Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Is mijn vergisting klaar?

Gestart door BierBas, 30-04-2020 14:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BierBas

Afgelopen dinsdag (21 april) heb ik een Arsegan Duvels Nat gebrouwen, met een vloeibaar moutextract, dat dan weer wel... Nu stond er in de gebruiksaanwijzing dat je het SG moet meten voor het gist erin gaat, dat was bij mij (op mijn Chinese refractometertje) 1.061/1.063. Begindichtheid zou volgend recept 1069 moeten zijn.

De eerste paar dagen wat het heel erg actief en rook heel de kelder naar bier, dat is langzaam minder geworden en afgelopen dinsdag even gemeten, kwam ik op een SG van 1.030, nog even wachten dus... Vandaag (30 april) weer SG gemeten, nu kom ik op 1.031. In de beschrijving staat dat ik pas mag bottelen bij 1007/1010 maar ik heb niet het idee dat ik hier Ć¼berhaupt uit ga komen..? Einddichtheid moet volgens recept 1007 zijn trouwens.

Verder moet ik, als ze op het juiste SG uitgekomen zijn en gebotteld,  10 dagen op een warme plek laten rusten en dan 4 weken op een koele plek. Wat is een koele plek qua temperatuur? Ik heb geen plek in mijn koelkast namelijk :-)

Hopelijk kan iemand mij in de juiste richting wijzen en zit ik straks niet met een geƫxplodeerde patch flesjes.

Grote groet,
Bas

knifeman

Je zegt kelder. Wat was de temperatuur? Wss te koel voor een bovengister. Zet eventueel eens een in de living of keuken op kamertemperatuur enbzie of de vergisting terug op gang komt. Zeker bog noet uitgegist.

basvo

Wanneer je tijdens de vergisting wilt meten met een refractometer moet je jouw gemeten waarden in brix omrekenen. De waardes van je refractometer kloppen namelijk niet meer wanneer er alchohol in de te meten vloeistof zit. Dat kan bijvoorbeeld bij de volgende tool: https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/

Je moet de correctiefactor op 1,04 zetten.

basvo

Ik heb even voor je gekeken. Als je start SG 1063 was, en je nu 1031 (7.8 BRIX) meet, dan is je omgerekende SG nu 1.011.

BierBas

Citaat van: knifeman op 30-04-2020  14:17 uJe zegt kelder. Wat was de temperatuur? Wss te koel voor een bovengister. Zet eventueel eens een in de living of keuken op kamertemperatuur enbzie of de vergisting terug op gang komt. Zeker bog noet uitgegist.

De kleder heeft een temperatuur van 18/20 graden maar mijn bier zit ingepakt in een deken met een verwarmingselement en een inkbird, ik houd het continue op 22,5 graden. Het recept had het over 20/25 graden..?

BierBas

Citaat van: basvo op 30-04-2020  14:22 uIk heb even voor je gekeken. Als je start SG 1063 was, en je nu 1031(7.8 BRIX) meet, dan is je omgerekende SG nu 1.011.

Oh, dankjewel! Ik wou net een reactie plaatsen dat ik het nog moeilijk vond om een goede berekening te maken. :-) Denk wel dat ik nog heel even moet wachten tot hij ietsje verder gezakt is dan. Volgens recept mag ik bottelen tussen de 1007 & 1010. Dan laat ik hem nog even 48 uur staan en meet ik zaterdag opnieuw, heb ik ook nog even de tijd om uit te zoeken hoe ik jouw bovengenoemde berekening goed zelf kan maken.

basvo

Citaat van: BierBas op 30-04-2020  14:26 uOh, dankjewel! Ik wou net een reactie plaatsen dat ik het nog moeilijk vond om een goede berekening te maken. :-) Denk wel dat ik nog heel even moet wachten tot hij ietsje verder gezakt is dan. Volgens recept mag ik bottelen tussen de 1007 & 1010. Dan laat ik hem nog even 48 uur staan en meet ik zaterdag opnieuw, heb ik ook nog even de tijd om uit te zoeken hoe ik jou bovengenoemde berekening goed zelf kan maken.

Zoals veel mensen hier op het forum zeggen: gist kan jouw recept niet lezen.  :)
Soms gist een gist niet ver genoeg door, soms gist die te ver door. Als je SG Nu 4 dagen gelijk blijft zo je er aan kunnen denken om toch te gaan bottelen.

BierBas

Citaat van: basvo op 30-04-2020  14:28 uZoals veel mensen hier op het forum zeggen: gist kan jouw recept niet lezen.  :)
Soms gist een gist niet ver genoeg door, soms gist die te ver door. Als je SG Nu 4 dagen gelijk blijft zo je er aan kunnen denken om toch te gaan bottelen.

Goed punt, ik laat even weten waar ik over 2 dagen sta. Gaat vast goedkomen!

BierBas

Mijn etiket ontwerp is in elk geval al een tijdje klaar, kan niet wachten om ze op mijn flessen te plakken. Moet dus nog het definitieve alcohol percentage afwachten voor ik dat kan printen.


