Recept met Lille Saison, hoe krijg ik het zo droog mogelijk?

Gestart door jooprules, 11-05-2022 11:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jooprules

Hallo medebrouwers,

Dit weekend wil ik een saison/blond brouwen met Lille Saison van Crossmyloof. Heeft iemand daar ervaring mee? Ik heb her en der al gelezen dat deze niet echt ver doorgist. Hoe zou ik em toch zo ver mogelijk kunnen krijgen? Het is geen var diastaticus dus ik hoef niet net als bij belle saison vier weken te wachten tot die uitvergist is? Welke vergistingstemp?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptjoopmeister Popiejopie licht blond
Brouwdatum
BierstijlBitter blond
Volume18,4 l
Begin SG1,046 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)43 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd60 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC88,2 %
0,30 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC5,9 %
0,30 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gMagnumbellen10,7%60 min.26,2 IBU
20,0 gHallertau Blancpellets10,5%10 min.7,5 IBU
50,0 gHallertau Blancpellets10,5%koudhop0,0 IBU
30,0 gHallertau Blancpellets10,5%0 min.9,4 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 g Lille Saison (CML) bovengist


Hopfenfox

Zoveel mogelijk vergistbare suikers creëren lijkt me het enige wat je kan doen. Deze gist is inderdaad geen echte saison gist. Ooit een keer gebruikt en de peperachtige smaak zat er wel in, de svg was niet bijzonder.

seed7


jooprules

Bedankt voor jullie opmerkingen. Ik wil het niet te ingewikkeld maken @seed7 dus zat meer te denken aan een lagere maischtemperatuur en misschien wat meer suiker. Als ik op 1008/1009 uitkom, ben ik op zich wel tevreden.

Jacques

Als je bier ver wilt laten uitgisten kun je een flinke koudhop geven. Neem wel de tijd want hopcreep gaat langzaam...  ;D

Heuvinger brouwerij

Ik heb regelmatig met Lille Saison gebrouwen, de smaak vind ik prima.
Echter om onder een SG van 1020 te komen is moeilijk.
Ik gebruik de laatste tijd een opgekweekt gist uit een flesje Saison Dupont.
Met die Dupont gist kom ik wel onder een SG van 1010.

jooprules

Citaat van: Heuvinger brouwerij op 14-05-2022  10:35 uIk heb regelmatig met Lille Saison gebrouwen, de smaak vind ik prima.
Echter om onder een SG van 1020 te komen is moeilijk.
Ik gebruik de laatste tijd een opgekweekt gist uit een flesje Saison Dupont.
Met die Dupont gist kom ik wel onder een SG van 1010.

Het eind SG was 1008, komend van 1054. Gisteren het eerste flesje opgedronken, was eigenlijk heel lekker. Zeker droog genoeg, lekker hoppig, maar nog wel een beetje jong. Ik heb onderstaand recept gebruikt, vergist op 28 graden.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptjoopmeister Popiejopie licht blond
Brouwdatum
BierstijlBlond
Volume20,4 l
Begin SG1,046 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)35 IBU
Brouwzaalrendement66,0 %
Kooktijd60 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC86,5 %
0,30 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC5,8 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,0 gHallertau Blancpellets10,5%60 min.22,1 IBU
38,0 gAhtanumpellets6,0%koudhop0,0 IBU
30,0 gAhtanumpellets6,0%0 min.4,9 IBU
30,0 gHallertau Blancpellets10,5%0 min.8,5 IBU
25,0 gHallertau Blancpellets10,5%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gCML Lille Saison bovengist


Vergelijkbare Topics (7)

3179

Reacties: 10
Gelezen: 4205

28472

Reacties: 14
Gelezen: 6686

735

Reacties: 23
Gelezen: 10495

23264

Reacties: 18
Gelezen: 6388

16202

Reacties: 32
Gelezen: 10196

10122

Reacties: 49
Gelezen: 16876


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.