Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Weizen

Gestart door squaadgras, 28-04-2020 11:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

squaadgras

Komende dagen zit het weer wat tegen.. dus wat beter dan weer eens de brouwketel aanslingeren. Ditmaal een Weizen voor de warmere dagen. Eerste keer dat we ons aan een Weizen gaan wagen. Zie onderstaand recept.. iemand tips/opmerkingen? En welke vergistingstemperatuur levert een mooi resultaat? Na wat recepten te hebben doorgelezen dacht ik zelf aan een graadje of 18; tussen kruidnagel en banaan in. Evt. later wat laten oplopen naar 20/21.



Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk20005
Naam receptWeizen
Brouwdatum30-04-2020
BierstijlWeizen
Volume17,5 l
Begin SG1,048 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)15 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Den Haag
1,50 gCaSO4
3,00 mlMelkzuur
1,00 gNaCl
7,04 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
60 mg/l8 mg/l78 mg/l71 mg/l85 mg/l90 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC50,0 %
1,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC25,0 %
1,00 kgMünchner IWeyermann15 EBC25,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
45,0 °C1 min.15 min.5,0 l/kg
65,0 °C20 min.45 min.5,0 l/kg
75,0 °C10 min.1 min.5,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,0 gHallertau Traditionbellen6,0%60 min.9,5 IBU
12,0 gHallertau Traditionbellen6,0%15 min.5,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist


TristanS

Ziet er op zich goed uit. Alleen in een traditionele weizen worden geen ongemoute granen gebruikt dacht ik. Minstens 50% tarwemout en de rest pils of münchener mout. En wat de kruidnagel betreft, misschien kan je je verdiepen in de "ferulic acid rest". Deze stap maakt de precursor aan voor de kruidnagel aroma's. Alleen zie ik nu net een experiment op internet waaruit blijkt dat die maischstap niet zoveel verschil maakt.  :weetniet:

Sjoerd

Ik ga vrijdag mijn eerste gesplitste Weizenbock bottelen, ben benieuwd, heb gekozen voor 60 tarwe, 40 pils, Perle en de M20 en w3068. Maischschema wel wezenlijk anders, nl 15 min op 42 en 15 min op 53 graden, 30 op 63 en 20 op 72. Volgens mij heeft een Weizen die kruidnagel en eiwitrust toch wel nodig

tdp

Hopgift zou je tot een bitterhopgift kunnen beperken, ergens tussen de 10 en 15 IBU. Zelf doe ik meestal 10 IBU uit de bitterhopgift, en dan nog een hopgift 15 minuten voor einde koken, om nog eens 5 IBU te krijgen. Niet te spannend maken.

Verder zou ik er geen tarwevlokken indoen, maar 50% tot 60% tarwemout, en de rest pils/munich 50/50.

Neem aan dat je ipv koriander, kruidnagel bedoeld?

18 graden lijkt me prima om de vergisting mee te beginnen.

squaadgras

    Aan de hand van tips het recept aangepast (zie bovenstaand).

    • Extra "ferulic acid rest" op 45 graden (15 minuten).
    • Hopgift aangepast naar bitter + 15m voor einde kook.
    • Tarwevlokken eruit. Münchner erin.

    Bedoelde uiteraard kruidnagel en geen koriander (dacht denk ik aan Indiaas eten ten tijde van plaatsen recept :nut:)

Brouwen maar...? ;)

tdp

Doen! En dan natuurlijk het resultaat delen ;)

TimW

Ik ben geen fan van de WB-06 gist. Lallemand munich gaf met hetzelfde maischschema een veel beter resultaat. Maar hier is al veel over geschreven. Ben benieuwd naar jouw ervaringen.

squaadgras

Allemaal goed gegaan, iets hoger rendement (75% i.p.v. geplande 70%). Staat nu lekker in de klimaatkast op 18 graadjes.

Geen ervaring met WB-06, noch Lallemand Munich; dus ik ga het laten weten wat ik van de WB-06 vind!

And now we wait..  :degroeten:

Takkie83

Zie dat ik te laat ben voor een opmerking over je temperatuur. Zainasheff laat er namelijk geen gras over groeien in z'n boek; 17 graden is dé weizen temperatuur. Ik kan pas over een paar weken uit eigen ervaring zeggen oftie gelijk heeft  ;)  Zelf heb ik tot nu toe 20 graden aangehouden.

Voordeel van beginnen met de Wb-06 is dat je volgende brouwsels waarschijnlijk alleen al door het veranderen van de gist nog beter gaan zijn. Die Wb-06 laat aardig wat citroenfrisheid achter die misschien lekkerder is in een witbier. Maar als je deze weizen voor de warme zomerdagen brouwt stoort dat vast niet.

Ben benieuwd naar jouw smaakimpressies! En naar je hoeveelheid schuim

Koning_Pinteman

Leuk, ik heb zelf ook een Weizen op de planning staan.
Ik heb nog geen ervaring met het brouwen van een Weizen, de eerste keer dus.

Hiervoor gebruik ik onderstaand recept:

WEIZEN

Voor 24 liter:
Pilsmout     45% (2,7kg)
Tarwemout 55% (3,3kg)

Maischwater: 23,0 liter / spoelwater: 14,4 liter / pH aangepast tot 5,4 met 2,5ml melkzuur

Maischschema:
10 minuten op 40 graden
10 minuten op 58 graden
30 minuten op 68 graden
  5 minuten op 78 graden

Kooktijd 90 minuten

Hop:
Hallentau Perle (hopbellen) 15 gram (8,9%) 75 minuten 13 IBU
Hallentau Perle (hopbellen) 15 gram (8,9%) 10 minuten   5 IBU
(opm.: wat oudere hop. 75% aangehouden. IBU totaal dus 13,5)

Gist:
Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen, giststarter van 1,3 liter

Totale vergisting 15 dagen. Begonnen bij 20 graden, oplopend naar 22.

Begin SG 1050, eind SG 1015, bottelsuiker 8 g/l wat resulteert in uiteindelijk 5,0%vol

Sjoerd

Ik heb onlangs een zeer vergelijkbaar recept gebrouwen, wel wat zwaarder, begin SG 1070, eind SG 1017. Volgens mijn vriendin het lekkerste biertje dat ik ooit gebrouwen heb

Koning_Pinteman

1050 of 1070, dat maakt nogal uit...

Wil je jouw recept ook delen met ons?

Ik ben benieuwd.

Vergelijkbare Topics (7)

36553

Reacties: 13
Gelezen: 4684

4154

Gestart door Johannes


Reacties: 29
Gelezen: 8073

27452

Reacties: 1
Gelezen: 3307

42592

Reacties: 18
Gelezen: 2564

15829

Reacties: 37
Gelezen: 14859


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.