Neetje

Mooi ontwerp. Zou leuk op mijn flesjes staan.  :)

Jacques

Citaat van: BierBas op 30-04-2020  14:26 uOh, dankjewel! Ik wou net een reactie plaatsen dat ik het nog moeilijk vond om een goede berekening te maken. :-) Denk wel dat ik nog heel even moet wachten tot hij ietsje verder gezakt is dan. Volgens recept mag ik bottelen tussen de 1007 & 1010. Dan laat ik hem nog even 48 uur staan en meet ik zaterdag opnieuw, heb ik ook nog even de tijd om uit te zoeken hoe ik jouw bovengenoemde berekening goed zelf kan maken.

Het komt heel vaak voor dat je eind SG-waarde hoger, maar ook lager uitkomt dan de waarde in een recept. Vooral dat laatste is heel vervelend. Vandaar dat je de vergisting moet volgen en op het einde een paar keer moet meten om zeker te zijn dat je bier is uitgegist.

Het berekenen van het eind SG als je een refractometer hebt kun je het beste doen met speciale rekenprogramma's of je moet heel veel affiniteit hebben met het het uitvoeren van ingewikkeld rekenwerk. Forumlid Hans Halberstadt heeft dat en hij heeft een mooi rekentool ontwikkeld. Dat werkt goed. Maar er zijn heel veel meer rekentools voor refractometermetingen. In de meeste brouwsoftware kun je die vinden. Op je mobiel kun je een app installeren die er grafisch fraai uitziet. De naam van dit app is Brewking. De naam doet vermoeden dat je er wat meer mee kunt, maar dat is niet zo... Er is een topic over deze app op het forum: Brewking: voor omrekenen SG met meting refactometer
 

BierBas

Citaat van: Jacques op 01-05-2020  12:18 uHet komt heel vaak voor dat je eind SG-waarde hoger, maar ook lager uitkomt dan de waarde in een recept. Vooral dat laatste is heel vervelend. Vandaar dat je de vergisting moet volgen en op het einde een paar keer moet meten om zeker te zijn dat je bier is uitgegist.

Het berekenen van het eind SG als je een refractometer hebt kun je het beste doen met speciale rekenprogramma's of je moet heel veel affiniteit hebben met het het uitvoeren van ingewikkeld rekenwerk. Forumlid Hans Halberstadt heeft dat en hij heeft een mooi rekentool ontwikkeld. Dat werkt goed. Maar er zijn heel veel meer rekentools voor refractometermetingen. In de meeste brouwsoftware kun je die vinden. Op je mobiel kun je een app installeren die er grafisch fraai uitziet. De naam van dit app is Brewking. De naam doet vermoeden dat je er wat meer mee kunt, maar dat is niet zo... Er is een topic over deze app op het forum: Brewking: voor omrekenen SG met meting refactometer

Oh, dat is helemaal fijn! Dankjewel, gelijk even geprobeerd met de gegevens van gisteren, zie onderstaand resultaat. Morgen nog even een echte meting doen maar denk dat ik dan wel kan gaan bottelen :-) Zie trouwens wel dat hij als werkelijke vergisting 86% aangeeft, dat zou betekenen dat hij er toch nog niet helemaal is..?


Jacques

Kijk naar de schijnbare vergistingsgraad (SVG). Met 104% is die zeer hoog. De meeste bieren zitten tussen de 70 en 80%.

Een werkelijk vergistingsgraad van 100% is in de praktijk niet mogelijk. Er zijn altijd onvergistbare stoffen in het wort.

BierBas

Citaat van: Jacques op 01-05-2020  15:06 uKijk naar de schijnbare vergistingsgraad (SVG). Met 104% is die zeer hoog. De meeste bieren zitten tussen de 70 en 80%.

Een werkelijk vergistingsgraad van 100% is in de praktijk niet mogelijk. Er zijn altijd onvergistbare stoffen in het wort.

Ja dat was mij ook opgevallen, heb je enig idee hoe dit kan komen? Of betekent dit gewoon dat ik heel snel moet gaan bottelen? Of is mijn bier nu niet lekker meer? #ikbeneennewbie

Jacques

Citaat van: BierBas op 01-05-2020  15:08 uJa dat was mij ook opgevallen, heb je enig idee hoe dit kan komen? Of betekent dit gewoon dat ik heel snel moet gaan bottelen? Of is mijn bier nu niet lekker meer? #ikbeneennewbie

In het wort zitten grote onvergistbare suikers, grote eiwitten, gomstoffen, mineralen en dergelijke.
Het verschil tussen de schijnbare vergistingsgraad en de werkelijke vergistingsgraad komt door de vorming van alcohol. Alcohol heeft een lager soortelijke gewicht dan water.

Vergelijkbare Topics (7)

33774

Reacties: 4
Gelezen: 1666

42128

Reacties: 38
Gelezen: 4257

40684

Reacties: 15
Gelezen: 1910

30955

Gestart door Serge VL


Reacties: 13
Gelezen: 4339

28840

Reacties: 11
Gelezen: 4509

08-06-2015 11:38 u
door homoeccentricus
38970

Reacties: 17
Gelezen: 2675


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.