14
Gelezen: 3565

42653

Gestart door D.R.K.


Reacties: 4
Gelezen: 825

41495

Gestart door Martijn0172


Reacties: 2
Gelezen: 1217


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.