Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vraag nav prijswinnend Grodziskie recept

Gestart door Rick de Waard, 03-05-2020 21:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Rick de Waard

Citaat van: Sikkens op 08-07-2019  22:44 uPiwo Grodziskie
– 3e prijs in klasse V op ONK2019
– 3e prijs NHC (American Homebrew Association) voorronde in categorie 26 (smoke flavored beers); helaas geen prijs in de finaleronde

De Piwo Grodziskie is een antiek Pools 100% tarwebier met een laag alcoholgehalte uit (de streek rondom) Grodzisk, in het Duits bekend als Grätzer Bier. Het komt niet voor in de BKG biertypengids, wel in de Amerikaanse BJCP biertypenlijst. Volgens deze typebeschrijving zou er geen zuur in de smaak mogen zitten, maar een beetje zurigheid van de tarwe heb je altijd. Weyermann geeft als productinformatie bij zijn eikenhout gerookte tarwemout aan, dat de storting tot 100% mag zijn. Ik heb het iets bescheidener gedaan. Het moet hoog in de CO2 zitten en moet kristalhelder zijn. Amerikanen gebruiken hiervoor altijd een klaringsmiddel. Dit heb ik bewust niet gedaan. Op de website van BYO is veel over dit leuke biertype te vinden. Overigens is de hop die bij uitstek bij dit biertype past de Lubelski. Deze was lang niet of slecht te verkrijgen, maar recent is dit door de inzet van het Hollands Hophuis veranderd. Geen Weizengist.


Het recept voor 20 liter:

MOUT:
Tarwemout -eikenhout rook- (Weyermann) - 4 EBC – 2700 gram
Lichte tarwemout (Dingemans) - 3 EBC – 670 gram
Rice hulls (The Homebrewe Shop UK) – 1 EBC – 400 gram

MAISCHEN:
23 liter maischwater ( 1 op 6,5)
50,0ºC         64,0ºC         78,0ºC
30 minuten      60 minuten      5 minuten
Aangezuurd met 80% H3PO4, 10 ml, tot een pH van 5,3

SPOELEN:
met 7 liter water op 78ºC

HOP:
Spalt Select (2,5% alfa) 75 gram 60 minuten meekoken en 50 gram 10 minuten meekoken

KOKEN: 60 minuten
Einde koken is het SG 1035

GIST:
Giststarter van 1 liter van de K-97 (German Ale) van Fermentis

BOTTELEN:
Na 14 dagen gebotteld met ruim bottelsuiker (weet niet meer precies hoeveel) bij een SG van 1007
Alcohol%= 3,6% vol alc; Kleur 6 EBC (Morey); Bitterheid 28 IBU(Tinseth)


Hoi, ik wil dit bier graag gaan brouwen. Ik kan alleen geen Spalt Select van 2,5% alfazuur vinden. Kan dit kloppen? Ik heb nu met brouw hulp berekend om minder toe te voegen dan aangegeven in het recept om alsnog op het juiste EBU uit te komen.

seed7

Citaat van: Rick de Waard op 03-05-2020  21:19 uIk heb nu met brouw hulp berekend om minder toe te voegen dan aangegeven in het recept om alsnog op het juiste EBU uit te komen.

Dat is de juiste methode,

ingo

Rick de Waard

Top, hartstikke bedankt voor het bericht! Ik was even mijn reactie kwijt hoor maar goed dat hij nog bestaat!

Vergelijkbare Topics (7)

28047

Gestart door wonnink


Reacties: 4
Gelezen: 2393

16299

Reacties: 5
Gelezen: 2570

41182

Reacties: 16
Gelezen: 2169

30043

Gestart door braaf


Reacties: 9
Gelezen: 2534


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.